European Central Bank - eurosystem
Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Το όνομα και ο λογότυπος της ΕΚΤ μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά

Είναι ενήμερη η ΕΚΤ για τυχόν περιπτώσεις απάτης;

Ναι. Οι πολίτες αναφέρουν τακτικά περιπτώσεις απάτης όπου γίνεται κατάχρηση του ονόματος και/ή του λογότυπου της ΕΚΤ, καθώς και περιπτώσεις όπου το όνομα μελών του προσωπικού της ΕΚΤ χρησιμοποιείται ψευδώς.

Εάν κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα που έχετε λάβει σας φαίνεται ύποπτο, μην κάνετε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο που περιέχεται σε αυτό, μην ανοίξετε κανένα από τα συνημμένα αρχεία και μην απαντήσετε σε προσκλήσεις ή αιτήσεις.

Αν κάποιος έχει επικοινωνήσει μαζί σας λέγοντας ότι έχει στην κατοχή του χρήματα που σας ανήκουν και ότι εργάζεται για την ΕΚΤ, πρόκειται για απάτη. Δεν είμαστε εμπορική τράπεζα, οπότε δεν έχουμε λογαριασμούς για το κοινό.

Για να είμαστε ξεκάθαροι: η ΕΚΤ ποτέ δεν θα σας ζητήσει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με ηλεκτρονικό μήνυμα, τηλεφωνική κλήση, γραπτό μήνυμα ή άμεσο μήνυμα. Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν θα επικοινωνήσουν ποτέ μαζί σας για προσωπικά χρηματικά ή οικονομικά θέματα.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις απάτης;

  • Σας λένε ότι η ΕΚΤ εισπράττει προμήθεια για τη διασυνοριακή μεταφορά κεφαλαίων;
  • Σας λένε ότι η ΕΚΤ είναι εμπορική τράπεζα που παρέχει διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες;
  • Σας ζητούν να πραγματοποιήσετε πληρωμή μέσω ψευδούς διαδικτυακού τόπου ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών της ΕΚΤ ή ψευδούς τμήματος εξυπηρέτησης πελατών της ΕΚΤ;
  • Σας ζητούν να πραγματοποιήσετε πληρωμή επειδή η ΕΚΤ μπλοκάρει τις μεταφορές χρημάτων;
  • Σας ζητούν να πραγματοποιήσετε πληρωμή επειδή η ΕΚΤ συλλέγει καταθέσεις ή πληρωμές για την αγορά /εκταμίευση bitcoin ή άλλων κρυπτονομισμάτων ή επειδή ανακτά κεφάλαια για άτομα που έχουν πέσει θύματα απάτης;
  • Σας παροτρύνουν να λάβετε δάνειο από την ΕΚΤ με πολύ ελκυστικούς όρους;

Αν σας έχει συμβεί οτιδήποτε από τα παραπάνω, τότε έχετε μπει στο στόχαστρο απατεώνων!

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω μια περίπτωση απάτης που αφορά την ΕΚΤ;

Οι ενέργειες στο πλαίσιο περιπτώσεων απάτης συχνά φαίνεται ότι προέρχονται από την ΕΚΤ, αλλά συνήθως περιέχουν σφάλματα. Σας δίνουμε εδώ κάποια στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε μια περίπτωση απάτης.

  • Ελέγξτε τον αποστολέα του ηλεκτρονικού μηνύματος: ένα μήνυμα με αποστολέα την ΕΚΤ θα προέρχεται πάντοτε από ηλεκτρονική διεύθυνση που λήγει σε @ecb.europa.eu ή @ecb.int. Ποτέ μην εμπιστεύεστε ένα προωθημένο ηλεκτρονικό μήνυμα.
  • Ελέγξτε το κείμενο για ασυνήθιστες διατυπώσεις ή τυπογραφικά λάθη.
  • Ελέγξτε τους συνδέσμους στο ηλεκτρονικό μήνυμα: περάστε το ποντίκι σας πάνω από τον σύνδεσμο χωρίς να κάνετε κλικ σε αυτόν. Έτσι θα δείτε το πλήρες κείμενο του συνδέσμου. Κάποια προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα το εμφανίσουν στο κάτω μέρος της οθόνης σας. Εάν δεν αναφέρεται στο ecb.europa.eu, το ηλεκτρονικό μήνυμα είναι πιθανώς δόλιο.
  • Γενικά να είστε επιφυλακτικοί με απροσδόκητα ηλεκτρονικά μηνύματα που σας ζητούν να προβείτε σε άμεσες ενέργειες (π.χ. να μεταφέρετε χρήματα επειγόντως) ή που φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

Ποτέ μην μεταφέρετε χρήματα εκτός αν είστε σίγουροι ποιος θα τα λάβει και ποτέ μην αποκαλύπτετε στοιχεία όπως τραπεζικό λογαριασμό, ταυτότητα ή οποιαδήποτε άλλη προσωπική πληροφορία.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη εάν το όνομα, οι λογότυποι ή η διεύθυνσή της χρησιμοποιούνται καταχρηστικά στο πλαίσιο ενεργειών που αποσκοπούν στην εξαπάτηση του κοινού. Σας συμβουλεύουμε να αναφέρετε περιπτώσεις απάτης στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου ή να ζητήσετε τη συνδρομή των εθνικών αρμόδιων αρχών.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για την πολιτική μας όσον αφορά την αποποίηση ευθύνης και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας;

Μάθετε περισσότερα