Menu

Care este diferența dintre rata nominală a dobânzii și rata reală a dobânzii?

25 mai 2016

Rata dobânzii reprezintă costul creditului sau randamentul economiilor. Atunci când o persoană împrumută bani de la o bancă, ceea ce trebuie să plătească pentru acest împrumut este rata dobânzii. Atunci când economisește bani la o bancă, dobânda reprezintă randamentul economiilor sale.

Economiștii fac diferența între rata „nominală” a dobânzii și rata „reală” a dobânzii, însă în ce constă această diferență și de ce este ea importantă?

Rata nominală a dobânzii reprezintă rata convenită și plătită. De exemplu, aceasta este rata pe care proprietarii de locuințe o plătesc pentru creditul lor ipotecar sau pe care deponenții o primesc pentru depozitele lor. Debitorii plătesc rata nominală, iar deponenții o primesc.

Totuși, nu numai rata nominală plătită sau primită este importantă pentru debitori și deponenți, ci și cantitatea de bunuri, servicii sau alte lucruri pe care le pot achiziționa cu banii respectivi. Economiștii numesc acest concept „puterea de cumpărare a banilor”; de obicei, aceasta scade în timp, pe fondul creșterii prețurilor ca urmare a inflației.

Debitorii și deponenții pot stabili rata reală a dobânzii pentru împrumuturile și economiile lor scăzând această pierdere a puterii de cumpărare din rata nominală a dobânzii.

Exemplu

Un deponent care depune 1 000 EUR într-un cont cu scadența la un an poate primi o rată nominală a dobânzii de 2,5%, obținând astfel, după un an, 1 025 EUR. Totuși, în cazul în care prețurile cresc cu 3%, deponentul va avea nevoie de 1 030 EUR pentru a achiziționa aceleași bunuri sau servicii care, cu un an în urmă, ar fi costat 1 000 EUR, ceea ce înseamnă că randamentul real va fi fost, de fapt, de -0,5%. Acesta reprezintă rata reală a dobânzii și se calculează scăzând rata inflației (3%) din rata nominală a dobânzii (2,5%).

Rata nominală a dobânzii și rata reală a dobânzii la depozitele bancare pe termen scurt în țările din zona euro

(%)

Sursa: Eurostat, BCE, BCN, estimări ale BCE.