Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB‑ovi rodni ciljevi: privremena procjena

31. ožujka 2023.

  • Udio žena na najvišim razinama (više i srednje rukovodstvo) i na početnoj razini (analitičari) u skladu je s privremenim ciljevima.
  • Inicijative privlačenja talentiranih žena uključuju fleksibilno radno vrijeme, stipendije, mentorstvo i razvojne programe za žene.
  • Rodna strategija dio je ESB‑ovih aktivnosti na području raznolikosti i uključivanja.

Europska središnja banka (ESB) ostvarila je privremene rodne ciljeve postavljene za rukovodstvo, što je posebno važno za stvaranje uzora i mentorstvo. ESB je smanjio razliku na razini stručnjaka (platni razredi F/G) i na razini voditelja timova (platni razred H) te ulaže napore kako bi se povećalo zapošljavanje i promicanje za te dvije kategorije. Na razini analitičara (platni razredi E/F) udio žena nastavio je rasti u skladu s ESB‑ovim ciljevima, što pridonosi rastu skupine žena koje ispunjavaju uvjete za napredovanje.

Grafikon 1.

Udio žena i ciljni udio žena do kraja 2022.

Izvor: ESB

Rodni ciljevi dio su šire ESB‑ove politike raznolikosti i uključivanja kojom se potiču i druge vrste raznolikosti, primjerice na osnovi etničkog podrijetla, seksualne orijentacije, dobi, državljanstva i invalidnosti, i to uz podršku šest mreža za raznolikost i uključivanje.

»Raznolika i uključiva organizacija odraz je svijeta oko nas«, rekla je predsjednica Christine Lagarde. »Znak je intelektualne hrabrosti da prigrlimo vrijednosti koje proizlaze iz različitih perspektiva, podrijetla i identiteta a koje će obogatiti razmjenu mišljenja i pridonijeti utemeljenijem odlučivanju na svim područjima«, dodala je.

U ESB‑u jedan roditelj ima pravo na plaćeni dopust za rođenje i posvajanje djeteta u trajanju od 20 tjedana. ESB je u 2022. produljio posebni plaćeni dopust za drugog roditelja za rođenje i posvajanje djeteta s 10 na 20 dana kako bi pridonio većoj ravnoteži u dijeljenju obiteljskih obveza. Objavio je podatke o državljanstvu zaposlenika i rukovoditelja kako bi se povećala transparentnost u vezi s jednim od ključnih aspekata raznolikosti. Inicijator je i supotpisnik Povelje ESSB‑a i SSM‑a o jednakosti, raznolikosti i uključenosti zajedno s 26 nacionalnih središnjih banaka i nadzornih tijela u Europskoj uniji.

Sljedeća procjena zasnivat će se na podatcima za 2024.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Eszter Miltényi-Torstensson, tel. +49 171 7695305

Bilješke

  • ESB je u 2023. ponovno dobio potvrdu ekonomskih dividendi za rodnu ravnopravnost (engl. Economic Dividends for Gender Equality, EDGE), čime se potvrđuju ESB‑ov daljnji napredak u postizanju rodne ravnopravnosti i napori koje ulaže u vezi s intersekcijskim pitanjima na području rodne jednakosti i raznolikosti.
  • Više o ESB‑ovim rodnim ciljevima možete pročitati na mrežnim stranicama ESB‑a.
  • Više o ESB‑ovoj platnoj ljestvici možete pročitati u Uvjetima zapošljavanja.
KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije