Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB nemi egyenlőségre vonatkozó céljai: időközi értékelés

2023. március 31.

  • A nők aránya a (felső és közép) vezetők szintjén, valamint belépési (elemző) szinten megfelel az időközi céloknak
  • A tehetséges női pályázók számára vonzó feltételeket kínálunk például rugalmas munkavégzéssel, valamint ösztöndíj-, mentorálási és fejlesztési programok formájában
  • A nemek közötti egyenlőségre vonatkozó stratégia az EKB szélesebb körű sokszínűségre és befogadásra irányuló erőfeszítéseinek alkotóeleme

Az Európai Központi Bank (EKB) vezetői szinten elérte a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó időközi célkitűzéseit, ami különösen fontos a példaképállítás és a mentorálás szempontjából. Csökkentettük a szakértői (az F/G fizetési sáv) és a csoportvezetői (H) szinten megfigyelhető rést, és tovább dolgozunk azon, hogy ebben a két kategóriában bővítsük a felvételi és előléptetési lehetőségeket. Elemzői szinten (E/F) a nők aránya az EKB céljaival összhangban tovább nőtt, aminek köszönhetően bővült a további előrelépésre jogosult nők köre is.

1.ábra

A nők aránya a célhoz viszonyítva 2022 végéig

Forrás: EKB.

A nemek közötti egyenlőségre vonatkozó célok az EKB szélesebb körű sokszínűségi és befogadási politikájához (D&I) tartoznak, amely arra irányul, hogy hat D&I hálózat támogatásával előmozdítsa a sokféleség egyéb vetületeit, úgymint a faji/etnikai hovatartozást, a szexuális irányultságot, az életkort, a nemzetiséget és a fogyatékkal élést.

„A sokszínű, befogadó szervezet visszatükrözi a körülöttünk lévő világot” – mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke. „Intellektuális bátorságról tanúskodik, hogy elfogadjuk a különféle perspektívák, hátterek és identitások értékeit, amelyek gazdagítják a párbeszédet, és minden témában elősegítik a teherbíróbb döntéshozatalt” – tette hozzá.

Az EKB-ban az egyik szülő jogosult 20 hetes fizetett születési, illetve örökbefogadási szabadság kivételére. Hogy elősegítsük a családi feladatmegosztás jobb egyensúlyát, 2022-ben 10-ről 20 napra emeltük a másik szülő által igénybe vehető fizetett szabadnapok számát. Az EKB a személyzetre és a vezetőségre vonatkozó nemzetiségi számadatokat tett közzé annak érdekében, hogy növelje erre az alapvető sokszínűségi szempontra vonatkozó átláthatóságot. Az Európai Unió 26 nemzeti központi bankjával és felügyeletével együttesen kezdeményezte és aláírta a KBER és az SSM egyenlőségről, sokféleségről és befogadásról szóló chartáját.

A következő értékelés a 2024-es adatokon fog alapulni.

A média képviselői további tájékoztatásért szíveskedjenek Miltényi-Torstensson Esztert keresni a +49 171 7695305 telefonszámon.

Megjegyzések

  • 2023-ban az EDGE új tanúsítványt adott ki az EKB-nak, elismerve a központi bank nemek közötti egyenlőség terén megtett előrehaladását, valamint a nemek esélyegyenlőségével és a sokszínűség egyéb szempontjaival kapcsolatos interszekcionális kérdések előmozdítására irányuló erőfeszítéseit.
  • Az EKB nemek közötti egyenlőségre vonatkozó céljairól az EKB honlapján olvashatunk bővebben.
  • Az EKB fizetési struktúrájáról az Alkalmazási feltételek című anyagban találunk bővebb tájékoztatást.
KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok