European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Lupta împotriva contrafacerii bancnotelor

Pentru producerea bancnotelor euro se folosește o tehnologie de imprimare elaborată. De asemenea, bancnotele beneficiază de o serie de elemente de siguranță ușor de identificat, cu ajutorul cărora pot fi diferențiate cu ușurință de bancnotele false, fără a fi necesară utilizarea unor dispozitive speciale, menite să descurajeze falsificatorii.

Centrul de analiză a contrafacerilor

BCE monitorizează cu atenție progresele realizate în domeniul tehnologiilor de imprimare și reproducere, precum și evoluția numărului de bancnote contrafăcute confiscate. Acestea sunt analizate în cadrul băncilor centrale din zona euro și la Centrul de analiză a contrafacerilor din cadrul BCE, care coordonează informațiile tehnice și statistice privind contrafacerea bancnotelor. Forțele naționale de poliție și alte organisme implicate în lupta împotriva contrafacerii bancnotelor au acces la informațiile stocate în baza de date a centrului. De asemenea, BCE lucrează în strânsă colaborare cu Oficiul European de Poliție (Europol), care a fost desemnat ca oficiu central de coordonare a măsurilor de protecție a euro, precum și cu Organizația Internațională a Poliției Criminale (Interpol) și Comisia Europeană.

Prevenirea utilizării ilegale a imaginilor digitale ale bancnotelor

Tehnologiile utilizate pentru prevenirea contrafacerii bancnotelor, promovate de Central Bank Counterfeit Deterrence Group (CBCDG), organism format din 10 dintre cele mai importante autorități emitente de bancnote din lume, descurajează falsificarea digitală și, prin combaterea producerii de bancnote contrafăcute, reduc pierderile cauzate cetățenilor sau întreprinderilor care ar putea primi bancnotele respective. Sistemul de prevenire a contrafacerilor se bazează pe tehnologii utilizate împotriva falsificării bancnotelor, care nu permit capturarea și reproducerea imaginii unei bancnote protejate prin intermediul computerelor personale și al instrumentelor de prelucrare a imaginilor digitale. Acesta împiedică reproducerea neautorizată a bancnotelor. Totuși, pentru utilizarea în scopuri legitime, BCE pune la dispoziție imagini cu rezoluție mare ale bancnotelor.

Pentru a păstra și a consolida integritatea euro ca monedă internațională, BCE administrează, coordonează și finanțează activități de cercetare și dezvoltare în domeniul bancnotelor.