Πρόσοψη

Οι προσόψεις των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι κατασκευασμένες από γυαλί, τούβλα, σκυρόδεμα και μέταλλο. Χαρακτηριστικό της Großmarkthalle (άλλοτε κεντρικής αγοράς οπωροκηπευτικών της Φρανκφούρτης) είναι οι προσόψεις από πλαίσιο σκυροδέματος και τούβλα, ενώ είναι εμφανές ότι οι δύο πύργοι γραφείων και το κτίριο εισόδου με τις γυάλινες και μεταλλικές προσόψεις τους αποτελούν νεότερες προσθήκες.

Προσόψεις της Großmarkthalle: το παλαιό κτίριο ανακτά την αλλοτινή του αίγλη

Η χαρακτηριστική πρόσοψη της Großmarkthalle από πλαίσιο σκυροδέματος και τούβλα αποκαταστάθηκε σε στενή συνεργασία με τις αρχές που είναι αρμόδιες για τη διατήρηση ιστορικών χώρων. Συλλογή φωτογραφιών

Περισσότερες πληροφορίες

Κτίρια ανατολικής και δυτικής πτέρυγας

Στις προσόψεις των κτιρίων σε αμφότερες τις πτέρυγες της Großmarkthalle πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες επιδιόρθωσης. Τούβλα που είχαν υποστεί ζημιές αντικαταστάθηκαν από άλλα που προήλθαν από την κατεδάφιση των βοηθητικών κτιρίων. Αφού αφαιρέθηκαν όλοι οι αρμοί της πρόσοψης, για τη νέα αρμολόγηση και προκειμένου να αναδειχθεί η οριζοντιότητα στη διάταξη των τούβλων χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικά χρώματα κονιάματος, δηλαδή ανοιχτόχρωμο κονίαμα για τους οριζόντιους αρμούς και σκουρόχρωμο για τους κάθετους. Η επιλογή αυτή συνάδει άλλωστε και με το πνεύμα των αρχικών σχεδίων του αρχιτέκτονα Martin Elsaesser.

Η πρόσοψη του κτιρίου της ανατολικής πτέρυγας δεν είχε σχεδόν καθόλου παράθυρα, λόγω του ότι σε αυτό στεγάζονταν οι θάλαμοι ψύξης της αγοράς. Με τη συμφωνία των αρχών που είναι αρμόδιες για τη διατήρηση ιστορικών χώρων, η πρόσοψη του συγκεκριμένου κτιρίου προσαρμόστηκε για να δεχτεί σειρές από παράθυρα, με αποτέλεσμα αυτή να είναι πλέον παρόμοια με την πρόσοψη του κτιρίου της δυτικής πτέρυγας. Ακόμη, στα παλαιά χαλύβδινα πλαίσια των παραθύρων που υπάρχουν στα κλιμακοστάσια των κτιρίων σε αμφότερες τις πτέρυγες τοποθετήθηκαν νέοι υαλοπίνακες.

Προσόψεις από πλαίσιο σκυροδέματος

Οι προσόψεις από πλαίσιο σκυροδέματος της βόρειας και νότιας πλευράς της Großmarkthalle επιδιορθώθηκαν και καθαρίστηκαν προσεκτικά, ενώ αντικαταστάθηκαν σχεδόν όλα τα παράθυρα. Τα χαλύβδινα πλαίσια των νέων παραθύρων κατασκευάστηκαν κατά τρόπο, ώστε να είναι το ίδιο στενά με τα παλαιά παράθυρα, αλλά αρκετά ανθεκτικά για να δεχτούν διπλούς υαλοπίνακες. Επιπλέον, τα νέα παράθυρα έχουν πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση απ' ό,τι τα παλαιά.

Οι προσόψεις από τούβλο του ισογείου και του πρώτου ορόφου της κεντρικής αγοράς αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν από σειρές παραθύρων, προκειμένου να ενισχυθεί ο φυσικός φωτισμός. Στα παράθυρα της βόρειας πλευράς χρησιμοποιήθηκε θερμομονωτικό γυαλί, ενώ σε εκείνα της νότιας πλευράς γυαλί που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ηλιοπροστασίας και της θερμομόνωσης.

Πρόσθια προέκταση στη βόρεια πλευρά

Οι εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση του πλέον ακρινού τοίχου από τούβλα της πρόσθιας προέκτασης στη βόρεια πλευρά της Großmarkthalle συνεχίζονται. Τρία από τα αρχικά παράθυρα αποκαταστάθηκαν και τοποθετήθηκαν σε αυτά νέοι υαλοπίνακες, ενώ τα υπόλοιπα αντικαταστάθηκαν από νέα παράθυρα με χαλύβδινα προφίλ μικρής διατομής και μονό υαλοπίνακα, παρόμοια με τα αρχικά παράθυρα. Και οι αρχικές ράβδοι από χάλυβα αποκαταστάθηκαν και τοποθετήθηκαν μπροστά από τα τρία αρχικά παράθυρα.

Η ιδέα των ξεχωριστών εσωτερικών κατασκευών (house-in-house)

Το συνεδριακό κέντρο και το εστιατόριο του προσωπικού ενσωματώθηκαν στην Großmarkthalle ως ξεχωριστές κτιριακές μονάδες, σύμφωνα με την ιδέα που συνέλαβε και υλοποίησε σχεδιαστικά το αρχιτεκτονικό γραφείο COOP HIMMELB(L)AU. Το δομικό πλαίσιό τους αποτελείται από στύλους και δοκούς από χάλυβα, ενώ στις προσόψεις τους έχει χρησιμοποιηθεί θερμομονωτικό γυαλί. Σε αντίθεση με τις νέες αυτές επιμέρους κτιριακές μονάδες, οι οποίες αποτελούν "θυλάκους" με δικό τους σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας, οι ανοικτοί χώροι της Großmarkthalle που τους περιβάλλουν θα επηρεάζονται από τις εποχικές διακυμάνσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας του αέρα.

Πρόσοψη του διπλού πύργου γραφείων: μια σύνθετη γεωμετρία

Οι δύο πύργοι γραφείων και το διαφανές αίθριο που τους ενώνει έχουν σχεδιαστεί ως μονολιθική γυάλινη κατασκευή. Συλλογή φωτογραφιών

Περισσότερες πληροφορίες

Προσόψεις γραφείων

Ο συνδυασμός διαφορετικών γεωμετριών κάνει τον διπλό πύργο γραφείων να μοιάζει με ένα μεγάλο κρύσταλλο, με κεκλιμένες επιφάνειες στη δυτική και την ανατολική πρόσοψη και υπερβολικές παραβολοειδείς επιφάνειες στη βόρεια και τη νότια πρόσοψη. Μια υπερβολική παραβολοειδής επιφάνεια είναι κατ' ουσίαν μια κοίλη καμπύλη επιφάνεια η οποία δημιουργείται όταν μια ανοιχτή προς τα κάτω παραβολή μετακινείται κατά μήκος του άξονα μιας σταθερής ανοιχτής προς τα πάνω παραβολής. Πάντως, αυτό που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι η υπερβολική παραβολοειδής επιφάνεια μπορεί να δημιουργηθεί με δύο σειρές από ευθείες γραμμές, ούτως ώστε η υπερβολική παραβολή να μπορεί να σχηματιστεί από ευθύγραμμα στοιχεία.

Πρόκειται ακριβώς για την αρχή στην οποία βασίστηκε ο σχεδιασμός της πρόσοψης του ουρανοξύστη. Στους πύργους χρησιμοποιήθηκαν επίπεδοι υαλοπίνακες, 90% των οποίων είναι πανομοιότυποι μεταξύ τους. Κάθε υαλοπίνακας διατρέχει όλο το ύψος ενός ορόφου, με αποτέλεσμα να είναι ορατά μόνο τα κατακόρυφα σημεία στερέωσής τους. Το αποτέλεσμα είναι μια ομοιόμορφη καμπύλη επιφάνεια από γυαλί, αποτελούμενη από επίπεδους υαλοπίνακες.

Η επιφάνεια αυτή αποτελείται από μια πρωτοποριακή προστατευτική υβριδική πρόσοψη, η οποία περιλαμβάνει τρία στρώματα και αποτελεί έναν εκλεπτυσμένο συγκερασμό κατασκευών κλασσικής πρόσοψης, συνδυάζοντας τις λειτουργίες δίφυλλων παραθύρων, παραθύρων με διπλούς υαλοπίνακες και διπλές προσόψεις. Προκειμένου να τηρηθούν διάφορες προδιαγραφές που σχετίζονται με την πυροπροστασία, τη μείωση της ανάκλασης ραντάρ, τον καθαρισμό των προσόψεων και την ηλιοπροστασία, επιλέχθηκε ένας ειδικός τύπος υαλοπινάκων, ο οποίος περιλαμβάνει γυαλί ηλιοπροστασίας στο εξωτερικό και θερμομονωτικό γυαλί στο εσωτερικό. Επίσης, μεταξύ των δύο υαλοπινάκων τοποθετήθηκαν περσίδες αλουμινίου για να παρέχουν αυξημένο βαθμό ηλιοπροστασίας.

Αν και τα γραφεία θα διαθέτουν κλιματισμό, θα υπάρχει και η δυνατότητα φυσικού εξαερισμού τους βάσει ενός νέου μηχανισμού που θα επιτρέπει την οριζόντια μετακίνηση των υαλοπινάκων παράλληλα προς τα πλαίσιά τους. Ο μηχανισμός δεν είναι ορατός, καθώς είναι τοποθετημένος πίσω από την εξωτερική πρόσοψη και διοχετεύει στα γραφεία φυσικό αέρα μέσα από τις θυρίδες εξαερισμού που δημιουργεί. Οι θυρίδες εξαερισμού μπορούν να ρυθμίζονται από τους χρήστες τους. Όταν είναι ανοικτές, το σύστημα κλιματισμού στο εκάστοτε γραφείο απενεργοποιείται αυτομάτως προκειμένου να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας. Οι ανοιγόμενοι υαλοπίνακες μπορούν να σταθεροποιούνται σε οποιαδήποτε θέση μέσω μηχανοκίνητων μεντεσέδων.

Πρόσοψη αιθρίου

Οι υαλοπίνακες της πρόσοψης του αιθρίου, το οποίο συνδέει τους δύο πολυγωνικούς πύργους, είναι τοποθετημένοι σε ειδικά προσαρμοσμένο χαλύβδινο πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό είναι αρκετά ανθεκτικό για να υποστηρίξει το βάρος των υαλοπινάκων καθ' όλο το μήκος του αιθρίου και, για τον λόγο αυτόν, είναι ορατό μέσα από τους υαλοπίνακες. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το γυαλί που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του αιθρίου έχει ουδέτερη απόχρωση και είναι διαφανές. Έτσι, κοιτάζοντας μέσα από το αίθριο, κάποιος μπορεί να διακρίνει τους δύο διακριτούς πύργους του ουρανοξύστη. Την εντύπωση αυτή του διαφανούς αιθρίου ενισχύει η οροφή του, η οποία είναι επίσης κατασκευασμένη από γυαλί. Λόγω της ειδικής επίστρωσής του, το γυαλί αυτό απορροφά λιγότερο από το 10% της ηλιακής ενέργειας χωρίς να κρύβει τον ουρανό.

Πρόσοψη του κτιρίου εισόδου: μια ξεκάθαρη προσέγγιση

Το χαρακτηριστικό κτίριο εισόδου, το οποίο βρίσκεται μπροστά από τον διπλό πύργο γραφείων και τη μεγάλου μήκους οριζόντια επέκταση της Großmarkthalle, θα αρτιώσει το κτιριακό συγκρότημα και θα προσδώσει στην ΕΚΤ την τελική της όψη. Συλλογή φωτογραφιών

Περισσότερες πληροφορίες

Το κτίριο εισόδου προβάλλει σχεδόν 20 μ. προς τα έξω και εμπρός από την Großmarkthalle προς την κατεύθυνση της Sonnemannstrasse. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η βόρεια πρόσοψή του, πίσω από την οποία βρίσκεται η αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου: σε αντίθεση με εκείνη του διπλού πύργου γραφείων, πρόκειται για μια τρισδιάστατη καμπύλη επιφάνεια που αποτελείται από υαλοπίνακες σε υπερβολική μορφή.

Οι τοίχοι και το δάπεδο του κτιρίου εισόδου θα καλυφθούν με φύλλα αλουμινίου, ενώ η χρήση υαλοπινάκων στην πρόσοψη της Großmarkthalle, η οποία είναι κατασκευασμένη από πλαίσιο σκυροδέματος, θα οριοθετούν ξεκάθαρα την κεντρική είσοδο της ΕΚΤ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσόψεις μπορείτε να βρείτε στην καρτέλα "Publications  Other publications" της ενότητας New premises media centre