Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Začetek četrtega dijaškega tekmovanja Generacija €uro

30. september 2014

EMBARGO

Prepoved objave do 12.00 po srednjeevropskem času v torek, 30. septembra 2014
  • Dijaško tekmovanje Generacija €uro, ki je namenjeno dijakom in dijakinjam v euroobmočju, zajema simulacijsko vajo iz denarne politike.
  • Četrto od teh tekmovanj se bo začelo v sredo, 1. oktobra, in bo potekalo v šolskem letu 2014/15.
  • Tekmovanje je skupna pobuda Evropske centralne banke (ECB) in 11 nacionalnih centralnih bank (NCB) držav iz euroobmočja.

Četrto dijaško tekmovanje Generacija €uro – tekmovanje, namenjeno dijakom in dijakinjam, ki prebivajo v euroobmočju – bo jutri odprla ECB, ki sodeluje z 11 nacionalnimi centralnimi bankami držav (Belgija, Nemčija, Irska, Španija, Italija, Luksemburg, Avstrija, Portugalska, Slovenija, Slovaška in Finska) v euroobmočju. NCB organizirajo tekmovanja na nacionalni ravni, ECB pa pripravi tekmovanje za evropske in mednarodne šole.

Dijaki in dijakinje, stari od 16 do 19 let, si bodo znanje o denarni politiki pridobivali z opravljanjem vaje v realnem času, ki simulira sklep o obrestnih merah ECB. V teku šolskega leta 2014/15 se bodo med seboj pomerili v treh ločenih krogih – spletni kviz, referat in predstavitev –, na koncu pa bo potekal še zaključni dogodek v prostorih ECB v Frankfurtu na Majni. Zmagovitim ekipam bo nagrade podelil predsednik ECB Mario Draghi, ki se mu bodo pridružili tudi guvernerji nacionalnih centralnih bank.

V dijaškem tekmovanju Generacija €uro, ki je prvikrat potekalo leta 2011, sodeluje več kot 10.000 srednjih šol v euroobmočju.

Kot je dejal učitelj s šole, ki je zmagala na tekmovanju evropskih in mednarodnih šol v letu 2013/14: »Tekmovanje Generacija €uro je velik uspeh, in ta uspeh raste, ko se glas o tekmovanju širi. Za dijake je sodelovanje v finalu izkušnja, ki je ne pozabijo, koristno pa ga lahko uporabijo tudi v prijavi na fakulteto.« (Shaun Riordan, International College Spain).

Več informacij o tekmovanju (tudi o tem, kako se prijaviti) je na voljo na naslovu www.generationeuro.eu, lahko pa zanje zaprosite tudi pisno na naslov generationeuro@ecb.europa.eu.

Informacije poleg tega redno posodabljamo tudi na naši posebni strani na Facebooku ( https://www.facebook.com/GenerationEuro).

Za novinarska vprašanja se obrnite na Eszter Miltényi-Torstensson (tel.: +49 69 1344 8034; e-pošta: eszter.miltenyi@ecb.europa.eu).

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije