Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

BCE explică Acordul privind activele financiare nete

5 februarie 2016
  • BCE publică activele financiare nete agregate ale Eurosistemului
  • BCN urmează să publice date privind activele financiare nete naționale respective
  • BCE publică un set amplu de întrebări și răspunsuri referitoare la Acordul privind activele financiare nete ( Agreement on Net Financial Assets – ANFA) și la scopul acestuia, însoțit de textul în sine al acordului

Banca Centrală Europeană (BCE) publică activele financiare nete agregate ale Eurosistemului și explică Acordul privind activele financiare nete.

ANFA este un acord între băncile centrale naționale (BCN) din zona euro și BCE. Acesta stabilește reguli și limite în ceea ce privește deținerile în alte scopuri decât cele de politică monetară care sunt asociate atribuțiilor naționale ale BCN.

BCE publică activele financiare nete agregate ale Eurosistemului, iar BCN vor publica activele financiare nete naționale respective pe bază anuală (în momentul publicării conturilor financiare anuale). La sfârșitul anului 2015, activele financiare nete agregate ale Eurosistemului se ridicau la 490 de miliarde EUR. Activele financiare nete au înregistrat, în medie, o creștere de 5% pe an de la introducerea bancnotelor euro în anul 2002. Acest ritm este inferior celui al bancnotelor în circulație, care, în aceeași perioadă, a crescut, în medie, cu 9% pe an.

ANFA a fost utilizat pentru a limita capacitatea BCN de a crea lichiditate în concordanță cu obiectivele de politică monetară. Deși ANFA era anterior un document confidențial, BCE și băncile centrale naționale din Eurosistem au decis în unanimitate că publicarea textului, însoțit de un document explicativ, ar servi mai bine angajamentului acestora în favoarea unei mai mari transparențe, în conformitate cu decizia BCE din anul 2014 de a publica dări de seamă referitoare la ședințele privind politica monetară și cu cea din anul 2015 de a publica calendarele membrilor Comitetului executiv.

BCE publică, de asemenea, un document conținând întrebări și răspunsuri, destinat explicării detaliilor și scopului ANFA, precum și textul în sine al acordului.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Stefan Ruhkamp, tel.: +49 69 1344 5057.
CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media