Elewacje

Jako materiały elewacyjne w nowej siedzibie EBC zastosowano szkło, klinkier, beton i metal. Budynek Grossmarkthalle (dawna frankfurcka hurtowa hala targowa) ma fasadę z betonowej kraty i cegły klinkierowej, natomiast elewacje dwuwieżowego biurowca i budynku wejściowego są wykonane ze szkła i metalu, co nadaje im wygląd zdecydowanie nowoczesny.

Elewacja Grossmarkthalle: stary budynek powraca do dawnej świetności

Charakterystyczna ceglano-betonowa fasada Grossmarkthalle została odrestaurowana w ścisłej współpracy z urzędem ochrony zabytków. Galeria zdjęć

więcej

Budynki skrzydła wschodniego i zachodniego

Ceglana elewacja obu budynków skrzydłowych została poddana gruntownej naprawie. Cegły zniszczone zastąpiono oryginalnym materiałem pochodzącym z rozbiórki aneksów. Ze wszystkich spoin w murze usunięto zaprawę, po czym wypełniono je cementem w dwóch kolorach, zgodnie z pierwotnym projektem Martina Elsaessera: spoiny pionowe kolorem ciemnym, a poziome – bardziej kontrastowym jasnym, aby zaakcentować horyzontalne pasy cegieł.

We wschodnim budynku skrzydłowym mieściły się kiedyś chłodnie, więc był on praktycznie pozbawiony okien. Za zgodą urzędu ochrony zabytków wybito więc w murze miejsce na rzędy okien, by ujednolicić elewacje skrzydła wschodniego i zachodniego. Na klatkach schodowych obu budynków oszklono stare stalowe framugi okienne.

Fasada z kraty betonowej

Mające formę betonowej kraty elewacje Grossmarkthalle od strony północnej i południowej zostały starannie odrestaurowane i oczyszczone; wymieniono też prawie wszystkie okna. Zamontowano nowe profile stalowe, równie wąskie jak w oryginalnych oknach, ale jednocześnie wystarczająco mocne, by utrzymać podwójne szyby. Ponadto nowe okna są znacznie bardziej energooszczędne od starych.

Na parterze i pierwszym piętrze hali usunięto ceglane elewacje, a w ich miejsce wstawiono rzędy okien, by wpuścić więcej światła dziennego. Okna po stronie północnej mają szyby termoizolacyjne, a po stronie południowej – szyby zapewniające zarówno izolację termiczną, jak i ochronę przeciwsłoneczną.

Przedłużenie fasady frontowej od strony północnej

Zewnętrzny mur na przedłużeniu fasady po północnej stronie Grossmarkthalle został przywrócony do pierwotnego wyglądu. Trzy z oryginalnych okien zostały odrestaurowane i na nowo oszklone, a pozostałe wymieniono na nowe, w podobnych wąskich profilach stalowych z pojedynczą szybą. Odnowiono także i zamontowano oryginalne kraty stalowe w trzech zachowanych oknach.

Koncepcja „budynek w budynku”

Zgodnie z koncepcją pracowni architektonicznej COOP HIMMELB(L)AU strefa konferencyjna i stołówka dla pracowników zostały wbudowane w Grossmarkthalle jako osobne obiekty. Mają one konstrukcję z dźwigarów i belek stalowych oraz osobne elewacje ze szkła termoizolacyjnego. Te zamknięte obiekty wyposażono w niezależny system termoregulacyjny, natomiast temperatura w otwartej przestrzeni Grossmarkthalle będzie bardziej zależna od zewnętrznych warunków pogodowych.

