European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Upravno vijeće ESB‑a odobrilo novu strategiju monetarne politike

8. srpnja 2021.

  • U sklopu nove strategije određen je simetričan inflacijski cilj: stopa inflacije od 2 % u srednjoročnom razdoblju.
  • Upravno vijeće potvrdilo je da je HIPC i dalje primjerena mjera kada je riječ o kretanju cijena i preporučuje da se s vremenom u taj indeks uključe stambene nekretnine u vlasništvu stanara.
  • Nova strategija monetarne politike rezultat je temeljitog preispitivanja koje je započelo u siječnju 2020.
  • Upravno vijeće odobrilo je ambiciozan akcijski plan povezan s klimatskim promjenama.

Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) danas je objavilo svoju novu strategiju monetarne politike, koju je iznijelo u izjavi o strategiji monetarne politike.

Upravno vijeće smatra da se stabilnost cijena može najbolje održati ako se za cilj postavi razina inflacije od 2 % u srednjoročnom razdoblju. Riječ je o simetričnom ciljanju inflacije, što znači da je i negativno i pozitivno odstupanje inflacije od tog cilja jednako nepoželjno. Kada se gospodarstvo približi donjoj granici nominalnih kamatnih stopa, potrebno je osobito snažno i ustrajno djelovanje monetarne politike kako bi se spriječilo trajno zadržavanje negativnih odstupanja od inflacijskog cilja. To bi moglo uključivati i prijelazno razdoblje u kojem inflacija umjereno prekoračuje ciljanu razinu.

Upravno vijeće potvrdilo je i da su utvrđene kamatne stope ESB‑a i dalje najvažniji instrument monetarne politike. Drugi instrumenti, kao što su smjernice buduće monetarne politike, kupnje vrijednosnih papira i operacije dugoročnijeg refinanciranja, koji su u proteklom desetljeću pridonijeli ublažavanju ograničenja zbog donje granice nominalnih kamatnih stopa, i dalje će biti dio ESB‑ova instrumentarija te će se upotrebljavati prema potrebi.

»S veseljem objavljujem da je Upravno vijeće jučer odobrilo novu strategiju monetarne politike ESB‑a. Polazeći od ESB‑ove glavne zadaće očuvanja stabilnosti cijena, preispitivanje nam je omogućilo da propitamo način na koji razmišljamo, povežemo se s brojnim dionicima, promišljamo, raspravljamo i usuglasimo se o prilagodbi strategije. Nova strategija snažan je oslonac za provedbu monetarne politike u godinama koje su pred nama«, izjavila je predsjednica ESB‑a Christine Lagarde.

Upravno vijeće potvrdilo je da je harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC) i dalje primjerena mjera za procjenu stabilnosti cijena, no priznaje da bi se stekao bolji uvid u inflaciju važnu za kućanstva kada bi u HIPC bili uključeni troškovi povezani sa stambenim nekretninama u vlasništvu stanara i da je potpuno uključenje troškova stambenih nekretnina u vlasništvu stanara u HIPC višegodišnji projekt. Upravno vijeće stoga će u međuvremenu pri procjenjivanju monetarne politike uzimati u obzir mjere inflacije koje obuhvaćaju početne procjene troškova stambenih nekretnina u vlasništvu stanara, čime će proširiti skup dopunskih mjera inflacije.

Upravno vijeće priznalo je da klimatske promjene imaju znatne posljedice za stabilnost cijena, te se obvezalo na ambiciozan akcijski plan povezan s klimatskim promjenama. Povezano priopćenje za javnost objavljeno je danas.

Prvi redoviti sastanak Upravnog vijeća o monetarnoj politici na kojem će se primjenjivati nova strategija održat će se 22. srpnja 2021. Upravno vijeće namjerava povremeno procjenjivati prikladnost svoje strategije monetarne politike. Sljedeća procjena očekuje se u 2025.

Predstavnici medija mogu postaviti upite Peteru Ehrlichu, tel. +49 69 1344 8320.

Napomene

  • Upravno vijeće provelo je prethodno preispitivanje strategije u 2003.
  • Nova strategija koja je danas objavljena rezultat je temeljitog preispitivanja, koje je započelo 23. siječnja 2020. Tijekom proteklih 18 mjeseci Upravno vijeće održalo je brojne seminare, prezentacije, rasprave i sastanke posvećene svim elementima preispitivanja strategije vodeći se namjerom da sve temeljito preispita.
  • Preispitivanje se temeljilo na golemim zajedničkim naporima zaposlenika ESB‑a i nacionalnih središnjih banaka europodručja koji su bili organizirani u 13 posebnih radnih podskupina.
  • U sklopu preispitivanja ESB i nacionalne središnje banke organizirali su i brojne aktivnosti na kojima su slušana mišljenja predstavnika šire javnosti, organizacija civilnog društva i akademskih zajednica. Iznesene ideje i stajališta uzeti su u obzir u razmatranjima Upravnog vijeća.
KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije