European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Moneda euro digitală și importanța banilor băncii centrale

5 octombrie 2022

Există, de fapt, două tipuri de bani

Euro este moneda zonei euro. Peste 346 de milioane de europeni au asupra lor bancnote și monede euro sub formă de numerar și plătesc în euro când fac cumpărături online. Una dintre responsabilitățile noastre, alături de obiectivul nostru principal privind stabilitatea prețurilor, o reprezintă emiterea de bancnote euro și asigurarea bunei funcționări a sistemelor de plăți.

Însă numerarul nu este sinonim cu plățile electronice, întrucât acesta reprezintă banii băncii centrale, în timp ce plățile electronice au legătură cu banii privați.

Cu toții utilizăm în permanență ambele tipuri de bani. Diferența este însă importantă pentru înțelegerea necesității unei monede euro digitale. 

Să analizăm situația mai atent...

Ce reprezintă banii băncii centrale?

Banii pe care îi creează BCE constituie bani ai băncii centrale. Numerarul din portofelul sau portmoneul tău reprezintă bani ai băncii centrale. De fapt, la momentul de față, bancnotele și monedele constituie singurul tip de bani ai băncii centrale aflați la dispoziția publicului.

Banii băncii centrale se mai numesc și „bani publici”, deoarece sunt emiși de o instituție publică – banca centrală – și, prin urmare, beneficiază de susținerea sectorului public.

Ce sunt banii privați?

Băncile comerciale creează, la rândul lor, bani atunci când îți acordă un împrumut nou și banii apar în contul tău bancar. Acest tip de bani poartă denumirea de „bani privați”. Aceștia includ soldul pe care îl vezi în extrasul tău de cont, precum și economiile din contul tău. Plățile pe care le efectuezi cu cardul tău de debit sau cardul tău de credit sau prin intermediul unui serviciu de plată online constituie toate transferuri de bani privați, întrucât folosești banii creați de banca ta.

Cum interacționează tipurile de bani?

Când retragi bancnote, convertești banii privați din contul tău bancar în bani ai băncii centrale. De asemenea, transformi bani publici – să presupunem că cineva ți-a oferit cadou o bancnotă de 20 EUR cu ocazia aniversării tale – în bani privați prin depunerea sumei respective la banca ta.

Banii publici au rol de ancoră pentru sistemul monetar. Acesta este motivul pentru care populația poate avea încredere în valoarea banilor privați emiși de bănci. O firmă acceptă o plată efectuată cu cardul tău de credit știind că plata poate fi convertită într-o sumă echivalentă în bani ai băncii centrale.

Moneda euro digitală: reducerea decalajului 

Ambiția noastră este de a combina avantajele banilor băncii centrale cu modul în care cetățenii utilizează banii și efectuează plăți în ziua de astăzi. Aceasta ne-ar permite să îți oferim, pe lângă numerar, bani publici în format electronic, ceea ce se poate realiza cu ajutorul unei monede digitale emise de banca centrală: moneda euro digitală.

Similar cheltuielilor efectuate din fondurile aflate în contul tău bancar, ai putea utiliza un card sau o aplicație telefonică pentru a plăti folosind euro digital. Însă aceștia ar fi bani ai băncii centrale, garantați și susținuți de BCE. 

Avantajele monedei euro digitale

Introducerea unei monede euro digitale ar putea susține digitalizarea și ne-ar putea ajuta să răspundem nevoilor și preferințelor publicului în materie de plăți. La rândul său, digitalizarea poate contribui la creșterea economică.

Un alt avantaj constă în faptul că o monedă euro digitală ar spori reziliența monedei noastre în raport cu evoluțiile tehnologice nereglementate din sectorul bancar și cel financiar (cum ar fi criptoactivele și soluțiile de plată alternative care nu utilizează principalele sisteme de carduri) care ar putea submina stabilitatea financiară. 

Bitcoin, Ethereum, Tether și alte „criptomonede” nu reprezintă bani

În ultimii ani, numeroase criptoactive și-au făcut apariția pretutindeni în lume. Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de „criptomonede”. Totuși, această denumire induce în eroare, deoarece criptomonedele nu îndeplinesc cele trei funcții ale banilor: un mijloc de schimb fiabil, un mijloc de tezaurizare și o unitate de cont.

În plus, aceste active nu sunt susținute sau gestionate de o instituție centrală. Nu ai nicio garanție că le vei putea preschimba în bani, la nevoie.

Nici chiar monedele digitale stabile (stablecoins), care încearcă să ofere active digitale mai puțin volatile utilizând tehnologii similare, nu sunt atât de stabile pe cât se pretinde. Valoarea unei monede digitale stabile se întemeiază exclusiv pe o promisiune emisă de o companie privată. Pe lângă ritmul lent și costurile ridicate ale tranzacțiilor, emitenții de monede digitale stabile nu precizează în mod clar nici cum pot fi utilizate acestea; în mod cert, nu le poți folosi pentru a îți achita facturile de fiecare zi.   

Necesitatea unei monede euro digitale

Numeroase persoane utilizează tot mai puțin numerarul, orientându-se către noile plăți digitale. Dorim să protejăm rolul banilor publici ca ancoră monetară și să menținem încrederea în moneda noastră.

Emiterea unei monede euro digitale ne-ar permite să consolidăm sistemul monetar și de plăți, astfel încât oricine să poată utiliza banii publici pentru a efectua plăți sigure oriunde în zona euro.    

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă

Crearea banilor și rolul BCE

Bancnotele și monedele euro reprezintă bani, la fel ca și soldul unui cont bancar. Ce reprezintă, de fapt, banii? Cum sunt creați aceștia și care este rolul BCE?

Banii: ce sunt și care sunt funcțiile lor?

Află mai multe despre Bitcoin și alte criptoactive 

Bitcoin a fost etichetat drept criptoactiv. Dar ce este, de fapt, și ce implicații are pentru monedele reale?

Ce reprezintă Bitcoin?