Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Hrvatska je uvela euro

1. siječnja 2023.

  • Euronovčanice i eurokovanice puštene su u optjecaj u Hrvatskoj.
  • Hrvatska narodna banka pridružila se Eurosustavu.
  • Hrvatska postaje 20. članica europodručja.
  • Hrvatska narodna banka postala je i punopravna članica jedinstvenoga nadzornog mehanizma nakon razdoblja bliske suradnje.

Euro je danas pušten u optjecaj u Hrvatskoj, čime je broj država članica Europske unije (EU) u kojima je u uporabi jedinstvena europska valuta porastao na 20.

»Hrvatskoj želim dobrodošlicu, kako u našoj eurskoj obitelji tako i u Upravnom vijeću ESB‑a u Frankfurtu«, rekla je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde. »Hrvatska je uložila velik trud da postane dvadeseta članica europodručja i uspjela je u tome. Čestitam građanima Hrvatske. Taj trud pokazuje da je euro privlačna valuta koja državama europodručja donosi stabilnost.«

Pristupanjem Hrvatske europodručju njezina nacionalna središnja banka, Hrvatska narodna banka, postaje članicom Eurosustava. Taj sustav središnjih banaka europodručja čine ESB i nacionalne središnje banke država čija je valuta euro.

Hrvatska je u okviru bliske suradnje od listopada 2020., ali Hrvatska narodna banka sada je postala i punopravna članica jedinstvenog nadzornog mehanizma. Stoga je ESB trenutačno odgovoran za izravni nadzor pet značajnih institucija i nadgledanje nadzora 16 manje značajnih institucijau Hrvatskoj. U sklopu nadzornih zadaća ESB je odgovoran i za izdavanje odobrenja za rad bankama i procjenu stjecatelja kvalificiranih udjela u svim bankama. Hrvatska narodna banka već ima predstavnika u Nadzornom odboru ESB‑a.

Hrvatska narodna banka uplatila je ostatak svojeg doprinosa kapitalu ESB‑a i prenijela svoj doprinos deviznim pričuvama ESB‑a. Druge ugovorne strane Eurosustava iz Hrvatske moći će sudjelovati u operacijama ESB‑a na otvorenom tržištu najavljenima poslije 1. siječnja 2023. Popis kreditnih institucija i podružnica kreditnih institucija u Hrvatskoj na koje se primjenjuju odredbe o obveznim pričuvama ubrzo će biti objavljen na mrežnim stranicama ESB‑a, zajedno s popisima podružnica hrvatskih kreditnih institucija smještenih u drugim državama članicama EU‑a u kojima je euro već u uporabi. ESB je 28. listopada 2022. objavio prijelazne odredbe za primjenu odredbi o minimalnim obveznim pričuvama. Imovina koja se nalazi u Hrvatskoj i ispunjava određene zahtjeve dodat će se na popis prihvatljivog kolaterala europodručja.

Zbog ulaska Hrvatske kao 20. države članice u europodručje prilagođen je sustav rotacije prava glasa u Upravnom vijeću ESB‑a, prema kojem ta prava rotiraju u skladu s posebnim kalendarom.

Članstvo Hrvatske u europodručju dovelo je i do promjena upisanoga kapitala Eurosustava.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Alexandrine Bouilhet, tel. +49 172 174 93 66.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije