Menu

Pokaži mi

Predugo je, radije ne biste čitali?
Višemedijski prikazi tema povezanih s ESB-om

ESB objašnjava: smjernice buduće monetarne politike

11. prosinca 2019.

Središnja banka daje smjernice buduće monetarne politike kada govori o svojim namjerama. ESB to čini izjavama o budućoj monetarnoj politici na svojim konferencijama za novinare. U povezanom videu naš kolega Michael objašnjava kako smjernice buduće monetarne politike pridonose gospodarskom rastu.

Video


ESB objašnjava: kriptoimovina

21. studenoga 2019.

Nove bi tehnologije mogle utjecati na plaćanja u budućnosti. Budući da je ESB središnja banka za euro, jedan od ključnih ciljeva mu je osigurati sigurnost i učinkovitost plaćanja u cijelom europodručju. Zaposlenica ESB-a Maria Teresa objašnjava prednosti i rizike povezane s kriptoimovinom.

Video


ESB objašnjava: demokratska odgovornost

13. studenoga 2019.

ESB je neovisna institucija koja se služi svojim instrumentima kako bi ostvarila zadaću koja joj je povjerena. Svoje odluke objašnjavamo Europljanima i njihovim izabranim predstavnicima u Europskom parlamentu. Pogledajte video u kojem zaposlenik ESB‑a Jean-François detaljnije govori o tome.

Video


Kakav utjecaj imaju naše mjere na lokalnoj razini?

16. listopada 2018.

Član Izvršnog odbora Benoît Cœuré posjetio je tvornicu Vorwerk u francuskom selu Cloyes-sur-le-Loir. Razgovarao je s mještanima o tome kako je ESB potaknuo banke da kreditiraju poduzeća. Tako su stvoreni bolji uvjeti za poslovanje poduzeća, što je doprinijelo otvaranju novih radnih mjesta.

Video


Kako je politika ESB-a smanjila nejednakost

27. srpnja 2018.

Mjere monetarne politike koje ESB provodi od 2014. nisu samo potaknule rast i uklonile rizik deflacije, nego su i smanjile cjelokupnu nejednakost u europodručju, što potvrđuje novo istraživanje. Pogledajte video i saznajte kako je došlo do toga.

Video


Kako se biraju članovi Izvršnog odbora?

8 . lipnja 2018.

Jeste li se ikada zapitali kako se imenuju članovi našeg Izvršnog odbora? O tome tko će biti imenovan članom Izvršnog odbora na neobnovljiv mandat od osam godina odlučuju izabrani nacionalni predstavnici na europskoj razini. Saznajte tko predlaže kandidate i kako se biraju članovi izvršnog odbora.

Video


Kakvu korist imaju europski poduzetnici i poduzeća od eura?

9. svibnja 2018.

Mala i srednja poduzeća u temeljima su gospodarstva europodručja. Saznajte kakvu korist poduzetnici i mala poduzeća imaju od jedinstvene valute.

Video


Kako štitimo novac od kibernapada?

2. svibnja 2018.

Novac pohranjujemo u bankama. No što ako netko hakira računala banke? Pogledajte video u kojem objašnjavamo kako ESB doprinosi sigurnosti financijskog sustava poticanjem »etičkog hakiranja«.

Video


Što je  namira trenutačnih plaćanja u sustavu TARGET (TIPS)?

17. listopada 2017.

Saznajte više o namiri trenutačnih plaćanja u sustavu TARGET (TIPS), novoj usluzi koja će biti dostupna od kraja 2018. godine te olakšati svakodnevnicu poduzećima i pojedincima.

Video


Zašto su kamatne stope niske?

4. listopada 2017.

Saznajte zašto su za održavanje stabilnosti cijena potrebne niske kamatne stope.

Video


Ubrzo: prekogranična trenutačna plaćanja

2.  listopada 2017.

Toliko toga možemo obaviti u trenutku. Pitate se zašto prijenos sredstava može potrajati i do 24 sata? ESB radi na tome da se to promijeni.

Video


Kako Europljani plaćaju?

12. travnja 2017.

ESB je 4. travnja 2017. izdao novu novčanicu od 50 €, koja ima poboljšana zaštitna obilježja. Saznajte više o tome kako Europljani danas plaćaju.

Video


Od proizvodnje do optjecaja: put nove novčanice od 50 €

4. travnja 2017.

