Menu

Fasada

Fasada na novi stavbi Evropske centralne banke (ECB) je iz stekla, opeke, betona in kovine. Za nekdanjo frankfurtsko veleprodajno tržnico Grossmarkthalle je značilna rešetkasta betonska fasada glavne dvorane in opečna fasada krilnih stavb, medtem ko sta pisarniška stolpnica in vhodna stavba z zunanjo oblogo iz stekla in jekla prepoznavni kot novi stavbi.

Fasada Grossmarkthalle: stari zgradbi je bil povrnjen prejšnji sijaj

Značilna opečna in rešetkasta betonska fasada Grossmarkthalle je bila obnovljena v tesnem sodelovanju z restavratorji. Fotogalerija

Več

Vzhodna in zahodna krilna stavba

Na opečni fasadi obeh krilnih stavb so bila opravljena obsežna obnovitvena dela. Vse opeke, ki so bile poškodovane, so bile zamenjane z opekami, ki so bile shranjene med odstranitvijo prizidkov. Vse fuge med opekami so bile očiščene in v duhu izvirnega načrta Martina Elsaesserja zapolnjene z malto v dveh različnih barvah – vodoravne fuge s svetlejšo malto in navpične s temnejšo – da bi se poudarila vodoravna linija opek.

V vzhodni krilni stavbi so bile hladilnice, zato na fasadi ni bilo praktično nobenega okna. V dogovoru z restavratorji je bil narejen prostor za vrsto oken, tako da je zdaj fasada podobna zahodni krilni stavbi. Pri oknih na stopnišču obeh krilnih stavb so bile v stare kovinske okvirje vstavljene nove šipe.

Betonska rešetkasta fasada

Betonska rešetkasta fasada na severni in južni strani Grossmarkthalle je bila skrbno popravljena in očiščena, medtem ko so bila skoraj vsa okna zamenjana. Kovinski okvirji novih oken so bili izdelani tako, da so enako ozki kot stari, vendar dovolj močni, da podpirajo dvojno zasteklitev. Poleg tega so nova okna precej bolj energijsko učinkovita kot stara.

Opečna fasada v pritličju in prvem nadstropju dvorane je bila odstranjena in zamenjana z vrsto oken, da bi bil prostor svetlejši. Okna na severni strani imajo steklo s toplotno izolacijo, okna na južni strani pa imajo steklo, ki ščiti pred soncem in daje toplotno izolacijo.

Prizidek na severni strani

Opeke na zunanji steni prizidka na severni strani Grossmarkthalle se popolnoma obnavljajo. Od originalnih oken so bila tri obnovljena in na novo zastekljena, medtem ko so bila druga zamenjana z novimi okni, ki so iz ozkih kovinskih profilov in imajo enojno zasteklitev, tako da so podobna originalnim. Originalne železne rešetke so bile ravno tako obnovljene in nameščene pred tri originalna okna.

Koncept »hiše v hiši«

Skladno s konceptom »hiše v hiši«, ki ga je oblikoval arhitekturni biro COOP HIMMELB(L)AU, sta konferenčni center in restavracija za zaposlene vključena v Grossmarkthalle kot ločena stavbna elementa. Zgrajena sta iz nosilnega okvirja z jeklenimi podporniki in prečniki, fasada pa je iz stekla s toplotno izolacijo. Nova stavbna elementa sta zaključeni enoti z lastnim sistemom uravnavanja temperature, odprt prostor Grossmarkthalle, ki ju obkroža, pa bo pod vplivom zunanjih sezonskih temperatur.

