Menu

Megnézem

Nincs ideje végigolvasni?
Multimédiás anyagaink segítségével is megismerkedhet az Európai Központi Bankkal.

Az EKB az előretekintő útmutatásról

2019. december 11.

Amikor egy központi bank előretekintő útmutatást ad, a jövőbeli intézkedéseiről nyújt információkat. Az EKB-nál ez úgy történik, hogy a sajtótájékoztatóink alkalmával nyilatkozunk a monetáris politikai szándékainkról. Munkatársunk, Michael ismerteti, hogy az előretekintő útmutatás hogyan járulhat hozzá a gazdaság fellendítéséhez.

Megnézem


Az EKB a kriptoeszközökről

2019. november 21.

Az új technológiák hatására megváltozhat, hogyan fizetünk a jövőben. Az euróért felelős központi bankként a feladataink közé tartozik garantálni a fizetésforgalom biztonságát és hatékonyságát szerte az euroövezetben. Munkatársunk, Maria Teresa kifejti a kriptoeszközök előnyeit és kockázatait.

Megnézem


Az EKB a számonkérhetőségről

2019. november 13.

Az Európai Központi Bank független intézmény, amely eszköztárát arra használja, hogy eleget tegyen megbízatásának. Emellett döntéseinket meg is indokoljuk az európai lakosoknak és a megválasztott képviselőiknek az Európai Parlamentben. Jean François-tól, az EKB egyik alkalmazottjától többet is megtudhat erről.

Megnézem


Hogyan hatnak az intézkedéseink a helyi közösségekre?

2018. október 16.

Benoît Cœuré igazgatósági tag ellátogatott a franciaországi Cloyes-sur-le-Loir településen működő Vorwerk gyárba. Arról beszélgetett a helybeliekkel, hogy miként tette az EKB vonzóbbá a bankoknak a vállalati hitelnyújtást. Ezzel javulnak a vállalkozások részére a feltételek, és több munkahelyet tudnak létrehozni.

Megnézem


Hogyan enyhítették az EKB intézkedései az egyenlőtlenséget?

2018. július 27.

Az EKB 2014 óta hozott pénzpolitikai intézkedései nemcsak a növekedést segítették és a deflációs kockázatot küszöbölték ki, hanem új kutatások szerint euroövezet-szerte általánosan enyhítették az egyenlőtlenséget is. Tekintse meg ismeretterjesztő videónkat, amelyben bemutatjuk, hogyan értük el ezt az eredményt.

Megnézem


Hogyan választják ki az Igazgatóság tagjait?

2018. június 8.

Gondolkodott már azon, hogyan nevezik ki az EKB Igazgatóságának a tagjait? Az egyes országok választott képviselői európai szinten döntenek arról, ki csatlakozhat az Igazgatósághoz a meg nem újítható, nyolcéves hivatali időre. Most megtudhatja, ki javasolja a jelölteket, és hogyan választják ki őket.

Megnézem


Hogyan segíti az euro az európai vállalkozásokat?

 2018. május 9.

Az eurorendszer gazdaságának gerincét a kis- és középvállalkozások alkotják. Nézzük meg, hogyan profitálnak az egyéni vállalkozók és a kis cégek tulajdonosai az egységes pénznemből.

Megnézem


Hogyan védhetjük meg a pénzünket a kibertámadásoktól?

2018. május 2.

A pénzünket a bankban helyezzük el biztonságos kezelésre. De mi történik, ha valaki feltöri a bank számítógépeinek védelmét? Nézze meg a videót, amelyben bemutatjuk, hogyan segíti az EKB a pénzügyi rendszer biztonságának megőrzését azáltal, hogy bátorítja az úgynevezett etikus hackelést.

Megnézem


Mi a TARGET azonnali fizetéskiegyenlítés (TIPS)?

 2017. október 17.

Derítsen ki még többet a TIPS-ről, a 2018 végén bevezetendő új szolgáltatásról, amely megkönnyíti a vállalkozások és magánszemélyek életét.

Megnézem

Miért alacsonyak a kamatlábak?

2017. október 4.

A videóból megtudhatja, miért van szükség alacsony kamatlábakra az árak stabilitásának megőrzéséhez.

Megnézem


Hamarosan érkezik az azonnali nemzetközi fizetés

2017. október 2.

Manapság, amikor annyi minden azonnal elérhető, az ember joggal tűnődhet azon, vajon a banki átutalás miért tarthat még mindig akár 24 óráig. Az EKB azon munkálkodik, hogy ez megváltozzon.

Megnézem


Hogyan fizetnek az európaiak?

2017. április 12.

Az EKB 2017. április 4-én forgalomba bocsátotta a továbbfejlesztett biztonsági elemekkel ellátott, új 50 €-s bankjegyet. Ismerje meg részletesebben, hogyan fizetnek napjainkban az európaiak.

Megnézem


A megalkotástól a forgalmazásig: az új 50 €-s útja

2017. április 4.

Az új 50 eurós bankjegy tervezése, fejlesztése, nyomtatása, tesztelése, előállítása, csomagolása, tárolása, szállítása és kibocsátása többéves munkát vett igénybe. Ismerkedjünk meg az emberekkel és folyamatokkal, akik és amelyek szerepet játszottak a bankjegy hosszú útján, amelynek a végén felvehetjük a pénzkiadó automatából.

Megnézem


Az euro kitárja a kapukat Európában

2017. február 7.

Az európai vezetők 25 évvel ezelőtt aláírták a maastrichti szerződést, ami mérföldkő volt az európai integráció történetében, és előkészítette az utat az euro számára. Nézzük meg, hogyan könnyíti meg az egységes pénznem az európai lakosok számára az utazást, a tanulást és a külföldi munkavállalást.

Megnézem


Az euro Európán kívül

2017. január 24.

Az euroövezetben mintegy 339 millióan fizetnek eurobankjeggyel és euroérmével nap mint nap. Tudta, hogy az euro nem csak az Európai Uniónak a pénzneme, hanem az unión, sőt a kontinensen kívül is több helyen átvették? A térképen megnézheti, hol vannak ezek a helyek.

Bővebben


Infografika a mennyiségi lazítás működéséről

2016. december 9.

Az EKB eszközvásárlási programjai serkentik a gazdasági növekedést, és az inflációs cél elérését is elősegítik. A következőkben ismertetjük a programok működését, a kereskedelmi bankok szerepét és az intézkedések vállalatokra és fogyasztókra gyakorolt hatásait.

Bővebben


Öt tudnivaló az új 50 €-sról

2016. július 5.

Tekintse meg az új 50 €-st, és megismerkedhet Európa leggyakrabban használt bankjegyének öt ismérvével, amelyről talán még nem tud.

Megnézem


Az eszközvásárlási program testközelből

2016. június 6.

Ebben a videóban betekinthet a kulisszák mögé, és megismerheti az EKB eszközvásárlási programjának kidolgozóit és végrehajtóit, továbbá választ kaphat a mennyiségi lazítás euroövezeti formájával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

Megnézem


A II. CHLRM bemutatása

2016. március 10.

Mi a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek új sorozata, és miért van rá szükség? Mario Draghi, az EKB elnöke beszél a témáról.

Megnézem


Miként támogatja a T2S-program az egységes európai tőkepiac létrejöttét?

2015. július 2.

A videóból megtudhatja, hogy az új értékpapír-elszámolási platform, a T2S miként könnyíti meg és teszi olcsóbbá Európában az értékpapírok mozgását, illetve milyen előnyöket tartogat a vállalatok és a befektetők számára.

Megnézem


Ki mikor csatlakozott az euroövezethez?

2015. január 1.

Interaktív térképünk segítségével megtudhatja, melyik ország mikor csatlakozott az euroövezethez.

Bővebben


2014. december 10.

Munkatársaink 2014 novemberében a frankfurti Ostendben található új épületbe költöztek. A gyorsított felvételen végigkísérhetjük a székház felépülését.

Megnézem


Az SSM kifogásról való lemondáson alapuló eljárásának lényege

Az EKB bankfelügyelet döntéshozatali folyamata

2014. november 4.

A döntéshozatal menete bankfelügyeleti kérdésekben; a kifogásról való lemondáson alapuló eljárással kapcsolatos információk.

Bővebben


A piaci infrastruktúra integrációja

2014. szeptember 24.

Az európai integrált piaci infrastruktúra egységes, hatékony hálózattal támogatja a piac működését. Bemutatjuk a fizetési és értékpapír-elszámolási infrastruktúra előnyeit a lakosság, a vállalatok és a befektetők szempontjából.

Megnézem


Mit jelent a negatív kamatláb rám nézve?

2014. június 5.

A Kormányzótanács 2014. június 5-én negatív kamatlábat vezetett be a betéti rendelkezésre állásra. Mario Draghi, az EKB elnöke ismerteti, mit jelent a kamatdöntés az euroövezetben megtakarítással rendelkezőkre nézve.

Megnézem


Három percben az SSM-ről

2014. március 24.

Az alábbi videóból tájékozódhat az egységes felügyeleti mechanizmusról – megtudhatja, hogyan történik az európai bankok felügyelete.

Megnézem


Az EKB-ról és az eurorendszerről

2013. szeptember 26.

Mi az infláció? Miért fontos, hogy stabilak legyenek az árak? Ezekre és más kérdésekre is választ kaphat, ha megtekinti ezt a háromperces ismertetőt az EKB és az eurorendszer szerepéről és feladatairól.

Megnézem