Za dizajniranje, razvijanje, tiskanje, ispitivanje, proizvodnju, pakiranje, pohranjivanje, dostavljanje i izdavanje nove novčanice od 50 € bile su potrebne godine truda. Upoznajte se s ljudima i postupcima povezanima sa složenim putem koji novčanica mora prijeći prije nego što konačno postane dostupna na bankomatu.

Video


Euro otvara vrata Europljanima

7. veljače 2017.

Europski čelnici potpisali su Ugovor iz Maastrichta prije 25 godina. Bila je to prekretnica u europskoj integraciji koja je omogućila uvođenje eura. Pogledajte kako je jedinstvena valuta Europljanima olakšala prekogranično putovanje te studiranje i rad u inozemstvu.

Video


Euro izvan Europe

24. siječnja 2016.

U europodručju živi približno 339 milijuna ljudi koji se svakodnevno koriste euronovčanicama i eurokovanicama. No jeste li znali da se euro upotrebljava i izvan Europske unije, pa čak i izvan Europe? Pogledajte naš zemljovid i saznajte gdje.

Više


Infografika: Kako funkcionira kvantitativno popuštanje? 

9. prosinca 2016.

ESB svojim programima kupnje vrijednosnih papira podupire gospodarski rast i pridonosi postizanju ciljne razine inflacije. Saznajte kako ti programi funkcioniraju, koja je uloga poslovnih banaka i kako te mjere utječu na poduzeća i potrošače.

Više


Pet činjenica o novoj novčanici od 50 €

5. srpnja 2016.

Upoznajte se s novom novčanicom od 50 € i otkrijte pet stvari koje možda još ne znate o novčanici koja se najčešće upotrebljava u Europi.

Video


O programu kupnje vrijednosnih papira

6. lipnja 2016.

Pogledajte što daleko od očiju javnosti rade osobe koje u ESB-u oblikuju i provode program kupnje vrijednosnih papira i saznajte više o razlozima za kvantitativno popuštanje u europodručju i načinima na koje se primjenjuje.

Video


TLTRO-II – objašnjenje

10. ožujka 2016.

Što je to novi niz ciljanih operacija dugoročnijeg refinanciranja i zašto je potreban? Predsjednik ESB-a Mario Draghi odgovorio je na to pitanje.

Video


Kako T2S podupire jedinstveno tržište kapitala u Europi?

2. srpnja 2015.

Provjerite kako T2S, nova platforma za namiru vrijednosnih papira, omogućuje lakše i jeftinije »putovanje« vrijednosnih papira po Europi te koristi poduzećima i ulagačima.

Video


Tko se kada pridružio europodručju?

1. siječnja 2015.

Proučite interaktivni zemljovid i saznajte koje su zemlje članice europodručja i kada su mu se pridružile.

Više


Zgrada ESB-a: od vizije do stvarnosti

10. prosinca 2014.

U studenome 2014. zaposlenici ESB-a preselili su u novu zgradu u frankfurtskoj četvrti Ostend. Pogledajte kratak videozapis s ubrzanim prolaskom vremena i saznajte kako se zgrada gradila.

Video


Pregled postupka neisticanja prigovora u SSM-u

Odlučivanje u sklopu nadzora banaka koji provodi ESB

4. studenoga 2014.

Saznajte kako se donose odluke o nadzoru banaka u skladu s postupkom neisticanja prigovora.

Više


Integracija tržišne infrastrukture

24. rujna 2014.

Integrirana tržišna infrastruktura u Europi podrazumijeva jedinstven, učinkovit »vodovodni sustav« koji pruža potporu tržištu. Pogledajte kakvu korist od infrastrukture za plaćanja i za namiru vrijednosnih papira imaju građani, poduzeća i ulagači.

Video


Što za mene znače negativne kamatne stope?

5. lipnja 2014.

Upravno je vijeće 5. lipnja 2014. uvelo negativnu kamatnu stopu na mogućnost deponiranja kod središnje banke. Predsjednik ESB-a Mario Draghi objašnjava što ta odluka znači za štediše u europodručju.

Video


SSM u tri minute

24. ožujka 2014.

Pogledajte video o Jedinstvenom nadzornom mehanizmu i saznajte kako se nadziru banke u Europi.

Video


ESB i Eurosustav u tri minute

26. rujna 2013.

Što je inflacija? Zašto je stabilnost cijena važna za vas? Pronađite odgovore na ta pitanja i više od toga u trominutnom prikazu uloge i zadaća ESB-a i Eurosustava.

Video