Fasada pisarniške stolpnice: kompleksna geometrija

Obe pisarniški stolpnici ter prosojni atrij, ki ju povezuje, so skupaj zasnovani kot monolitna steklena struktura. Fotogalerija

Več

Pisarniška fasada

Zaradi kombinacije različnih geometrij je pisarniška stolpnica videti kot velik kristal s poševnimi površinami na zahodni in vzhodni fasadi ter s hiperboličnimi paraboloidnimi površinami na severni in južni fasadi. Hiperbolična paraboloidna površina je v bistvu konkavno upognjena površina, ki nastane s premikanjem navzdol odprte parabole vzdolž fiksirane navzgor odprte parabole. Pri tem je pomembno, da je mogoče hiperbolično paraboloidno površino ustvariti z dvema sklopoma ravnih črt, tako da je mogoče hiperbolični paraboloid konstruirati iz ravnih elementov.

Na tem načelu je temeljilo tudi načrtovanje fasade na nebotičniku. Na pisarniških stolpnicah so vgrajeni ploski stekleni paneli, od katerih je 90% enakih. Vsak panel pokriva celotno višino enega nadstropja, tako da so vidni samo navpični spoji. Rezultat je homogeno upognjena steklena površina, sestavljena iz ravnih panelov.

Površino sestavlja najsodobnejša troslojna »ščitna hibridna fasada« ter predstavlja rafinirano sintezo klasične fasadne konstrukcije, pri čemer združuje funkcijo škatlastih oken, oken z dvoslojno zasteklitvijo in dvojne fasade. Da bi zadovoljili različne zahteve v zvezi s požarno varnostjo, zmanjšanjem radarskega odseva, čiščenjem fasade in zaščito proti soncu, je bila izbrana posebna zasteklitev iz stekla z zaščito proti soncu na zunanji strani in s toplotno izolacijo na notranji. Za večjo zaščito proti soncu so med obe šipi vgrajene tudi aluminijaste žaluzije.

Pisarne bodo klimatizirane, vendar bo omogočeno tudi naravno prezračevanje s pomočjo novega mehanizma za odpiranje, pri čemer se šipa vodoravno premakne iz okvirov. Ta mehanizem je »skrit« za zunanjo fasado in omogoča, da prek nastalih prezračevalnih rež v pisarno pride svež zrak. Če so individualno nastavljive prezračevalne reže odprte, se zaradi varčevanja z energijo klimatiziranje v pisarni samodejno izključi. Panele, ki se odpirajo, je mogoče nastaviti v kakršenkoli položaj s pomočjo motornih tečajev.

Atrijska fasada

Šipe na fasadi atrija, ki povezuje obe poligonalni stolpnici, so nameščene na posebej pripravljeno jekleno ogrodje. To je dovolj močno, da nosi težo steklenih panelov vzdolž celotne višine atrija, ki je zaradi tega v celoti prosojen. Skladno z načrtom je zasteklitev atrija nevtralne barve in prosojna, kar omogoča pogled skozi atrij, nebotičnik pa je videti, kot da je sestavljen iz dveh ločenih stolpnic. Vtis prosojnega atrija poudarja še streha, ki je ravno tako steklena. Steklo je prevlečeno tako, da absorbira manj kot 10% sončne energije, vendar je nebo še vedno mogoče videti.

Fasada vhodne stavbe: jasno definiran pristop

Prepoznavna vhodna stavba, ki stoji pred pisarniško stolpnico in tvori dolg vodoraven podaljšek Grossmarkthalle, zaokroža stavbni sklop in daje pečat Evropski centralni banki. Fotogalerija

Več

Vhodna stavba štrli iz veleprodajne tržnice proti Sonnenmannstrasse v dolžini 20 metrov. Še posebej izstopa severna fasada, za katero se nahaja tiskovno središče: v nasprotju s fasado pisarniške stolpnice ima tridimenzionalno upognjeno površino iz hiperboličnih steklenih panelov.

Stene vhodne stavbe in spodnja stran nadstreška bodo prekrite z aluminijem, medtem ko bodo stekleni paneli naredili rez v rešetkasti betonski fasadi Grossmarkhalle in tako jasno označevali glavni vhod v ECB.

Nadaljnje informacije so na voljo v medijskem središču o novi stavbi ECB v razdelku »Publications   Other Publications«.