Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Защо сега инфлацията е толкова висока?

16 ноември 2021 г.

Сигурно сте забелязали, че в последно време е станало по-скъпо да заредите гориво, да се подстрижете и да си напазарувате храна. Някои неща са по-евтини, отколкото преди година, но като цяло плащаме повече за покупките си. Това наричаме инфлация.

Защо цените се покачват по-бързо от преди?

След продължителен период на много ниска инфлация през август, септември и октомври 2021 г. тя достигна най-високото си равнище от 13 години насам. Това се дължи на три основни причини: икономиката се възстановява бързо, повишените енергийни цени тласкат инфлацията нагоре, а има и нещо, което статистиците наричат „базов ефект“.

Икономиката се възстановява бързо

С премахването на все повече ограничения икономиката бързо се възстановява. Хората започнаха отново да пътуват и да посещават ресторанти. Те купуват повече неща, харчат част от парите, които не са могли да похарчат по време на ограничителните мерки. Когато една икономика се разраства, за фирмите е по-лесно да повишават цените, без да губят клиенти. Това именно наблюдаваме в момента. В крайна сметка обаче хората ще наваксат потреблението на стоки и услуги, отлагано по време на пандемията.

Но не всичко се развива с еднакъв темп. Предприятията се затрудняват да отговорят на бързо нарастващото търсене, докато възстановяват тежко засегнатите от пандемията вериги на доставка. Трудности от рода на недостиг на транспортни контейнери водят до усложняване и оскъпяване на превоза на стоки. Колкото по-дълго продължават тези трудности, толкова по-вероятно е фирмите да прехвърлят тези разходи към потребителите под формата на по-високи цени.

Пандемията промени и начина ни на живот и работа и съответно нещата, от които се нуждаем. Потребителите купуват повече определени изделия, например електроника и вещи за дома, отколкото са запланували продаващите ги фирми. Внезапно се оказва трудно да се набавят неща като полупроводници. Когато фирмите не могат да следват темпа, с който хората искат да пазаруват, цените се повишават. Икономистите наричат това „закон за търсенето и предлагането“.

Ще отнеме известно време, но този дисбаланс между предлагане и търсене постепенно ще изчезне – фирмите ще произведат повече микрочипове, ще построят нови кораби.

По-високите енергийни цени тласкат инфлацията нагоре

Петролът, природният газ и електричеството поскъпнаха в целия свят. Енергийните цени се влияят от редица фактори: по-малко вятър в Обединеното кралство означава бездействащи ветрени генератори, суша в Бразилия намалява електричеството, добито във водните централи, студената последна зима изчерпа резервите ни от петрол и газ. Наред с нарастващото търсене това доведе до бързо покачване на цените. Тъй като голяма част от разходите на предприятията и хората са свързани с енергията, цената на петрола, газа и електричеството е от голямо значение за общата инфлация. На по-високите енергийни цени се дължи половината от покачването на инфлацията в последно време. Не е необичайно енергийните цени да варират значително, тъй като те се влияят от множество фактори.

В момента инфлацията е висока, защото миналата година беше много ниска

За да измерим инфлацията, сравняваме как са се променили цените от едната до следващата година. В разгара на пандемията миналата година цените бяха извънредно ниски, отчасти поради намаления ДДС в Германия. Ако сравним сегашните по-високи цени с тези много ниски равнища, разликата ни изглежда голяма. Това се нарича „базов ефект“, който ще отзвучи доста бързо.

И така, какво ще се случи с инфлацията през следващата година?

Очакваме през 2022 г. инфлацията да спадне. Предлагането постепенно ще догони търсенето, пазарите очакват енергийните цени да спаднат през следващата година, а базовите ефекти ще отпаднат от годишната съпоставка на цените, която използваме за измерване на инфлацията.

Но тъй като пандемията беше нещо безпрецедентно в днешно време, възможно е възстановяването да протече другояче. Преодоляването на огромните смущения във веригите на доставка може да отнеме по-дълго. Може енергоносителите да продължат да поскъпват, включително поради прехода към зелена икономика.

Следим внимателно и заплатите, тъй като те си взаимодействат с цените. В момента работници и профсъюзи настояват за повишаване на заплатите, за да бъдат компенсирани повишените разходи за живот. Това е нормално. Но ако заплатите продължат да се повишават, възможно е предприятията да компенсират тези по-високи разходи чрез повишаване на цените и те ще нараснат още повече. Ако гражданите и фирмите очакват високата инфлация да се задържи, възможно е тя наистина да се повиши. Икономистите наричат това „вторичен ефект“. Засега обаче не се наблюдава голямо повишение на заплатите.

Какво може да направи ЕЦБ?

Ние сме сигурни, че през 2022 г. инфлацията ще отслабне. Тъй като въздействието на паричната политика се проявява с известно закъснение, няма как тя да предотврати краткотрайни резки покачвания на цените. Оскъпяване на кредитите в момент, в който по-високите сметки за енергия и горива свиват доходите на гражданите и печалбите на предприятията, би подействало възпиращо на възстановяването. 

А по-високи лихвени проценти няма да премахнат дисбаланса между предлагане и търсене – те няма да направят така, че на разположение да са повече транспортни контейнери, или да увеличат доставките на полупроводници и гориво. Но паричната политика може да се погрижи цените да не растат постоянно с толкова бърз темп. Затова изследваме внимателно перспективата за инфлацията през идните години.

Задачата на ЕЦБ е да поддържа цените стабилни, а това означава инфлационна цел от 2% в средносрочен план. Това е от полза на гражданите в цялата еврозона – стабилните цени осигуряват растеж на икономиката и сигурност на работните места. Можете да сте спокойни, че утре парите Ви ще струват в общи линии толкова, колкото и днес.

Изчислете своята лична инфлация