Menu

Ontwerpelementen

Bouwstijlen in beeld

Het ontwerp van de Europa-serie is gebaseerd op het thema van de eerste serie: perioden en stijlen. Wel zijn de bankbiljetten aangepast om ze in een nieuw jasje te steken en om een scala van nieuwe en verbeterde echtheidskenmerken te integreren, waardoor ze ook gemakkelijk te onderscheiden zijn van de biljetten van de eerste serie.

Reinhold Gerstetter, een zelfstandig bankbiljettenontwerper uit Berlijn, werd uitgekozen om het ontwerp van de biljetten te vernieuwen.

Op de voorzijde van beide series eurobankbiljetten staan ramen en poorten. Ze symboliseren de geest van openheid en samenwerking in Europa. De bruggen op de achterzijde staan symbool voor de communicatie tussen de mensen in Europa en tussen Europa en de rest van de wereld.

Net als bij de eerste serie verbeelden de nieuwe bankbiljetten van de Europa-serie bouwstijlen uit diverse perioden in de Europese geschiedenis, maar geen werkelijk bestaande monumenten of bruggen. Het betreft de volgende stijlen:

 • €5-biljet: klassiek
 • €10-biljet: romaans
 • €20-biljet: gotisch
 • €50-biljet: renaissance
 • €100-biljet: barok en rococo
 • €200-biljet: negentiende-eeuwse ijzer-en-glasarchitectuur

De kaart van Europa

Op de achterzijde van beide series eurobankbiljetten staat een landkaart van Europa. De Europa-serie bevat een bijgewerkte landkaart van Europa met ook Malta en Cyprus erop. De kleine vakjes bijna helemaal onderaan het bankbiljet staan voor de Canarische Eilanden en enkele overzeese gebieden van Frankrijk, die ook de euro gebruiken. Erg kleine eilanden ontbreken op de biljetten omdat ze met offsetdruk in grote hoeveelheden niet goed gereproduceerd kunnen worden.

Welke gebieden zijn afgebeeld op de eurobankbiljetten in het vak naast de kaart van Europa?

Kleuren

Elk bankbiljet heeft een kenmerkende kleur. De bankbiljetten van de Europa-serie hebben dezelfde kleur als die van de eerste serie: grijs (€5-biljet), rood (€10-biljet), blauw (€20-biljet), oranje (€50-biljet), groen (€100-biljet) en geelbruin (€200-biljet).

Andere ontwerpelementen zijn:

 • de naam van de munteenheid – euro – in de eerste serie zowel in het Latijnse (EURO) als Griekse (EYPΩ) alfabet. Nu Bulgarije tot de EU behoort, geven de biljetten van de Europa-serie de naam ook in het cyrillisch (EBPO) weer;
 • de afkorting ECB die zichtbaar is in negen verschillende taalversies voor de nieuwe €5-, €10- en €20-bankbiljetten, en in tien verschillende taalversies voor de nieuwe €50-, €100- en €200-bankbiljetten, omdat daarbij rekening is gehouden met de toetreding van Kroatië tot de EU in 2013. De afkortingen worden gedrukt volgens de volgorde voor landen en de officiële talen zoals vastgelegd in het EU-protocol.
  • BCE (Frans, Italiaans, Portugees, Roemeens en Spaans)
  • ECB (Tsjechisch, Deens, Nederlands, Engels, Lets, Litouws, Slowaaks, Sloveens en Zweeds)
  • ЕЦБ (Bulgaars)
  • EZB (Duits)
  • EKP (Ests, Fins)
  • EKT (Grieks)
  • ESB (Kroatisch)
  • EKB (Hongaars)
  • BĊE (Maltees)
  • EBC (Pools)
 • het ©-teken, dat aangeeft dat het biljet auteursrechtelijk beschermd is;
 • de vlag van de Europese Unie.

Net als bij de eerste serie bankbiljetten werden tijdens de ontwikkelingsfase van de Europa-serie ook gebruikers met een visuele beperking geraadpleegd. Ten behoeve van deze groep werden specifieke kenmerken opgenomen in de uiteindelijke ontwerpen.

Handtekeningen

Elk bankbiljet bevat de handtekening van Willem F. Duisenberg, Jean-Claude Trichet, Mario Draghi of Christine Lagarde – respectievelijk de eerste, tweede, derde en vierde president van de Europese Centrale Bank. Deze bankbiljetten zijn allemaal even geldig.

Van wie is de handtekening op de bankbiljetten?

Willem F. Duisenberg

Van wie is de handtekening op de bankbiljetten?

Jean-Claude Trichet

Van wie is de handtekening op de bankbiljetten?

Mario Draghi

Whose signature is on the banknotes?

Christine Lagarde

De serienummers op de bankbiljetten van de Europa-serie

De serienummers voor deze serie zijn de twee nummers op de achterzijde van de biljetten: een zwart horizontaal nummer en een verticaal nummer in een andere kleur.

Het horizontale nummer bestaat uit twee letters en tien cijfers. De eerste letter verwijst naar de drukkerij (zie onderstaande lijst). De tweede letter heeft geen bijzondere betekenis, die maakt alleen méér serienummers mogelijk.

Drukkerijen en letters
Nationale Bank van België Z
Bank of Greece Y
Giesecke & Devrient GmbH (München) X
Giesecke & Devrient GmbH (Leipzig) W
IMBISA V
Banque de France U
Central Bank of Ireland T
Banca d'Italia S
Bundesdruckerei GmbH R
Joh. Enschede Security Printing BV P
Oesterreichische Banknoten und Sicherheitsdruck GmbH N
Valora M
Niet toegewezen L
Niet toegewezen K
De La Rue Currency (Gateshead) J
De La Rue Currency (Loughton) H
Niet toegewezen G
Oberthur Fiduciaire AD (Sofia) F
Oberthur Fiduciaire SAS (Chantepie) E
Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych D
Niet toegewezen C
Niet toegewezen B
Niet toegewezen A

Landencodes op de bankbiljetten van de eerste serie

De centrale bank die de opdracht heeft gegeven om het bankbiljet te drukken (dat hoeft niet in eigen land te gebeuren), wordt aangeduid met een letter of landencode die aan het serienummer voorafgaat, zoals hieronder:

Dit specifieke bankbiljet met de letter S is gedrukt in opdracht van de Banca d'Italia. Hieronder staat de lijst met landencodes.

Landencodes
¹ Niet in omloop gebrachte eurobiljetten uitgegeven door de Banque centrale du Luxembourg zijn voorzien van de codes van de centrale banken van de landen waar de bankbiljetten voor Luxemburg worden gemaakt.
België Z
Duitsland X
Estland D
Ierland T
Griekenland Y
Spanje V
Frankrijk U
Italië S
Cyprus G
Letland C
Litouwen B
Luxemburg ³
Malta F
Nederland P
Oostenrijk N
Portugal M
Slovenië H
Slowakije E
Finland L