Menu
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB objašnjava Sporazum o neto financijskoj imovini

5. veljače 2016.
  • ESB objavljuje agregirane podatke o neto financijskoj imovini Eurosustava.
  • Nacionalne središnje banke će objavljivati podatke o svojoj, nacionalnoj neto financijskoj imovini.
  • ESB objavljuje opširna pitanja i odgovore o Sporazumu o neto financijskoj imovini (ANFA) i njegovoj svrsi kao i sam sporazum.

Europska središnja banka (ESB) objavljuje agregirane podatke o neto financijskoj imovini Eurosustava i objašnjava Sporazum o neto financijskoj imovini (ANFA).

Sporazum ANFA sporazum je nacionalnih središnjih banaka europodručja i ESB-a. Njime su određena pravila i gornje granice za držanja financijske imovine koja nisu povezana s monetarnom politikom, nego s nacionalnim zadaćama nacionalnih središnjih banaka.

ESB objavljuje agregirane podatke o neto financijskoj imovini Eurosustava, a nacionalne središnje banke će objavljivati podatke o svojoj neto financijskoj imovini na godišnjoj osnovi (u vrijeme objave godišnjih financijskih izvještaja). Na kraju 2015. ukupna neto financijska imovina Eurosustava iznosila je 490 mlrd. EUR. Neto financijska imovina rasla je po prosječnoj godišnjoj stopi od 5 % od uvođenja euronovčanica 2002. To je sporije od rasta novčanica u optjecaju, koje su u istom razdoblju rasle po prosječnoj godišnjoj stopi od 9 %.

Sporazum ANFA bio je sredstvo ograničenja sposobnosti nacionalnih središnjih banaka da stvore likvidnost u skladu s ciljevima monetarne politike. Bio je povjerljiv, ali ESB i nacionalne središnje banke Eurosustava jednoglasno su odlučili objaviti tekst sporazuma zajedno s objašnjenjem u skladu s opredjeljenjem za povećanje transparentnosti te u skladu s odlukom ESB-a iz 2014. da se objave prikazi sastanaka povezanih s monetarnom politikom i s odlukom ESB-a iz 2015. da se objave kalendari članova Izvršnog odbora.

ESB objavljuje i dokument s pitanjima i odgovorima kako bi se objasnile pojedinosti i svrha sporazuma ANFA kao i sam sporazum.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Stefanu Ruhkampu, tel. +49 69 1344 5057.

Related information

  • What is ANFA?
  • Agreement of 19 November 2014 on net financial assets
  • Declaration by Lietuvos bankas to adhere to ANFA

Kontaktni podatci za medije