Menu

Στοιχεία του σχεδίου

Αρχιτεκτονικές εικόνες

Το σχέδιο της σειράς «Ευρώπη» βασίζεται στο θέμα «Εποχές και ρυθμοί» της πρώτης σειράς τραπεζογραμματίων. Όμως, τα νέα τραπεζογραμμάτια έχουν τροποποιηθεί προκειμένου να αποκτήσουν μια νέα εικόνα και να ενσωματώσουν ορισμένα νέα και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Έτσι, τα τραπεζογραμμάτια των δύο σειρών θα διακρίνονται ευκολότερα μεταξύ τους.

Ένας ανεξάρτητος σχεδιαστής τραπεζογραμματίων από το Βερολίνο, ο Reinhold Gerstetter, επιλέχθηκε για να ανανεώσει το σχέδιο των τραπεζογραμματίων.

Στην πρόσθια όψη των τραπεζογραμματίων ευρώ και των δύο σειρών απεικονίζονται παράθυρα και πύλες. Τα στοιχεία αυτά συμβολίζουν το ανοιχτό πνεύμα και το πνεύμα συνεργασίας στην Ευρώπη. Οι γέφυρες στην οπίσθια όψη συμβολίζουν την επικοινωνία μεταξύ των λαών της Ευρώπης, καθώς και μεταξύ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

Όπως και στα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς, στα τραπεζογραμμάτια της νέας σειράς «Ευρώπη» απεικονίζονται αρχιτεκτονικοί ρυθμοί διαφόρων περιόδων της ευρωπαϊκής ιστορίας. Δεν απεικονίζονται όμως υπαρκτά μνημεία ή γέφυρες. Οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί είναι οι εξής:

 • 5 ευρώ: Κλασικός
 • 10 ευρώ: Ρωμανικός
 • 20 ευρώ: Γοτθικός
 • 50 ευρώ: Αναγεννησιακός
 • 100 ευρώ: Μπαρόκ και ροκοκό
 • 200 ευρώ: Αρχιτεκτονική του σιδήρου και του γυαλιού του 19ου αιώνα

Χάρτης της Ευρώπης

Μια γεωγραφική απεικόνιση της Ευρώπης εμφανίζεται στην οπίσθια όψη και των δύο σειρών τραπεζογραμματίων ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» φέρουν έναν αναθεωρημένο χάρτη της Ευρώπης, ο οποίος περιλαμβάνει τη Μάλτα και την Κύπρο. Στα μικροσκοπικά πλαίσια στο κάτω μέρος των τραπεζογραμματίων εμφανίζονται τα Κανάρια Νησιά και ορισμένα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας στα οποία χρησιμοποιείται επίσης το ευρώ. Τα πολύ μικρά νησιά δεν απεικονίζονται στα τραπεζογραμμάτια γιατί η χρήση εκτύπωσης όφσετ σε μεγάλη κλίμακα δεν επιτρέπει την ακριβή αναπαραγωγή τους.

Ποια εδάφη απεικονίζονται στο πλαίσιο που βρίσκεται δίπλα στον χάρτη της Ευρώπης στα τραπεζογραμμάτια ευρώ;

Χρώματα

Κάθε τραπεζογραμμάτιο έχει ένα χαρακτηριστικό χρώμα. Τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» έχουν το ίδιο χρώμα με τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς, δηλαδή το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ είναι γκρι, των 10 ευρώ κόκκινο, των 20 ευρώ μπλε, των 50 ευρώ πορτοκαλί, των 100 ευρώ πράσινο και των 200 ευρώ κίτρινο-καφέ.

Άλλα χαρακτηριστικά του σχεδίου είναι τα εξής:

 • το όνομα του νομίσματος – ευρώ – με λατινικά (EURO) και ελληνικά (EYPΩ) στοιχεία στα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς. Στα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» το όνομα αναγράφεται και με κυριλλικά στοιχεία (EBPO), ως αποτέλεσμα της ένταξης της Βουλγαρίας στην ΕΕ,
 • τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε εννέα γλωσσικές παραλλαγές στα νέα τραπεζογραμμάτια των 5, 10 και 20 ευρώ και σε δέκα γλωσσικές παραλλαγές στα νέα τραπεζογραμμάτια των 50, 100 και 200 ευρώ, ως αποτέλεσμα της ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ το 2013. Οι συντομογραφίες παρατίθενται σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ΕΕ για τη σειρά αναφοράς των χωρών και των επίσημων γλωσσών.
  • BCE (γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, ισπανικά)
  • ECB (τσεχικά, δανικά, ολλανδικά, αγγλικά, λετονικά, λιθουανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά)
  • ЕЦБ (βουλγαρικά)
  • EZB (γερμανικά)
  • EKP (εσθονικά, φινλανδικά)
  • ΕΚΤ (ελληνικά)
  • ESB (κροατικά)
  • EKB (ουγγρικά)
  • BĊE (μαλτέζικα)
  • EBC (πολωνικά)
 • το σύμβολο προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων ©, και
 • η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως συνέβη και με την πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων, κατά τη φάση σχεδιασμού της σειράς «Ευρώπη» ζητήθηκε η γνώμη ατόμων με προβλήματα όρασης, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν ειδικά χαρακτηριστικά στα τελικά σχέδια.

