Menu

Mikä on nimelliskoron ja reaalikoron ero?

25.5.2016

Korko on pankkien asiakkaille tuttu asia: pankki perii korkoa myöntämistään lainoista ja maksaa korkoa saamistaan talletuksista.

Usein puhutaan ”nimelliskorosta” ja ”reaalikorosta”. Mitä eroa niillä on, ja miten se vaikuttaa käytännössä?

Nimelliskorko on korko, joka on merkitty laina- tai talletussopimukseen ja jonka asuntovelallinen maksaa pankille asuntolainastaan tai jota tallettaja saa pankilta säästöilleen.

Lainanottajille ja tallettajille on kuitenkin tärkeää myös se, kuinka paljon tavaroita, palveluita tai muita vastikkeita he saavat rahoillaan. Sitä nimitetään rahan ostovoimaksi. Ostovoima yleensä vähenee ajan kuluessa inflaation eli kuluttajahintojen nousun vuoksi.

Reaalikorko saadaan, kun lainan tai talletuksen nimelliskorosta vähennetään ostovoiman heikkenemisen vaikutus.

Esimerkki

Tallettaja tallettaa säästötilille 1 000 euroa vuoden ajaksi. Tilin nimelliskorko on 2,5 %. Kun talletukselle maksetaan vuoden kuluttua korko, hänellä on tilillään 1 025 euroa. Oletetaan, että vuoden aikana hinnat nousevat 3 %. Tavarat tai palvelut, jotka vuosi sitten maksoivat 1 000 euroa, maksavatkin nyt 1 030 euroa. Niinpä talletuksen todellinen tuotto on -0,5 %. Tämä luku on reaalikorko. Reaalikorko lasketaan vähentämällä hintojen nousu eli inflaatiovauhti (3 %) nimelliskorosta (2,5 %).

Lyhytaikaisten pankkitalletusten nimellis- ja reaalikorot euroalueen maissa

(prosentteina)

Lähteet: Eurostat, EKP, kansalliset keskuspankit, EKP:n arviot