Menu

Homlokzat

Az Európai Központi Bank (EKB) új székházának homlokzata üvegből, klinkertéglából, betonból és fémből épült. A Grossmarkthalle (Frankfurt egykori nagybani piacának) épületét betonrácsos és klinkertéglás homlokzatok jellemzik, amelyek mellett a kettős irodatorony és a bejárati épület a maga üveg- és fémhomlokzataival modern kontrasztot teremt.

A Grossmarkthalle homlokzata: a régi épület ismét hajdani pompájában tündököl

A Grossmarkthalle jellegzetes tégla- és betonrácsos homlokzatát az műemlékvédelmi szervekkel szoros együttműködésben renoválták. Képgaléria

 Bővebben

A keleti és nyugati épületszárny

Mindkét épületszárny téglahomlokzatán jelentős mértékű javító átalakításokat végeztek. A megrongálódott téglákat a melléképületek lebontása során visszanyert téglákkal pótolták. A kötőanyagot eltávolították, és a réseket az építész Martin Elsaesser eredeti tervével összhangban két eltérő színű malterral töltötték ki: a vízszintes részeket halvány, a függőleges részeket pedig sötét színű anyaggal, ami tovább hangsúlyozza a téglarészek horizontális vonulatát.

A keleti szárnyban helyezték el annak idején a piac hűtőházait, ezért itt a homlokzaton alig található ablak. A műemlékvédelmi hatósággal egyetértésben helyet alakítottak ki a téglafalon több ablaksor számára, aminek köszönhetően ez a homlokzat is a nyugati épületszárnyéhoz hasonlít. A két épületszárny lépcsőházi ablakain a régi acélkeretekbe új üvegtáblák kerültek.

Betonrácsos homlokzat

A Grossmarkthalle északi és déli oldalán található betonrácsos homlokzatokat gondosan kijavították és megtisztították, és néhány kivétellel minden ablakot kicseréltek. Az új ablakok acélkereteinek kialakítása során arra törekedtek, hogy eredeti keskeny formájukat megőrizve mégis megtartsák a dupla üveg súlyát. Emellett az új ablakok sokkal energiatakarékosabbak a régieknél.

A vásárcsarnok földszinti és első emeleti téglahomlokzatait teljes egészében kivették, és ablaksorral cserélték ki, hogy több természetes fény jusson be a belső térbe. Az északi oldalon az ablakokon hőszigetelt üveg van, míg a déli oldali üvegezés hőszigeteléssel és napsugárzás-védelemmel is el van látva.

Az északi oldal elülső bővítménye

A Grossmarkthalle északi oldalán található hozzáépítés külső falát burkoló téglázat teljes felújítása folyamatban van. Az eredeti ablakok közül hármat renováltak és újra üvegeztek, a többit pedig az eredetihez hasonló, szimplaüveges, keskeny acélelemekből álló új ablakokra cseréltek ki. Az eredeti acélrudakat is renoválva ismét felszerelték a három eredeti ablak elé.

„Ház a házban“ koncepció

A COOP HIMMELB(L)AU építésziroda által megálmodott „ház a házban“ elv szerint a konferenciateret és az üzemi étkezdét különálló elemként integrálták a Grossmarkthalléba. Ezekben az acélrúd és acélgerenda-szerkezeteket hőszigetelő termálüvegből készült egyéni homlokzatok egészítik ki. Míg az új épületelemek olyan zárt egységek, amelyek saját hőmérsékletszabályozással rendelkeznek, a Grossmarkthalle őket övező nyitott tereinek hőmérsékletét befolyásolja az adott évszak szerinti külső hőmérséklet.

A kettős irodatorony homlokzata: komplex geometria

A két irodatorony és az őket összekötő átlátszó átrium tervezője monolitszerű üvegszerkezetet álmodott meg. Képgaléria

 Bővebben

Az irodaépületek homlokzata

Az eltérő mértani síkok ötvözése révén a nyugati és keleti homlokzat ferde homlokzatsíkjaival, valamint az északi és déli homlokzat hiperbola- és parabola alakú síkjaival a kettős irodatorony nagy kristálytömb benyomását kelti. A hiperbolikus-parabolikus sík lényegében egy rögzített konkáv alakú felület, amely egy lefelé nyíló parabolának egy rögzített, felfelé nyíló parabola mentén való mozgatásával keletkezik. Fontos azonban, hogy a hiperbolikus-parabolikus felület két egyeneshalmazból létrehozható, tehát egyenesekkel határolt elemekből is konstruálható.

