Pokaži mi

Predolgo, ni časa za branje?
Raziščite teme v zvezi z ECB v multimedijskih predstavitvah.

Kakšen vpliv imajo naše politike na lokalni ravni?

16. oktober 2018

Član Izvršilnega odbora Benoît Cœuré je obiskal tovarno Vorwerk v kraju Cloyes-sur-le-Loir v Franciji. Z domačini se je pogovarjal o tem, kako ECB spodbuja banke h kreditiranju podjetij. Tako imajo podjetja boljše pogoje poslovanja, kar prispeva k ustvarjanju novih delovnih mest.

Predvajaj


Kako je denarna politika ECB zmanjšala neenakost

27. julij 2018

Nova raziskava je potrdila, da ukrepi denarne politike ECB od leta 2014 niso samo prispevali k rasti in odpravili tveganje deflacije – ampak so tudi zmanjšali skupno neenakost v euroobmočju. V tem videu si oglejte, kako.

Predvajaj


Kako so izbrani člani Izvršilnega odbora?

8. junij 2018

Ste se že kdaj vprašali, kako so imenovani člani Izvršilnega odbora? Izvoljeni nacionalni predstavniki se na evropski ravni odločijo, kdo lahko postane član odbora za enkratni osemletni mandat. Ugotovite, kdo predlaga kandidate in kako so izbrani.

Predvajaj


Kako euro pomaga Evropejcem pri poslovanju?

9. maj 2018

Mala in srednje velika podjetja so hrbtenica gospodarstva v euroobmočju. Tukaj si lahko ogledate, kakšne prednosti prinaša enotna valuta malim podjetnikom.

Predvajaj


Kako ščitimo denar pred kibernetskimi napadi?

2. maj 2018

Denar ponavadi zaupamo banki v hrambo. Kaj pa če kdo vdre v računalniški sistem banke? Oglejte si video o tem, kako ECB s spodbujanjem etičnega hekanja pomaga finančnemu sistemu, da ostaja varen.

Predvajaj


Kaj je poravnava takojšnjih plačil v sistemu TARGET (TIPS)?

17. oktober 2017

Spoznajte TIPS, novo storitev, ki bo poenostavila življenje podjetij in posameznikov. Delovati začne konec leta 2018.

Predvajaj


Zakaj so obrestne mere nizke?

4. oktober 2017

Ugotovite, zakaj so nizke obrestne mere potrebne, da bi cene ostale stabilne.

Predvajaj


Kmalu na voljo: čezmejna takojšnja plačila

2. oktober 2017

Zdaj, ko nam je toliko stvari na voljo v trenutku, se morda sprašujete, zakaj bančna nakazila še vedno trajajo do 24 ur. ECB si prizadeva, da bi to spremenila.

Predvajaj


Kako plačujejo Evropejci?

12. april 2017

ECB je 4. aprila 2017 izdala novi bankovec za 50 €, ki ima izboljšane zaščitne elemente. Tukaj lahko izveste več o tem, kako dandanes plačujejo Evropejci.

Predvajaj


Od nastanka do obtoka: potovanje novega petdesetaka

4. april 2017

Potrebno je bilo več let prizadevanj, da smo novi bankovec za 50 € oblikovali, razvili, natisnili, testirali, proizvedli, zapakirali, skladiščili, odpremili in izdali. Tukaj si lahko ogledate, kateri posamezniki in procesi spremljajo bankovec na zapleteni poti do bankomata.

Predvajaj


Euro odpira Evropejcem nove možnosti

7. februar 2017

Evropski voditelji so pred 25 leti podpisali Maastrichtsko pogodbo – mejnik v evropskem povezovanju, ki je utrl pot za euro. Oglejte si, kako je naša skupna valuta Evropejcem olajšala potovanja, študij in delo v tujini.

Predvajaj


Euro zunaj Evrope

24. januar 2017

V euroobmočju z bankovci in kovanci eura vsak dan plačuje približno 339 milijonov ljudi. Toda ali ste vedeli, da se euro uporablja tudi v več krajih zunaj Evropske unije in ne samo na evropski celini? Na našem zemljevidu lahko ugotovite, kje.

Več


Infografika: kako deluje kvantitativno rahljanje?

9. december 2016

Programi nakupa vrednostnih papirjev, ki jih izvaja ECB, podpirajo gospodarsko rast in pomagajo pri doseganju ciljne ravni inflacije. Oglejte si, kako programi delujejo, kakšno vlogo imajo pri tem poslovne banke in kako ti ukrepi vplivajo na podjetja in potrošnike.

V


O novem bankovcu za 50 €

5. julij 2016

Seznanite se z novim bankovcem za 50 € in odkrijte pet stvari, ki jih morda še niste vedeli o bankovcu, ki se v Evropi uporablja najpogosteje.

Predvajaj


O programu nakupov vrednostnih papirjev

6. junij 2016

Poglejte v zaodrje, kjer se v ECB oblikujejo in izvajajo programi nakupov vrednostnih papirjev, in se poučite o tem, zakaj in kako poteka kvantitativno rahljanje v euroobmočju.

Predvajaj


Kaj je CUODR-II?

10. marec 2016

Kaj je nova serija ciljno usmerjenih operacij dolgoročnejšega refinanciranja (CUODR) in zakaj je potrebna? Pojasnjuje predsednik ECB Mario Draghi.

Predvajaj


Kako T2S podpira enotni trg kapitala v Evropi?

2. julij 2015

Oglejte si, kako se je s T2S, novo platformo za poravnavo vrednostnih papirjev, poenostavilo in pocenilo »potovanje« vrednostnih papirjev po Evropi in kakšne koristi to prinaša podjetjem in vlagateljem.

Predvajaj


Kdo je kdaj vstopil v euroobmočje?

1. januar 2015

Interaktivni zemljevid prikazuje, katere države so članice euroobmočja in kdaj so se mu pridružile.

Več


Prostori ECB – od vizije do realnosti

10. december 2014

Novembra 2014 so se zaposleni v ECB preselili v nove prostore v frankfurtski četrti Ostend. Oglejte si potek gradnje v video posnetku s pospešenim prikazom.

Predvajaj


Predstavitev postopka z neugovarjanjem v EMN

Odločanje v bančnem nadzoru, ki ga izvaja ECB

4. november 2014

Poglejte, kako se sprejemajo odločitve o bančnem nadzoru po postopku z neugovarjanjem.

Več


Integracija tržne infrastrukture

24. september 2014

Integrirana tržna infrastruktura v Evropi pomeni en sam v celoto povezan in učinkovit »vodovodni sistem«, ki podpira delovanje trga. Oglejte si, kakšne koristi prinaša infrastruktura za plačila in poravnavo poslov z vrednostnimi papirji državljanom, podjetjem in vlagateljem.

Predvajaj


Kaj negativna obrestna mera pomeni zame?

5. junij 2014

Svet ECB je 5. junija 2014 uvedel negativno obrestno mero za odprto ponudbo mejnega depozita. Predsednik ECB Mario Draghi pojasnjuje, kaj ta odločitev pomeni za varčevalce v euroobmočju.

Predvajaj


Enotni mehanizem nadzora pojasnjen v treh minutah

24. marec 2014

Video o enotnem mehanizmu nadzora in o nadzoru bank v Evropi

Predvajaj


Predstavitev ECB in Eurosistema

26. september 2013

Kaj je inflacija? Zakaj je cenovna stabilnost pomembna zame? Odgovore na ta in druga vprašanja lahko dobite v tej triminutni predstavitvi vloge in nalog ECB in Eurosistema.

Predvajaj