European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Bestrijding van vervalsingen

Bij de productie van de eurobankbiljetten wordt gebruikgemaakt van geavanceerde druktechnologie. De biljetten bevatten ook een aantal opvallende echtheidskenmerken, zodat vervalsingen gemakkelijk en zonder speciale apparatuur kunnen worden herkend. Daardoor worden vervalsers afgeschrikt.

Counterfeit Analysis Centre

De ECB volgt de ontwikkelingen in de druk- en reproductietechnologie en het aantal in beslag genomen vervalsingen op de voet. De vervalste biljetten worden geanalyseerd door de centrale banken van het eurogebied en het Counterfeit Analysis Centre van de ECB, dat de technische en statistische informatie over vervalste biljetten coördineert. De informatie in de database is toegankelijk voor nationale politiekorpsen en andere organen die belast zijn met de bestrijding van vervalsingen. De ECB werkt daarnaast nauw samen met Europol (de Europese Politiedienst), die is aangewezen als de centrale instantie voor de coördinatie van de bescherming van de euro, en met Interpol (de Internationale Politiedienst) en de Europese Commissie.

Voorkomen van illegaal gebruik van digitale afbeeldingen van bankbiljetten

Door de technologie ter bestrijding van vervalsingen, ondersteund door de Central Bank Counterfeit Deterrence Group (CBCDG) waarin 10 van de belangrijkste autoriteiten die bankbiljetten uitgeven zijn vertegenwoordigd, wordt digitale vervalsing zeer moeilijk gemaakt en de productie van vervalste bankbiljetten voorkomen, zodat verliezen voor particulieren en bedrijven beperkt blijven. Het systeem ter preventie van vervalsing bestaat uit technologie ter bestrijding van vervalsingen waarmee voorkomen wordt dat pc's en digitale beeldvormingsapparatuur een beschermd bankbiljet kunnen namaken of reproduceren. Daardoor wordt ongeautoriseerde reproductie van bankbiljetten tegengegaan. Voor legitieme doeleinden stelt de ECB echter hoge-resolutieafbeeldingen van de bankbiljetten ter beschikking.

Om de integriteit van de euro als mondiale valuta te behouden en te vergroten, is de ECB ook actief op het gebied van beheer, coördinatie en financiering van onderzoek en ontwikkeling op het gebied van bankbiljetten.