A felhőkarcoló homlokzati terve az említett alapelvnek megfelelően készült. A tornyokat 90%-ban egyforma, lapos üvegpanelek borítják. Ezek mindegyike az emelet teljes hosszában végigfut, tehát csak a függőleges rögzítőelemek láthatóak, ami egyenes panelekből álló, homogén üveggörbületet eredményez.

A felület a legkiválóbb műszaki színvonalnak megfelelő háromrétegű, úgynevezett homlokzati hibrid pajzs kialakítású, amely a klasszikus homlokzatszerkezetek egyedi szintézisével ötvözi a dobozablak, a dupla üvegezésű ablakzat és a kettős homlokzat funkciókat. A tűzvédelemhez kapcsolódó különféle követelmények kielégítése, a radarsugárzás visszaverődésének csökkentése, a homlokzattisztítás és a napfényvédelem biztosítása érdekében speciális üvegezést alkalmaznak, kívül fényvédő, belül pedig hőszigetelt üveg felhasználásával. A napsugárzás elleni védelem hatásfokát emelendő, a két üvegtábla közé alumíniumrolókat is beépítettek.

Az irodák légkondicionáltak ugyan, de természetes szellőzésre is lehetőség lesz egy újfajta nyitószerkezetnek köszönhetően, amellyel az ablaktáblák vízszintes irányban kimozdíthatók az ablakkeretből. Ez a külső homlokzati rész mögé rejtett szerkezet a létrehozott szellőzőnyílásokon keresztül juttatja be a kinti levegőt az irodákba. Ha az egyénileg állítható szellőzőnyílások nyitva vannak, az illető iroda légkondicionáló rendszere energiatakarékos módra vált, és automatikusan kikapcsol. A nyitópanelek motorhajtású forgópántok segítségével bármely helyzetben rögzíthetők.

Az átrium homlokzata

A két sokszögű toronyházat összekötő átrium homlokzati üvegtábláit egyedi kialakítású acélrácsozatra szerelték fel. Ez kellőképpen teherbíró ahhoz, hogy az átrium teljes magasságában elbírja az üvegpanelek súlyát, amely így jól látható marad. A tervkoncepcióval összhangban az átrium semleges színű, átlátszó üvegezést kap. Ez lehetővé teszi, hogy egyenesen át lehessen látni rajta a felhőkarcolót alkotó két külön toronyra. A szintén üvegből álló tetőkonstrukció tovább fokozza az átláthatóság érzetét. A speciális bevonatnak köszönhetően az üvegezés a napenergiának kevesebb, mint 10%-át nyeli el, de az égbolt mégis látható rajta keresztül.

A bejárati épület homlokzata: jól definiált hatás

A sort a kettős irodatorony és a Grossmarkthalle vízszintesen hosszan elnyúló tömbje előterében elhelyezett, egyedi hatású bejárati épület zárja, jellegzetes arculatot kölcsönözve az EKB székházának. Képgaléria

 Bővebben

A bejárati konstrukció a Sonnemannstrasse irányában körülbelül 20 méterre kinyúlik a Grossmarkthalle síkjából. Különösen megragadja a tekintetet az északi homlokzat, amely mögött a sajtóközpont helyezkedik el: a kettős irodatoronnyal ellentétben háromdimenziós hajlított felület, amely hiperbolikus üvegpanelekből épül fel.

A bejárati épület falai, valamint az alsó rész alumíniumlemezekkel van burkolva, míg a Grossmarkthalle betonrácsos homlokzatát üvegpanelek törik majd meg, ráirányítva a tekintetet a székház főbejáratára.

A homlokzatokkal kapcsolatos további tájékoztatás az új székház médiaközpontja menüpont alatt a „Publications  Other publications“ rovatban olvasható.