Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB ismerteti a nettó pénzügyi eszközökről szóló megállapodást

2016. február 5.
  • Az EKB közzéteszi az eurorendszer pénzügyi eszközeinek aggregált nettó adatait.
  • A nemzeti központi bankok országaik nettó pénzügyi eszközállományáról publikálnak adatokat.
  • Az EKB egy hosszabb, kérdések és válaszok formájában megfogalmazott anyagot ad ki a nettó pénzügyi eszközökről szóló megállapodásról (ANFA) és annak rendeltetéséről, valamint magát a megállapodást is közzéteszi.

Az Európai Központi Bank (EKB) közzéteszi az eurorendszer pénzügyi eszközeinek aggregált nettó számadatait, és ismerteti a nettó pénzügyi eszközökről szóló megállapodást (Agreement on Net Financial Assets – ANFA).

Az ANFA megállapodást az euroövezet nemzeti központi bankjai és az EKB kötötték egymással. A megállapodás a nemzeti központi bankok országos feladataihoz kötődő, nem monetáris politikai célú állományokra vonatkozó szabályokat és határértéket ír elő.

Az EKB az eurorendszer aggregált nettó pénzügyi eszközeiről, a nemzeti központi bankok pedig országaik nettó pénzügyi eszközeiről közölnek éves szintű adatokat (az éves pénzügyi beszámoló publikációjával azonos időpontban). 2015 végén az eurorendszer aggregált nettó pénzügyi eszközállománya 490 milliárd eurót tett ki. A nettó pénzügyi eszközök az eurobankjegyek 2002-es bevezetése óta átlagosan 5%-os éves ütemben bővültek, tehát lassabban, mint a forgalomban levő bankjegyállomány, amelynek átlagos növekedési üteme ugyanebben az időszakban elérte az évi 9%-ot.

Az ANFA rendeltetési célja az, hogy a monetáris politikai céloknak megfelelően behatárolják a nemzeti központi bankok likviditásteremtő képességét. Bár előzőleg bizalmas irat volt, az EKB és az eurorendszer nemzeti központi bankjai egyhangúlag úgy határoztak, hogy egy ismertető kíséretében közreadják a megállapodás szövegét, ez ugyanis megfelelőbben tükrözi az átláthatóság iránti elkötelezettségüket. Ez összhangban van az EKB-nak a monetáris politikai ülésekről szóló beszámolók közléséről szóló 2014. évi, valamint az igazgatósági tagok naptárainak közzétételéről szóló 2015. évi döntéseivel.

Az EKB az ANFA szövegének kíséretében egy kérdéseket és válaszokat tartalmazó írást is nyilvánosságra hoz, amelyben részletesen ismerteti a megállapodást és annak rendeltetését.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Stefan Ruhkamphoz fordulni a +49 69 1344 5057-es telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok