SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter
PRESSEMEDDELELSE

ECB forklarer aftalen om finansielle nettoaktiver

5. februar 2016
  • ECB offentliggør Eurosystemets aggregerede finansielle nettoaktiver.
  • De nationale centralbanker offentliggør data vedrørende deres respektive nationale finansielle nettoaktiver.
  • ECB offentliggør detaljerede spørgsmål og svar vedrørende aftalen om finansielle nettoaktiver og aftalens formål sammen med selve aftalen.

Den Europæiske Centralbank (ECB) offentliggør Eurosystemets aggregerede finansielle nettoaktiver og forklarer aftalen om finansielle nettoaktiver ( Agreement on Net Financial Assets (ANFA)).

ANFA er en aftale mellem de nationale centralbanker i euroområdet og ECB. Aftalen indeholder regler og grænser for beholdninger, der ikke har relation til pengepolitikken, men til de nationale centralbankers nationale opgaver.

ECB offentliggør Eurosystemets aggregerede finansielle nettoaktiver, og de nationale centralbanker vil offentliggøre deres respektive finansielle nettoaktiver på årsbasis (samtidig med offentliggørelsen af årsregnskaberne). Ved udgangen af 2015 udgjorde Eurosystemets aggregerede finansielle nettoaktiver 490 mia. euro. De finansielle nettoaktiver er steget med 5 pct. pr. år i gennemsnit siden indførelsen af eurosedlerne i 2002. Det er langsommere end væksten i seddelomløbet, der i gennemsnit steg med 9 pct. pr. år i den samme periode,

ANFA er blevet anvendt til at begrænse de nationale centralbankers kapacitet til at skabe likviditet i overensstemmelse med pengepolitiske målsætninger. Selv om ANFA hidtil har været et fortroligt dokument, besluttede ECB og de nationale centralbanker i Eurosystemet enstemmigt, at offentliggørelsen af teksten – sammen med et forklarende dokument – ville være mere i overensstemmelse med deres ønske om at sikre større gennemsigtighed og i tråd med ECB's beslutning fra 2014 om at offentliggøre sammendrag af drøftelserne på de pengepolitiske møder og beslutningen fra 2015 om at offentliggøre direktionsmedlemmernes kalendere.

ECB offentliggør også et dokument med spørgsmål og svar, som indeholder en nærmere forklaring af detaljerne i og formålet med ANFA, sammen med selve aftalen.

Henvendelser fra medierne kan rettes til Stefan Ruhkamp, tlf.: +49 69 1344 5057

KONTAKT

Den Europæiske Centralbank

Generaldirektoratet Kommunikation

Eftertryk tilladt med kildeangivelse.

Pressekontakt