Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
  • БЛОГ НА ЕЦБ

Честита годишнина на евробанкнотите и монетите!

Блог статия от Кристин Лагард, председател на ЕЦБ

Франкфурт на Майн, 31 декември 2021 г.

За мен 1 януари винаги е бил специален ден. Разбира се, като за всички, той бележи началото на новата година. Но е и моят рожден ден. А на 1 януари 2002 г. имахме и друг повод да празнуваме – на този ден еврозоната, която тогава се състоеше от 12 държави, въведе в обращение банкнотите и монетите на единната валута.

Прекарах този ден с близки и приятели в дома ни в Нормандия, във Франция, и малко преди полунощ отидохме до най-близкия банкомат, нетърпеливи да се сдобием с първите си евробанкноти. Някои от приятелите ми пророкуваха, че преминаването към новата парична единица ще претовари банкоматите и няма да можем да получим евробанкноти. Обзаложихме се, че ако машината пусне френски франкове, а не евробанкноти, ще са за тях.

Полунощ настъпи и изпробвахме банкомата. От него излязоха чисто нови, шумолящи евробанкноти и ние вдигнахме тост за новата европейска валута.

Тази случка от личния ми живот беше само малка част от най-мащабната смяна на парична единица в света. Оттогава еврозоната се разраства. Дванадесетте държави станаха деветнадесет, над 340 милиона граждани имат една и съща парична единица независимо от своя език, култура и национални граници. Това ни прави по-единни като европейци. В последното проучване на Евробарометър на въпроса какво означава за тях Европейският съюз 41% от гражданите посочват, че онова, което им идва наум, е еврото. Нашата единна валута се нарежда на второ място веднага след свободата на придвижване.

Няма съмнение, че Европа и еврото са станали неделимо цяло. А за младите европейци, които са прекарали целия си живот с единната валута, сигурно е почти невъзможно да си представят Европа без нея. Всъщност през 2021 г. подкрепата за еврото достигна безпрецедентно равнище. Според последното проучване на Евробарометър сега единната валута се радва на 78% одобрение.

Когато мисля за еврото, си представям бизнеси и семейни фирми, които са успели благодарение на преимуществата на еврото и на нашия единен пазар. От 1990 г. до 2002 г. търговията между държавите, които предстои да влязат в еврозоната, нараства с по-малко от 5%, а след въвеждането на единната валута – с близо 200%. Хората могат да пътуват, без да се занимават с грижите и разходите по обмен на пари, а милиони студенти и професионалисти учат и работят в чужбина, без да трябва да боравят с различни валути.

Няма съмнение, че еврото ни е донесло повече устойчивост. От приемането на единната валута насам сме по-добре подготвени да се справяме с кризи. Неотдавнашните икономически сътресения щяха да са още по-сериозни без стабилността и интеграцията, които еврото внесе в нашия единен пазар. В критични моменти както по време на пандемията наличието на единна валута е от ключово значение за координирането на мерките в цяла Европа.

Европейската централна банка е пазителят на еврото и ние работим неуморно за това да защитим нашата единна валута. Задачата ни е да запазим сигурността на банкнотите, които използвате, също както е наш дълг да изследваме допълнителни форми на плащане като например цифрово евро.

Сега предстои да преработим за първи път дизайна на нашите банкноти, като ги запазим сигурни и иновативни и същевременно ги осъвременим така, че да могат да бъдат по-ясно припознати от европейците на всякаква възраст и с всякакъв произход и образование. Ще се обърнем към гражданите да споделят мненията си по темата и дизайна на бъдещите ни банкноти. Резултатите ще публикуваме през 2024 г., преди да планираме разработването на банкнотите.

В онази студена нощ в Нормандия преди двадесет години нямаше как да предвидя, че един ден ще работя като пазител на еврото. Но това е задачата, която поех, когато се подписах на банкнотите, които държите в ръцете си и използвате всеки ден. Този подпис символизира решимостта ми да се грижа за един от най-ценните символи на европейското единство.

Затова да вдигнем отново чаши – честита двадесета годишнина на евробанкнотите!

Тази блог статия е публикувана като коментарна статия в Kleine Zeitung (Австрия), Le Soir (Белгия), 24 Chasa (България), Večernji list (Хърватия), Politis (Кипър), ERR (Естония), Kaleva (Финландия), La Provence (Франция), Frankfurter Rundschau (Германия), Efimerida ton Syntakton (Гърция), The Irish Independent (Ирландия), Corriere della Sera (Италия), Delfi.lv (Латвия), Verslo žinios (Литва), Luxemburger Wort (Люксембург), Times of Malta (Малта), Algemeen Dagblad (Нидерландия), Sábado (Португалия), Hospodarske noviny (Словакия), Delo (Slovenia), El Correo, El Diario Vasco, El Diario Montañés, La Verdad, Ideal, Hoy, Sur, La Rioja, El Norte de Castilla, El Comercio, Las Provincias и La Voz de Cádiz (Испания).