Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Rotacija glasačkog prava u Upravnom vijeću

1. prosinca 2014.

(posuvremenjeno 1. siječnja 2023.)

Što je sustav rotacije glasačkog prava u Upravnom vijeću ESB-a?

Sustav rotacije odnosi se na dodjelu glasačkog prava članovima Upravnog vijeća Europske središnje banke. Vijeće je najviše tijelo ESB-a nadležno za odlučivanje i odgovorno je za određivanje kamatnih stopa i provedbu monetarne politike. Sastoji se od šestero članova Izvršnog odbora i 20 guvernera nacionalnih središnjih banaka država europodručja. Priključenje Litve europodručju 2015. pokrenulo je promjenu glasačkog prava, kao što je Upravno vijeće predvidjelo u prosincu 2002.

Zašto je potrebna rotacija glasačkog prava?

Ona pomaže da Upravno vijeće održi sposobnost za poduzimanje koraka usporedno s postupnim povećanjem broja država europodručja, a time i broja članova Upravnog vijeća. U skladu s Ugovorima Europske unije, sustav rotacije morao se uvesti kada je broj guvernera prešao 18, što se i dogodilo kada se Litva pridružila europodručju 1. siječnja 2015.

Koji guverneri imaju glasačko pravo u pojedinom mjesecu, a koji nemaju?

Države europodručja podijeljene su u skupine prema veličini gospodarstva i financijskog sektora. Za odlučivanje o tome koji guverner nacionalne središnje banke pripada kojoj skupini uspostavljena je rang ljestvica. Guverneri država koje na njoj zauzimaju od prvog do petog mjesta – a trenutačno su to Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Nizozemska – međusobno dijele četiri glasa. Svi ostali (njih 15 otkad se Hrvatska 1. siječnja 2023. pridružila europodručju) međusobno dijele 11 glasova. Guverneri se u korištenju glasačkim pravom smjenjuju mjesečnom rotacijom.

Je li se novi režim mogao odgoditi?

Ne, time bi se prekršili Ugovori Europske unije. Prvotnom se odlukom omogućavala odgoda (sve dok ne bude više od 18 država europodručja), no ta je mogućnost već iskorištena. Daljnja odgoda nije bila moguća.

Prije 1. siječnja 2015. provodilo se načelo jednog glasa po članu. Sustavom rotacije uspostavljena su tri razreda članova Upravnog vijeća. Utječe li to na raspravu među članovima i na proces odlučivanja?

Na sjednicama su svi članovi Upravnog vijeća, koji imaju i pravo obraćanja, stoga se u smislu rasprave ništa nije promijenilo. Budući da Upravno vijeće najveći broj odluka donosi konsenzusom, u duhu suradnje, nije se promijenio ni sam proces odlučivanja. Dakako, načelo prema kojemu jedan član ima jedan glas primjenjuje se na one članove koji u tom trenutku imaju glasačko pravo.

Imaju li članovi Izvršnog odbora trajno glasačko pravo?

Članovi Izvršnog odbora ESB-a imaju trajno glasačko pravo.

Kakav je novi sustav glasačkog prava u odnosu na, primjerice, onaj američke središnje banke?

Sustav kojim se služi Federalni odbor za otvoreno tržište (FOMC) američkog Sustava federalnih rezervi vrlo je sličan onome kojim se služi ESB. FOMC ima 12 članova s glasačkim pravom, od kojih je 7 članova Odbora guvernera s trajnim glasačkim pravom, slično članovima Izvršnog odbora ESB-a u Upravnom vijeću. Predsjednik središnje banke New Yorka ima trajno glasačko pravo, predsjednici središnjih banaka Chicaga i Clevelanda smjenjuju se u glasovanju svake druge godine, dok predsjednici središnjih banaka preostalih devet područja glasuju svake treće godine. Za razliku od godišnje rotacije u Sustavu federalnih rezervi, rotacija glasačkog prava članova Upravnog vijeća ESB-a provodi se svaki mjesec.

VIŠE

Povezani sadržaji