Elewacja dwuwieżowego biurowca: złożona geometria

Dwie wieże biurowe i łączące je przezroczyste atrium tworzą szklany monolit. Galeria zdjęć

więcej

Elewacja wież

Połączenie różnych form geometrycznych – skosów elewacji zachodniej i wschodniej oraz paraboloidy hiperbolicznej od północy i południa – sprawia, że dwuwieżowy biurowiec wygląda jak ogromny kryształ. Paraboloida hiperboliczna to wklęsło zakrzywiona powierzchnia utworzona przez przesunięcie wierzchołka paraboli otwartej od dołu wzdłuż wierzchołka nieruchomej paraboli otwartej od góry. Co ważne, jest to powierzchnia prostokreślna, czyli taka, którą można skonstruować z elementów prostoliniowych.

Ta właśnie cecha jest podstawą projektu elewacji wysokościowca. Wieże obłożono płaskimi panelami szklanymi, w 90% identycznymi. Każdy panel ma wysokość całej kondygnacji, więc widoczne są jedynie pionowe elementy mocujące. W ten sposób z prostych paneli uzyskano jednolitą zakrzywioną taflę szkła.

Jest to nowoczesna trójwarstwowa fasada hybrydowa, stanowiąca finezyjną syntezę klasycznych konstrukcji elewacyjnych: łączy w sobie funkcje okna skrzynkowego, okna dwuszybowego i fasady dwupowłokowej. Aby spełnić różne wymagania dotyczące ochrony przeciwpożarowej, zmniejszenia odbicia radarowego, czyszczenia elewacji i ochrony przed promieniowaniem słonecznym, zastosowano specjalny rodzaj szklenia: od zewnątrz szkło przeciwsłoneczne, od wewnątrz – termoizolacyjne. Dodatkowo, dla lepszej ochrony przed słońcem, między szyby wstawiono aluminiowe żaluzje.

Biura będą klimatyzowane, ale z możliwością naturalnej wentylacji dzięki nowemu mechanizmowi otwierania okien, przesuwającemu panele szklane poziomo w stronę wnętrza pomieszczenia. Mechanizm ten będzie schowany za fasadą zewnętrzną. Poprzez powstałe szczeliny wentylacyjne do biur będzie dopływać powietrze z zewnątrz. Aby oszczędzać energię, po otwarciu szczelin w danym pomieszczeniu automatycznie będzie się wyłączać klimatyzacja. Ruchome panele będzie można ustawić w dowolnej pozycji za pomocą zasilanych elektrycznie przegubów.

Elewacja atrium

Szyby w atrium łączącym obie wieże są zamontowane na specjalnej stalowej kracie. Jest ona dostatecznie mocna, by wytrzymać ciężar szklanych paneli na całej wysokości atrium. Dzięki takiej konstrukcji oraz przezroczystym szybom o neutralnej barwie całe atrium jest przejrzyste i widać wyraźnie, że wysokościowiec składa się z dwóch wież. Także dach atrium jest szklany, co jeszcze zwiększa wrażenie przejrzystości. Szkło dachu dzięki specjalnej powłoce pochłania mniej niż 10% energii słonecznej, a jednocześnie widać przez nie niebo.

Elewacja budynku wejściowego: klarowna forma

Budynek wejściowy, wyraźnie odznaczający się na tle dwuwieżowego biurowca i długiej poziomej bryły Grossmarkthalle, jest dopełnieniem całego kompleksu i nadaje ostateczny kształt siedzibie EBC. Galeria zdjęć

więcej

Budynek wejściowy jest wysunięty około 20 metrów przed Grossmarkthalle w kierunku Sonnemannstrasse. Szczególną uwagę zwraca jego elewacja północna, za którą mieści się centrum prasowe: jest to trójwymiarowo zakrzywiona powierzchnia uzyskana – inaczej niż w prostoelementowej fasadzie biurowca – z hiperbolicznych paneli szklanych.

Boki i spód budynku będą obłożone arkuszami blachy aluminiowej. Szklane panele przerwą ciągłość betonowej kraty Grossmarkthalle, wyraźnie zaznaczając główne wejście do EBC.

Więcej informacji o elewacjach można znaleźć na stronie dla mediów (new premises media centre) w części „Publications  Other publications”.