Dizájnelemek

Az 50 eurós előoldala Az 50 eurós hátoldala

Az Európé-sorozat dizájnja az első sorozat „korszakok és stílusok” témája köré épül. Az új bankjegyek azonban új külsőt kaptak, és tartalmaznak több továbbfejlesztett, új biztonsági elemet, ami segít abban is, hogy a két sorozat bankjegyeit könnyen meg lehessen különböztetni egymástól.

A dizájn felfrissítésére szóló megbízást a független berlini bankjegytervező, Reinhold Gerstetter nyerte el.

Mindkét eurobankjegy-sorozat előoldalán ablakok és kapuk láthatók, amelyek az európai nyitottság és az együttműködés szellemét jelképezik. A hátlapokon látható hidak az európai népek egymás közötti és a világ többi részével való kommunikációját fejezik ki.

Az Európé-sorozat bankjegyei, akárcsak az első sorozat, Európa hét kultúrtörténeti építészeti stílusát ábrázolják, de a műemlékek és hidak nem létező építmények képei. Az ábrázolt építészeti stílusok a következők:

 • 5 €: klasszikus
 • 10 €: román
 • 20 €: gótikus
 • 50 €: reneszánsz
 • 100 €: barokk, rokokó
 • 200 €: XIX. századi vas és üveg építészete

A bankjegyeken ábrázolt ablakok, kapuk és hidak stilizált illusztrációk, nem valódi épületeket mutatnak.

Az egyes címletek uralkodó színe megkönnyíti a „szomszéd” címletektől való megkülönböztetésüket. Az Európé-sorozat bankjegyein ugyanazok a színek láthatók, mint az első sorozaton, tehát az 5 eurós szürke, a 10 eurós vörös, a 20 eurós kék, az 50 eurós narancssárga, a 100 eurós zöld, a 200 eurós pedig sárgásbarna.

További dizájnelemek:

 • a pénznem neve – euro – az első sorozaton mind a latin (EURO), mind a görög (EYPΩ) ábécé szerint; az Európé-sorozaton cirill betűvel is (EBPO), amivel Bulgária is belépett az EU-ba;
 • az Európai Központi Bank kezdőbetűi kilenc nyelvi változatban az 5, 10 és 20 eurós bankjegyeken, Horvátország 2013. évi EU-csatlakozásával pedig tíz változatban az új 50 euróson. A rövidítések nyomtatási sorrendje az uniós protokoll sorrendjét tükrözi az országoknál és a hivatalos nyelveknél.
  • BCE (francia, olasz, portugál, román, spanyol)
  • ECB (cseh, dán, holland, angol, lett, litván, szlovák, szlovén, svéd)
  • ЕЦБ (bolgár)
  • EZB (német)
  • EKP (észt, finn)
  • EKT (görög)
  • ESB (horvát)
  • EKB (magyar)
  • BĊE (máltai)
  • EBC (lengyel)
 • a © szimbólum a szerzői jogvédelem jelzésére;
 • az EU zászlaja.

Az első sorozathoz hasonlóan az Európé-sorozat tervezése során is konzultáltunk látássérült emberekkel, és ennek eredményeként a végső dizájnterv különleges elemeket is tartalmaz.

Az 1996. évi első bankjegysorozat tervezői pályázata

Aláírás

A bankjegyeken vagy az EKB első (Willem F. Duisemberg), vagy a második (Jean-Claude Trichet) vagy pedig a harmadik elnökének (Mario Draghi) aláírása szerepel. A bankjegyek bármelyik aláírással egyaránt érvényesek.

Kinek az aláírása van a bankjegyeken?

Willem F. Duisenberg

Kinek az aláírása van a bankjegyeken?

Jean-Claude Trichet

Kinek az aláírása van a bankjegyeken?

Mario Draghi

Európa térképe

A bankjegyeken Európa földrajzi képe látható. Az első sorozaton a 400 négyzetkilométernél kisebb szigetek nincsenek feltüntetve, mivel a nagyvolumenű síknyomtatás nem teszi lehetővé kisméretű dizájnelemek pontos megjelenítését. Az Európé-sorozaton módosított Európa-térkép látható, amely Máltát és Ciprust is tartalmazza.

A bankjegy alsó széle fölött, kis keretekben láthatóak a Kanári-szigetek és néhány olyan francia tengerentúli terület, ahol szintén euróval fizetnek.

Mely területek láthatók a bankjegyek Európa-térképe mellett látható keretben?

Az első bankjegysorozaton található országkódok

A bankjegy nyomtatására megbízást adó központi bankot a sorozatszám előtt feltüntetett betű vagy országkód jelöli (jóllehet ez nem szükségszerűen azonos azzal az országgal, ahol a bankjegyeket nyomták), amint az alábbi képen látható:

Ezen a Banca d'Italia számára nyomtatott bankjegyen az „S” betű olvasható. Az országkódokat az alábbi táblázat tartalmazza:

Országkódok
¹ Lettország 2014. január 1-jén vezette be az eurót. A Latvijas Banka a jövőben – amennyiben megbízást kap az első sorozat bankjegyeinek előállítására – a „C” betűt használhatja a sorozatszámban. Ez azonban a jövőbeni bankjegy-előállítási megállapodások függvénye. További információk: Az eurobankjegyek és euroérmék előállítása
² Litvánia 2015. január 1-jén vezette be az eurót. A Lietuvos bankas a jövőben – amennyiben megbízást kap az első sorozat bankjegyeinek előállítására – a „B” betűt használhatja a sorozatszámban. Ez azonban a jövőbeni bankjegy-előállítási megállapodások függvénye. További információk: Az eurobankjegyek és euroérmék előállítása
³ A Banque centrale du Luxembourg által kibocsátott, forgalomban nem került eurobankjegyeken jelenleg azon országok központi bankjainak kódja szerepel, amelyek a bankjegyeket Luxemburg számára előállítják.
Belgium Z
Németország X
Észtország D
Írország T
Görögország Y
Spanyolország V
Franciaország U
Olaszország S
Ciprus G
Lettország C  ¹
Litvánia B  ²
Luxemburg ³
Málta F
Hollandia P
Ausztria N
Portugália M
Szlovénia H
Szlovákia E
Finnország L
 

Az Európé-sorozat bankjegyein látható sorozatszámok

Ennek a sorozatnak a sorozatszámai a hátoldalra nyomott két számból állnak: egy fekete színű vízszintes szám és egy más színnel írt függőleges szám.

A vízszintes számot két betű és tíz számjegy alkotja. Az első betű a pénzjegynyomdát jelöli (lásd alul a felsorolást), a másodiknak nincs különösebb jelentése: egyszerűen több sorozatszám-variációt tesz lehetővé.

Pénzjegynyomdák és betűjeleik
Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique Z
Bank of Greece Y
Giesecke & Devrient GmbH (München) X
Giesecke & Devrient GmbH (Lipcse) W
IMBISA V
Banque de France U
Central Bank of Ireland T
Banca d'Italia S
Bundesdruckerei GmbH R
Joh. Enschede Security Printing BV P
Oesterreichische Banknoten und Sicherheitsdruck GmbH N
Valora M
Nincs hozzárendelve L
Nincs hozzárendelve K
De La Rue Currency (Gateshead) J
De La Rue Currency (Loughton) H
Nincs hozzárendelve G
Nincs hozzárendelve F
Oberthur Fiduciaire E
Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych D
Nincs hozzárendelve C
Nincs hozzárendelve B
Nincs hozzárendelve A