Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE

EKP antaa nettorahoitusvaroja koskevaan ANFA-sopimukseen liittyviä lisätietoja

5.2.2016
  • EKP julkistaa eurojärjestelmän yhteenlasketut nettorahoitusvarat.
  • Kansalliset keskuspankit julkistavat tiedot omista nettorahoitusvaroistaan.
  • EKP julkaisee lisätietoja nettorahoitusvaroja koskevasta ANFA-sopimuksesta (Agreement on Net Financial Assets) ja sen tarkoituksesta sekä varsinaisen ANFA-sopimuksen.

Euroopan keskuspankki (EKP) on päättänyt julkistaa eurojärjestelmän yhteenlasketut nettorahoitusvarat ja antaa lisätietoja ANFA-sopimuksesta.

ANFA-sopimus on euroalueen kansallisten keskuspankkien ja EKP:n välinen sopimus. Sillä säännellään ja rajoitetaan sellaisia kansallisten keskuspankkien sijoituksia, jotka liittyvät niiden kansallisten tehtävien hoitoon.

EKP julkistaa eurojärjestelmän yhteenlasketut nettorahoitusvarat. Kansalliset keskuspankit puolestaan julkaisevat tiedot omista nettorahoitusvaroistaan vuotuisen tilinpäätöksensä yhteydessä. Vuoden 2015 lopussa eurojärjestelmän yhteenlasketut nettorahoitusvarat olivat 490 miljardia euroa. Nettorahoitusvarat ovat kasvaneet vuosittain keskimäärin 5 % sitten vuoden 2002, jolloin eurosetelit otettiin käyttöön. Nettorahoitusvarojen kasvuvauhti on siis ollut hitaampi kuin liikkeessä olevien setelien kokonaisarvon, joka kasvoi samalla ajanjaksolla keskimäärin 9 % vuodessa.

ANFA-sopimuksella rajoitetaan kansallisten keskuspankkien mahdollisuutta luoda rahaa. Näin pyritään varmistamaan, että keskuspankkien sijoitukset eivät haittaa rahapolitiikan tavoitteiden toteutumista. ANFA-sopimus on tähän asti ollut salassa pidettävä asiakirja. EKP ja eurojärjestelmän kansalliset keskuspankit päättivät kuitenkin yksimielisesti, että sopimuksen ja sitä taustoittavan asiakirjan julkaiseminen edistää avoimuutta – samaan tapaan kuin vuonna 2014 tehty päätös julkaista selontekoja EKP:n neuvoston rahapolitiikkakokouksista ja EKP:n vuonna 2015 tekemä päätös julkaista tiedot kokouksista ja muista tapahtumista, joihin EKP:n johtokunnan jäsenet osallistuvat.

EKP julkaisee myös asiakirjan, jossa on lisätietoja ANFA-sopimuksen sisällöstä ja tarkoituksesta, sekä varsinaisen sopimustekstin.

Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa Stefan Ruhkamp puhelinnumerossa +49 69 1344 5057.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle