Laat me zien

Te lang; niet gelezen?
Ontdek ECB-thema's via multimedia.

Wat betekent verantwoording voor de ECB?

13 november 2019

De ECB is een onafhankelijke instelling die haar instrumenten inzet om haar mandaat te vervullen. We lichten onze besluiten ook toe aan de mensen in Europa en hun gekozen vertegenwoordigers in het Europees Parlement. Bekijk het filmpje van ECB -medewerker Jean-François om meer te weten te komen. 

Bekijk


Wat betekent ons beleid voor u op lokaal niveau?

16 oktober 2018

Lid van de Directie Benoît Coeuré heeft de fabriek van Vorwerk in Cloyes-sur-le-Loir in Frankrijk bezocht. Hij sprak daar met mensen over hoe de ECB het voor banken aantrekkelijker heeft gemaakt leningen aan bedrijven te verstrekken. Dit creëert betere omstandigheden voor bedrijven en daardoor meer werkgelegenheid.

Bekijk


Hoe het beleid van de ECB de ongelijkheid heeft verminderd

27 juli 2018

De monetairbeleidsmaatregelen van de ECB sinds 2014 hebben niet alleen de groei bevorderd en het risico van deflatie weggenomen; al met al hebben deze maatregelen tevens de ongelijkheid in het eurogebied verminderd, aldus een nieuw onderzoek. Bekijk onze video voor een uitleg over hoe dit zit.

Bekijk


Hoe worden de leden van de Directie van de ECB gekozen?

8 juni 2018

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe de leden van de Directie van de ECB worden benoemd? Gekozen nationale vertegenwoordigers besluiten op Europees niveau wie tot de Directie kan toetreden. Leden worden voor een periode van acht jaar benoemd en zijn nier herbenoembaar. Ontdek wie de kandidaten voordraagt en hoe ze worden geselecteerd.

Bekijk


Hoe helpt de euro Europeanen zakendoen?

9 mei 2018

Kleine en middelgrote ondernemingen vormen de ruggengraat van de economie van het eurogebied. Zie hier hoe ondernemers en eigenaren van kleine ondernemingen profijt hebben van de euro.

Bekijk


Hoe beschermen we ons geld tegen cyberaanvallen?

2 mei 2018

We bewaren ons geld bij de bank. Maar wat gebeurt er als iemand de computers van de bank hackt? Bekijk onze video over hoe de ECB het financiële stelsel helpt veilig te blijven door "ethisch hacken" te propageren…

Bekijk


Wat is TIPS?

17 oktober 2017

Hier komt u meer te weten over TIPS (TARGET instant payments settlement), de nieuwe dienst voor de afwikkeling van realtimebetalingen die eind 2018 van start gaat en het leven van bedrijven en consumenten gemakkelijker zal maken.

Bekijk


Waarom is de rente laag?

4 oktober 2017

Kom hier te weten waarom lage rentetarieven nodig zijn om de prijzen stabiel te houden.

Bekijk


Binnenkort: grensoverschrijdende directe betalingen

2 oktober 2017

Nu tegenwoordig zo veel meteen beschikbaar voor ons is, vraagt u zich misschien af waarom bankoverschrijvingen soms nog steeds tot wel 24 uur kunnen duren. De ECB is druk bezig dit te veranderen.

Bekijk


Hoe doen Europeanen hun betalingen?

12 april 2017

De ECB heeft op 4 april 2017 het nieuwe €50-bankbiljet met vernieuwde echtheidskenmerken uitgebracht. Kom meer te weten over hoe de inwoners van Europa tegenwoordig betalen.

Bekijk


Het nieuwe biljet van €50, van idee naar uitvoering

4 april 2017

Er is jaren werk besteed aan het ontwerpen, ontwikkelen, drukken, testen, produceren, verpakken, opslaan, vervoeren en uitgeven van het nieuwe bankbiljet van €50. Krijg een indruk van alle mensen en processen die een rol spelen bij de complexe reis van een bankbiljet voordat het tenslotte uit een geldautomaat rolt.

Bekijk


De euro opent deuren voor de Europeanen

7 februari 2017

Vijfentwintig jaar geleden ondertekenden de Europese leiders het Verdrag van Maastricht, een mijlpaal voor de Europese integratie die de weg vrijmaakte voor de euro. Kijk hoe onze gemeenschappelijke munteenheid voor Europeanen reizen, studeren en werken in het buitenland makkelijk maakt.

Bekijk


De euro buiten Europa

24 januari 2017

Rond 339 miljoen mensen in het eurogebied maken in hun dagelijks leven gebruik van de eurobankbiljetten en euromunten. Maar wist u dat de euro ook wordt gebruikt op een aantal plaatsen buiten de Europese Unie en zelfs buiten het Europese continent? Kijkt u eens naar onze landkaarten om uit te vinden waar.

Meer informatie


Afbeelding: Hoe werkt kwantitatieve verruiming?

9 december 2016

De ECB-programma's voor de aankoop van activa ondersteunen de economische groei en helpen ons onze inflatiedoelstelling te verwezenlijken. Kom hier meer te weten over hoe de programma's werken, de rol van de commerciële banken en hoe deze maatregelen van invloed zijn op bedrijven en particulieren.

Meer informatie


Vijf feiten over het nieuwe €50-biljet

5 juli 2016

Bekijk voor de eerste keer het nieuwe bankbiljet van €50 en ontdek vijf dingen die u wellicht niet wist over het meest gebruikte bankbiljet van Europa.

Bekijk


Binnen het APP

6 juni 2016

Kijk achter de coulissen bij de mensen die het programma voor de aankoop van activa (asset purchase programme, APP) van de ECB ontwerpen en uitvoeren, en kom meer te weten over het waarom en hoe van kwantitatieve verruiming in het eurogebied.

Bekijk


TLTRO-II nader verklaard

10 maart 2016

Wat is de nieuwe reeks gerichte langerlopende herfinancieringstransacties, en waarom is deze nodig? ECB-President Mario Draghi verschaft inzicht.

Bekijk


Hoe ondersteunt T2S een gemeenschappelijke kapitaalmarkt in Europa?

2 juli 2015

Kijk hoe T2S, het nieuwe platform voor effectenafwikkeling, het "reizen" van effecten in Europa gemakkelijker en minder duur maakt en hoe nuttig het is voor bedrijven en beleggers.

Bekijk


Wie trad tot het eurogebied toe en wanneer gebeurde dat?

1 januari 2015

Verken deze interactieve kaart en ontdek welke landen deel zijn van het eurogebied en wanneer deze toetraden.

Meer informatie


Het gebouw van de ECB – van idee naar realiteit

10 december 2014

Met ingang van november 2014 verhuisde het personeel van de ECB naar een nieuw gebouw in de Frankfurtse wijk Ostend. Bekijk dit korte time-lapse-filmpje om te zien hoe het werd gebouwd.

Bekijk


De geen-bezwaarprocedure in het SSM in grote lijnen

Besluitvorming bij het Bankentoezicht van de ECB

4 november 2014

Kom te weten hoe beslissingen over bankentoezicht worden genomen onder de geen-bezwaar-procedure.

Meer informatie


Integratie van de marktinfrastructuur

24 september 2014

Een geïntegreerde marktinfrastructuur in Europa betekent een gezamenlijk, efficiënt "buizenstelsel" dat de markt ondersteunt. Zie hoe de infrastructuur voor betalings- en effectenafwikkeling ten goede komt aan burgers, bedrijven en beleggers.

Bekijk


Wat betekenen negatieve rentes voor mij?

5 juni 2014

De Raad van Bestuur voerde op 5 juni 2014 een negatieve rente in voor de depositofaciliteit. ECB-President Mario Draghi legt uit wat het rentebesluit betekent voor spaarders in het eurogebied.

Bekijk


SSM uitgelegd in drie minuten

24 maart 2014

Bekijk deze video over het Gemeenschappelijk Toezichtsmechanisme (SSM) en kom te weten hoe op banken in Europa toezicht wordt gehouden.

Bekijk


Een uitleg van de ECB en het Eurosysteem

26 september 2013

Wat is inflatie? Waarom is prijsstabiliteit belangrijk voor u? Vind de antwoorden op deze vragen en nog veel meer in deze drie minuten durende inleiding tot de rol en taken van de ECB en het Eurosysteem.

Bekijk