Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

ECB geeft toelichting bij de Overeenkomst inzake Netto Financiële Activa

5 februari 2016
  • De ECB publiceert de totale netto financiële activa van het Eurosysteem
  • De nationale centrale banken gaan gegevens ten aanzien van hun respectieve nationale netto financiële activa publiceren
  • De ECB publiceert uitgebreide vragen en antwoorden over de Overeenkomst inzake Netto Financiële Activa (Agreement on Net Financial Assets of ANFA) en het doel ervan, samen met de overeenkomst zelf

De Europese Centrale Bank (ECB) publiceert de totale netto financiële activa van het Eurosysteem en geeft een toelichting bij de Overeenkomst inzake Netto Financiële Activa (ANFA).

De ANFA is een overeenkomst tussen de nationale centrale banken van het eurogebied en de ECB. In de overeenkomst zijn de regels en limieten vastgelegd voor de niet voor monetair beleid aangehouden activa die verband houden met de nationale taken van de nationale centrale banken.

De ECB publiceert de totale netto financiële activa van het Eurosysteem, en de nationale centrale banken zullen hun respectieve netto financiële activa publiceren, op jaarbasis (en ten tijde van de publicatie van de jaarrekening). Eind 2015 bedroegen de totale netto financiële activa van het Eurosysteem €490 miljard. De netto financiële activa zijn sinds de invoering van de eurobankbiljetten in 2002 met gemiddeld 5% per jaar gestegen. Dit is trager dan de groei van de bankbiljetten in omloop, die gedurende dezelfde periode per jaar gemiddeld 9% bedroeg.

De ANFA is gebruikt om beperkingen op te leggen aan het vermogen van de nationale centrale banken om liquiditeit te creëren overeenkomstig monetairbeleidsdoeleinden. Hoewel de ANFA voorheen een vertrouwelijk document was, hebben de ECB en de nationale centrale banken van het Eurosysteem unaniem besloten dat publicatie van de tekst samen met een toelichtingsdocument hun streven naar grotere transparantie beter zou dienen, overeenkomstig het in 2014 door de ECB genomen besluit verslagen van monetairbeleidsvergaderingen te publiceren en haar in 2015 genomen besluit de agenda's van de leden van de Directie te publiceren.

De ECB publiceert tevens een document met vragen en antwoorden dat de details en het doel van de ANFA toelicht, samen met de overeenkomst zelf.

De media kunnen met hun vragen terecht bij Stefan Ruhkamp, tel.: +49 69 1344 5057.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media