Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter
PRESSMEDDELANDE

Lansering av den fjärde tävlingen Generation €uro Students’ Award

30 september 2014

EMBARGO

Får ej publiceras före 12.00 centraleuropeisk tid tisdagen den 30 september 2014
  • Generation €uro Student’s Award är en tävling för gymnasieelever och andra elever på andra stadiet i euroområdet och går ut på att göra en penningpolitisk simulering.
  • Den fjärde av dessa tävlingar lanseras onsdagen den 1 oktober och pågår under läsåret 2014/15.
  • Tävlingen är ett gemensamt initiativ av Europeiska centralbanken (ECB) och elva nationella centralbanker i euroområdet.

Denna fjärde tävling Generation €uro Students’ Award är öppen för alla gymnasieelever och andra elever på andra stadiet i euroområdet. Den kommer att lanseras imorgon av ECB i samarbete med elva centralbanker i länder som tillhör euroområdet (Belgien, Tyskland, Irland, Spanien, Italien, Luxemburg, Österrike, Portugal, Slovenien, Slovakien och Finland). De nationella centralbankerna anordnar tävlingarna på nationell nivå medan ECB står för tävlingen för Europaskolor och internationella skolor.

Elever i åldern 16-19 år kommer att lära sig om penningpolitik genom att utföra en simulering av ECB:s räntebeslut i realtid. Tävlingen är uppdelad i tre skilda omgångar ‒ frågetävling online, uppsats och presentation ‒ och pågår under hela läsåret 2014/15. Tävlingen avslutas med den europeiska prisutdelningen vid ECB i Frankfurt am Main. ECB:s ordförande Mario Draghi kommer, i sällskap av de berörda centralbankscheferna, att dela ut ett pris till de vinnande lagen.

Tävlingen Generation €uro Students’ Award anordnades första gången 2011 och omfattar över 10 000 gymnasieskolor i euroområdet.

En lärare från den vinnande skolan i 2013/14-års tävling för Europaskolor och internationella skolor sade: “Generation €uro Students’ Award är en stor framgång och framgången växer vartefter ryktet sprids. För de elever som deltar i finalen är det en minnesvärd upplevelse och de har god nytta av det här när de söker vidare till universitetet”, Shaun Riordan, International College Spain.

Mer information om tävlingen (inbegripet hur man anmäler sig) finns på www.generationeuro.eu eller kan beställas skriftligen från generationeuro@ecb.europa.eu.

Dessutom uppdateras vår särskilda sida på Facebook regelbundet ( https://www.facebook.com/GenerationEuro).

Frågor från media kan riktas till Eszter Miltényi-Torstensson (tfn. +49 69 1344 8034, e-post: eszter.miltenyi@ecb.europa.eu).

KONTAKT

Europeiska centralbanken

Generaldirektorat Kommunikation och språktjänster

Texten får återges om källan anges.

Kontakt för media