Pokaži mi

Predugo je, radije ne biste čitali?
Multimedijski prikazi tema povezanih s ESB-om

Euro otvara vrata Europljanima

7. veljače 2017.

Europski čelnici potpisali su Ugovor iz Maastrichta prije 25 godina. Bila je to prekretnica u europskoj integraciji koja je omogućila uvođenje eura. Pogledajte kako je jedinstvena valuta Europljanima olakšala prekogranično putovanje te studiranje i rad u inozemstvu.

pogledajte


Euro izvan Europe

24. siječnja 2016.

U europodručju živi približno 339 milijuna ljudi koji se svakodnevno koriste euronovčanicama i eurokovanicama. No jeste li znali da se euro upotrebljava i izvan Europske unije, pa čak i izvan Europe? Pogledajte naš zemljovid i saznajte gdje.

više


Infografika: Kako funkcionira kvantitativno popuštanje? 

9. prosinca 2016.

ESB svojim programima kupnje vrijednosnih papira podupire gospodarski rast i pridonosi postizanju ciljne razine inflacije. Saznajte kako ti programi funkcioniraju, koja je uloga poslovnih banaka i kako te mjere utječu na poduzeća i potrošače.

više


Pet činjenica o novoj novčanici od 50 €

5. srpnja 2016.

Upoznajte se s novom novčanicom od 50 € i otkrijte pet stvari koje možda još ne znate o novčanici koja se najčešće upotrebljava u Europi.

pogledajte


O programu kupnje vrijednosnih papira

6. lipnja 2016.

Pogledajte što daleko od očiju javnosti rade osobe koje u ESB-u oblikuju i provode program kupnje vrijednosnih papira i saznajte više o razlozima za kvantitativno popuštanje u europodručju i načinima na koje se primjenjuje.

pogledajte


TLTRO-II – objašnjenje

10. ožujka 2016.

Što je to novi niz ciljanih operacija dugoročnijeg refinanciranja i zašto je potreban? Predsjednik ESB-a Mario Draghi odgovorio je na to pitanje.

pogledajte


Kako T2S podupire jedinstveno tržište kapitala u Europi?

2. srpnja 2015.

Provjerite kako T2S, nova platforma za namiru vrijednosnih papira, omogućuje lakše i jeftinije »putovanje« vrijednosnih papira po Europi te koristi poduzećima i ulagačima.

pogledajte


Tko se kada pridružio europodručju?

1. siječnja 2015.

Proučite interaktivni zemljovid i saznajte koje su zemlje članice europodručja i kada su mu se pridružile.

više


Zgrada ESB-a: od vizije do stvarnosti

10. prosinca 2014.

U studenome 2014. zaposlenici ESB-a preselili su u novu zgradu u frankfurtskoj četvrti Ostend. Pogledajte kratak videozapis s ubrzanim prolaskom vremena i saznajte kako se zgrada gradila.

pogledajte


Pregled postupka neisticanja prigovora u SSM-u

Odlučivanje u sklopu nadzora banaka koji provodi ESB

4. studenoga 2014.

Saznajte kako se donose odluke o nadzoru banaka u skladu s postupkom neisticanja prigovora.

više


Integracija tržišne infrastrukture

24. rujna 2014.

Integrirana tržišna infrastruktura u Europi podrazumijeva jedinstven, učinkovit »vodovodni sustav« koji pruža potporu tržištu. Pogledajte kakvu korist od infrastrukture za plaćanja i za namiru vrijednosnih papira imaju građani, poduzeća i ulagači.

pogledajte


Što za mene znače negativne kamatne stope?

5. lipnja 2014.

Upravno je vijeće 5. lipnja 2014. uvelo negativnu kamatnu stopu na mogućnost deponiranja kod središnje banke. Predsjednik ESB-a Mario Draghi objašnjava što ta odluka znači za štediše u europodručju.

pogledajte


SSM u tri minute

24. ožujka 2014.

Pogledajte video o Jedinstvenom nadzornom mehanizmu i saznajte kako se nadziru banke u Europi.

pogledajte


ESB i Eurosustav u tri minute

26. rujna 2013.

Što je inflacija? Zašto je stabilnost cijena važna za vas? Pronađite odgovore na ta pitanja i više od toga u trominutnom prikazu uloge i zadaća ESB-a i Eurosustava.

pogledajte