Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Horvátországban bevezették az eurót

2023. január 1.

  • Horvátországban forgalomba kerültek az eurobankjegyek és az euroérmék
  • A Hrvatska narodna banka belépett az eurorendszerbe
  • Horvátország 20. tagként csatlakozott az euroövezethez
  • A Hrvatska narodna banka a szoros együttműködés után immár az egységes felügyeleti mechanizmus teljes jogú tagja is

Az euro a mai napon forgalomba került Horvátországban, és ezzel az Európai Unió (EU) 20 tagállamában fizetnek a közös európai pénznemben.

„Üdvözlöm Horvátországot az euro családjában és az EKB Kormányzótanácsának frankfurti asztalánál – mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke. – Horvátország keményen megdolgozott azért, hogy az euroövezet huszadik tagja legyen, és munkája meghozta a gyümölcsét. Gratulálok a horvát embereknek. Ez is tanúsítja, hogy az euro vonzó valuta, amely stabilitást hoz a tagoknak.”

Horvátország euroövezeti csatlakozásával a Hrvatska narodna banka, az ország nemzeti központi bankja az eurorendszer tagja lesz. Az euroövezet központi bankjainak rendszere az EKB-ból és azon országok nemzeti központi bankjaiból áll, amelyek pénzneme az euro.

A Hrvatska narodna banka emellett az egységes felügyeleti mechanizmus teljes jogú tagja is lesz, noha az ország 2020 októbere óta már része a szoros együttműködési rendszernek. Ennek keretében az EKB jelenleg öt jelentős pénzintézet közvetlen felügyeletéért és 16 kevésbé jelentős pénzintézet felvigyázásáért felelős az országban. Felügyeleti feladatai részeként a banki működési engedélyek kiadása és a bankokban befolyásoló részesedést vásárlók kiértékelése is a hatáskörébe tartozik. A Hrvatska narodna bankának már van képviselője az EKB Felügyeleti Testületében.

A Hrvatska narodna banka befizette az EKB tőkéjében való részesedésének fennmaradó részét, és átutalta az intézmény nemzetközi tartalékához való hozzájárulását. Az eurorendszer horvát partnerei részt vehetnek az EKB által 2023. január 1. után meghirdetett nyílt piaci műveletekben. Az EKB honlapján rövidesen megjelenik a horvátországi székhelyű, tartalékképzési kötelezettség alatt álló hitelintézetek és hitelintézeti fiókok jegyzéke, az eurót már bevezetett más EU-tagállamokban található horvátországi fióktelepek felsorolásával együtt. Az EKB 2022. október 28-án átmeneti rendelkezéseket jelentett be a kötelező tartalékképzési követelményekről. A szükséges követelményeket teljesítő horvátországi eszközöket felveszik az euroövezetben elfogadható fedezetek jegyzékére.

Horvátország 20. tagként való csatlakozásával a mai nappal az EKB Kormányzótanácsában alkalmazott rotációs szavazási rend módosul, és a szavazati jogok meghatározott menetrend szerint váltakoznak.

Horvátország euroövezeti tagságának következtében az eurorendszer tőkejegyzése is módosult.

A média képviselői további tájékoztatásért szíveskedjenek Alexandrine Bouilhet-hez fordulni a +49 172 174 93 66-es telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok