Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
  • COMUNICAT DE PRESĂ

Obiectivele de gen ale BCE: evaluare intermediară

31 martie 2023

  • Ponderea femeilor în posturi de conducere (de nivel superior și mediu) și la nivel de debutant (analist) în conformitate cu obiectivele intermediare
  • Inițiativele de atragere a talentelor feminine includ regimuri de lucru flexibile, burse, mentorat și programe de dezvoltare pentru femei
  • Strategia de gen face parte din eforturile mai ample ale BCE în materie de diversitate și incluziune

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a atins obiectivele de gen intermediare pentru cadrele de conducere, aspect deosebit de important pentru crearea unor modele de urmat și pentru procesul de mentorat. BCE a redus decalajul la nivel de expert (banda de salarizare F/G) și la cel de șef de echipă (banda de salarizare H) și depune în continuare eforturi pentru a spori gradul de angajare și de promovare pentru aceste două categorii. La nivel de analist (banda de salarizare E/F), ponderea femeilor a continuat să crească în conformitate cu obiectivele BCE, ceea ce contribuie la extinderea rezervei de femei eligibile pentru avansarea în carieră.

Graficul 1

Ponderea femeilor în raport cu obiectivul (sfârșitul anului 2022)

Sursa: BCE.

Obiectivele de gen se înscriu în cadrul mai larg al politicii BCE privind diversitatea și incluziunea, menită să promoveze și alte aspecte ale diversității, precum rasa/etnia, orientarea sexuală, vârsta, naționalitatea și handicapul, cu sprijinul a șase rețele ale diversității și incluziunii.

„O organizație diversă și incluzivă reflectă lumea din jurul nostru”, a declarat președinta BCE, Christine Lagarde. „Arată curajul intelectual de a accepta valorile unor persoane cu perspective, profiluri și identități diferite, care vor îmbogăți dezbaterea și ne vor permite să adoptăm decizii mai robuste în toate domeniile”, a adăugat ea.

La BCE, un părinte este eligibil pentru 20 de săptămâni de concediu de maternitate/adopție plătit. În anul 2022, BCE a majorat, de la 10 la 20 de zile, concediul special plătit pentru celălalt părinte, cu scopul de a promova un echilibru mai just în ceea ce privește responsabilitățile familiale. De asemenea, a publicat cifre privind naționalitatea pentru membrii personalului său și pentru cadrele de conducere, în vederea sporirii transparenței cu privire la un aspect esențial al diversității. BCE a inițiat și a cosemnat Carta SEBC și a MUS privind egalitatea, diversitatea și incluziunea, împreună cu 26 de bănci centrale naționale și autorități de supraveghere din Uniunea Europeană.

Următoarea evaluare se va baza pe datele pentru 2024.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Eszter Miltényi-Torstensson, tel.: +49 171 7695305.

Notă

  • În anul 2023, EDGE a recertificat BCE, recunoscând noile progrese înregistrate de aceasta în direcția egalității de gen și eforturile sale de promovare a chestiunilor intersecționale legate de echitatea de gen și alte aspecte ale diversității.
  • Mai multe informații despre obiectivele de gen ale BCE sunt disponibile pe website-ul BCE.
  • Mai multe informații despre structura salarială a BCE sunt disponibile în Condițiile de angajare.
CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media