Julkisivu

Euroopan keskuspankin (EKP) uusien toimitilojen julkisivuissa on lasia, klinkkeritiiltä, betonia ja metallia. Vanhan Grossmarkthallen julkisivu muodostuu klinkkeritiilistä ja betonikehikoista. Toimistotornit ja sisäänkäynti puolestaan erottuvat lasi- ja metallijulkisivunsa ansiosta selvästi uusina rakennuksina.

Grossmarkthallen julkisivu entisöity täysin

Grossmarkthallen julkisivun tiiliverhoilu ja betonikehikot entisöitiin tiiviissä yhteistyössä rakennussuojeluviranomaisten kanssa. Kuvagalleria

lue lisää

Päätyrakennukset

Molempien päätyrakennusten tiilijulkisivu entisöitiin kokonaan. Vahingoittuneet tiilet korvattiin puretuista sivurakennuksista talteen otetuilla tiilillä. Saumaukset uusittiin kokonaan. Vaakasuorien tiilirivistöjen korostamiseksi käytettiin arkkitehti Martin Elsaesserin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kahta eriväristä laastia: vaakasuorissa saumoissa vaaleaa laastia ja pystysuorissa tummaa.

Itäisen päätyrakennuksen julkisivu oli aiemmin käytännössä ikkunaton, sillä siellä sijaitsivat tukkukauppahallin kylmäsäilytystilat. Rakennussuojeluviranomaisten luvalla julkisivuun tehtiin tilaa ikkunarivistöille, joten se on nyt samankaltainen kuin läntisessä päätyrakennuksessa. Molempien päätyrakennusten porraskäytävissä vaihdettiin teräksisiin ikkunapuitteisiin uudet ikkunalasit.

Betoniset ikkunakehikot

Grossmarkthallen sivuseinien betoniset ikkunakehikot korjattiin ja puhdistettiin, ja lähes kaikki ikkunat vaihdettiin uusiin. Uudet ikkunanpuitteet tehtiin yhtä ohuiksi kuin alkuperäiset, mutta ne valmistettiin teräksestä, joten niihin pystyttiin asentamaan aiempaa energiatehokkaammat kaksinkertaiset ikkunat.

Tiilijulkisivua purettiin hallirakennuksen alimpien kerrosten korkeudelta uusien ikkunoiden tieltä niin, että sisään pääsee nyt luonnonvaloa. Eteläpuolella lämpöeristyslasien valinnassa otettiin huomioon auringon vaikutus kesällä.

Pohjoispuolen uloke

Tiiliverhoilu ulkonevassa rakennuksen osassa Grossmarkthallen pohjoispuolella päätettiin entisöidä kokonaisuudessaan. Alkuperäisiä ikkunoita on jäljellä kolme, ja niihin on asennettu uudet lasit. Uusien ikkunoiden puitteet valmistettiin teräksestä, mutta ne muistuttavat ulkonäöltään vanhoja ja ikkunoiden edessä on alkuperäiset terästangot.

Itsenäiset rakennelmat hallirakennuksen sisällä

Grossmarkthallen sisään rakennettiin konferenssitilat ja henkilöstön ruokala itsenäisinä rakennelmina arkkitehtitoimisto COOP HIMMELB(L)AUn suunnitelmaa seuraten. Kantavina rakenteina on teräspylväitä ja -palkkeja, ja rakennelmien julkisivuissa on lämpöeristyslasia. Jokaisella rakennelmalla on oma lämmönsäätelyjärjestelmä, sillä avoimessa tilassa niiden ympärillä ulkolämpötilan vaihtelu vaikuttaa myös sisälämpötilaan.

Pilvenpiirtäjän geometrinen rakenne

Monoliittinen pilvenpiirtäjä muodostuu kahdesta lasitornista, joita yhdistää läpinäkyvä aulatila (atrium). Kuvagalleria

lue lisää

Toimistotornien julkisivut

Pilvenpiirtäjän kaltevat julkisivut idän ja lännen puolella ja kahteen suuntaan kaartuva hyperbolinen paraboloidipinta eli satulapinta pohjoisessa ja etelässä luovat vaikutelman suuresta kristallista. Satulapinta syntyy, kun liikkuva alaspäin aukeava paraabeli tukeutuu ylöspäin aukeavaan paraabeliin, ja sen suurin etu on, että kaartuva pinta voidaan muodostaa suorista viivoista. Seinä voitiin siis rakentaa suorista elementeistä.

Toimistotornien julkisivujen litteistä lasipaneeleista 90 % on keskenään täysin identtisiä. Lasit ovat kerrosten korkuisia, jolloin vain pystysuuntaiset kiinnityssaumat näkyvät, mikä saa suorista lasipaneeleista muodostuvan pinnan näyttämään yhtenäiseltä kaarelta.

Hybridijulkisivussa on hyödynnetty uudella tavalla klassista julkisivurakentamista (kaksinkertaiset elementti-ikkunat, kaksoisjulkisivu). Lasitusratkaisu valittiin paloturvallisuutta, tutkaheijastuksen minimointia, julkisivujen puhdistusta ja auringolta suojautumista ajatellen: ulompi lasi on aurinkosuojalasia ja sisempi lämpöeristyslasia. Aurinkosuojauksen tehostamiseksi lasien väliin asennettiin alumiinikaihtimet.

Toimistoissa on ilmastoinnin lisäksi mahdollisuus luonnolliseen ilmanvaihtoon. Julkisivupinnan taakse kätketty avausmekanismi päästää ikkunapaneelit liikkumaan kehyksistään sisälle huoneeseen, ja näin syntyvistä tuuletusaukoista pääsee sisään ulkoilmaa. Kun tuuletusaukot avataan, koneellinen ilmastointi kytkeytyy toimistossa automaattisesti pois päältä energian säästämiseksi. Avattavat paneelit voi säätää eri asentoihin moottorilla toimivien saranoiden avulla.

Aulatilan julkisivu

Toimistotornien välissä olevan aulatilan (atrium) julkisivulasit asennettiin teräskehikkoon. Kehikon on kestettävä lasipaneelien paino koko atriumin korkeudelta, ja siksi se on selvästi näkyvissä. Atriumin lasitus on suunniteltu kirkkaaksi ja sävyltään neutraaliksi, jotta pilvenpiirtäjän voi hahmottaa kahtena erillisenä tornina. Lasinen katto tehostaa läpinäkyvyyden vaikutelmaa entisestään. Atriumin katto päästää läpi alle 10 % aurinkoenergiasta, mutta sen läpi voi nähdä taivaan.

Selvästi erottuva sisäänkäynti

Grossmarkthallen läpi kulkeva sisäänkäynti toimii näyttävästi yhdyssiteenä hallirakennuksen ja toimistotornien välillä. Kuvagalleria

lue lisää

Sisäänkäynti ulottuu noin 20 metriä Grossmarkthallen ulkopuolelle Sonnemannstrassen suunnassa. Sisäänkäynnin pohjoispuolen kolmiulotteisesti kiertyvä pinta muodostuu kaarevista lasipaneeleista (toimistotorneissa lasipaneelit ovat suoria).

Sisäänkäynnin lasipaneelit rikkovat Grossmarkthallen julkisivun betonikehikkorakenteen, joten EKP:n pääsisäänkäynti erottuu selvästi ympäristöstään. Seinät ja alaosa päällystetään alumiinilevyillä.

Lisätietoa julkisivuista on materiaalisivujen (New Premises media centre) osiossa ”Publications”  ”Other publications”.