Υπογραφές

Τα τραπεζογραμμάτια φέρουν την υπογραφή του Willem F. Duisenberg, του Jean-Claude Trichet, του Mario Draghi ή της Christine Lagarde, δηλ. των τεσσάρων πρώτων προέδρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όλα τα τραπεζογραμμάτια έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος.

Τραπεζογραμμάτια με την υπογραφή του...

Willem F. Duisenberg

Τραπεζογραμμάτια με την υπογραφή του...

Jean-Claude Trichet

Τραπεζογραμμάτια με την υπογραφή του...

Mario Draghi

Whose signature is on the banknotes?

Christine Lagarde

Σειριακοί αριθμοί στα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη»

Οι σειριακοί αριθμοί σε αυτή τη σειρά είναι δύο αριθμοί εκτυπωμένοι στην οπίσθια όψη του τραπεζογραμματίου: ένας οριζόντιος αριθμός εκτυπωμένος σε μαύρο χρώμα και ένας κάθετος αριθμός εκτυπωμένος σε διαφορετικό χρώμα.

Ο οριζόντιος αριθμός αποτελείται από δύο γράμματα και δέκα ψηφία. Το πρώτο γράμμα αποτελεί τον κωδικό αναγνώρισης του τυπογραφείου - βλ. τον παρακάτω πίνακα. Το δεύτερο γράμμα δεν αναφέρεται σε κάτι συγκεκριμένο. Απλώς καθιστά δυνατή τη δημιουργία περισσότερων σειριακών αριθμών.

Τυπογραφεία και κωδικοί
Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique Z
Τράπεζα της Ελλάδος Y
Giesecke & Devrient GmbH (Μόναχο) X
Giesecke & Devrient GmbH (Λειψία) W
IMBISA V
Banque de France U
Banc Ceannais na hÉireann/Central Bank of Ireland T
Banca d'Italia S
Bundesdruckerei GmbH R
Joh. Enschede Security Printing BV P
Oesterreichische Banknoten und Sicherheitsdruck GmbH N
Valora M
Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο L
Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο K
De La Rue Currency (Gateshead) J
De La Rue Currency (Loughton) H
Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο G
Oberthur Fiduciaire AD (Σόφια) F
Oberthur Fiduciaire SAS (Chantepie) E
Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych D
Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο C
Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο B
Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο A

Κωδικοί χωρών στα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς

Το γράμμα ή ο κωδικός χώρας που αναγράφεται πριν από τον σειριακό αριθμό δηλώνει την κεντρική τράπεζα η οποία ανέθεσε την εκτύπωση ενός τραπεζογραμματίου (όχι όμως απαραίτητα και τη χώρα στην οποία έγινε η εκτύπωση), όπως φαίνεται παρακάτω:

Το συγκεκριμένο τραπεζογραμμάτιο, το οποίο φέρει το γράμμα «S», εκτυπώθηκε για την Banca d'Italia. Οι κωδικοί των χωρών παρατίθενται παρακάτω.

Κωδικοί χωρών
1 Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ που έχουν εκδοθεί από την Banque centrale du Luxembourg και δεν έχουν τεθεί σε κυκλοφορία φέρουν τον κωδικό των κεντρικών τραπεζών των χωρών στις οποίες παράγονται τα τραπεζογραμμάτια για λογαριασμό του Λουξεμβούργου.
Βέλγιο Z
Γερμανία X
Εσθονία D
Ιρλανδία T
Ελλάδα Y
Ισπανία V
Γαλλία U
Ιταλία S
Κύπρος G
Λεττονία
Λιθουανία B
Λουξεμβούργο 1
Μάλτα F
Κάτω Χώρες P
Αυστρία N
Πορτογαλία M
Σλοβενία H
Σλοβακία E
Φινλανδία L