Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
  • COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul guvernatorilor BCE aprobă noua sa strategie de politică monetară

8 iulie 2021

  • Noua strategie adoptă o țintă a inflației simetrică de 2% pe termen mediu
  • Consiliul guvernatorilor confirmă că IAPC rămâne măsura adecvată a prețurilor și recomandă includerea în timp a locuințelor ocupate de proprietari
  • Noua strategie de politică monetară este rezultatul unei evaluări riguroase lansate în luna ianuarie 2020
  • Consiliul guvernatorilor aprobă un plan de acțiune ambițios legat de schimbările climatice

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) și-a publicat astăzi noua strategie de politică monetară, prezentată într-o declarație privind strategia de politică monetară.

Consiliul guvernatorilor consideră că stabilitatea prețurilor este menținută în mod optim prin vizarea unei ținte a inflației de 2% pe termen mediu. Această țintă este simetrică, ceea ce înseamnă că deviațiile negative și cele pozitive de la această țintă sunt de nedorit în egală măsură. Când economia funcționează în apropierea limitei minime aplicate ratelor nominale ale dobânzilor, sunt necesare măsuri de politică monetară deosebit de ferme și de persistente pentru a evita perpetuarea unor deviații negative de la ținta inflației. Aceasta poate implica, de asemenea, o perioadă tranzitorie în care inflația depășește moderat ținta.

Totodată, Consiliul guvernatorilor a confirmat că setul de rate ale dobânzilor BCE rămâne principalul instrument de politică monetară. Alte instrumente, precum semnalele privind orientarea viitoare a politicii monetare și operațiunile de refinanțare pe termen mai lung, care au contribuit, în ultimul deceniu, la reducerea constrângerilor generate de limita minimă aplicată ratelor nominale ale dobânzilor, vor rămâne parte integrantă a instrumentarului BCE, urmând să fie utilizate după caz.

„Am plăcerea de a anunța aprobarea de către Consiliul guvernatorilor ieri a noii strategii de politică monetară a BCE. Ținând cont de mandatul principal privind stabilitatea prețurilor care a fost conferit BCE, evaluarea ne-a permis să supunem unei analize critice raționamentele noastre, să interacționăm cu numeroase părți interesate, să reflectăm, să dezbatem și să ajungem la o poziție comună cu privire la adaptarea strategiei noastre. Noua strategie reprezintă o bază solidă care ne va ghida conduita politicii monetare în anii care vin”, a declarat Christine Lagarde, președinta BCE.

Consiliul guvernatorilor a confirmat că indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) rămâne măsura adecvată pentru evaluarea stabilității prețurilor. Cu toate acestea, Consiliul guvernatorilor recunoaște că includerea costurilor asociate locuințelor ocupate de proprietari în IAPC ar fi mai reprezentativă pentru inflația relevantă pentru gospodăriile populației și că aceasta reprezintă un proiect multianual. Între timp, Consiliul guvernatorilor va lua în considerare, în cadrul evaluărilor sale de politică monetară, măsuri ale inflației care includ estimări inițiale ale costurilor acestor locuințe pentru a-și completa setul de măsuri mai ample ale inflației.

Consiliul guvernatorilor a recunoscut că schimbările climatice au implicații profunde pentru stabilitatea prețurilor și, în consecință, s-a angajat să respecte un plan de acțiune ambițios legat de schimbările climatice. Un comunicat de presă pe această temă a fost publicat astăzi.

Prima ședință periodică de politică monetară a Consiliului guvernatorilor în care se va aplica noua strategie va avea loc la data de 22 iulie 2021. Consiliul guvernatorilor intenționează să evalueze periodic adecvarea strategiei sale de politică monetară, următoarea evaluare fiind prevăzută pentru anul 2025.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Peter Ehrlich, tel.: +49 69 1344 8320.

Notă

  • Consiliul guvernatorilor a efectuat anterior o evaluare a strategiei în 2003.
  • Noua strategie anunțată astăzi urmează unei evaluări riguroase, care a fost lansată la data de 23 ianuarie 2020. În ultimele 18 luni, Consiliul guvernatorilor a organizat numeroase seminarii, prezentări, dezbateri și ședințe dedicate tuturor elementelor evaluării, ideea generală fiind aceea de a nu lăsa nicio piatră neîntoarsă.
  • Evaluarea actuală s-a bazat pe efortul colectiv uriaș al personalului BCE și al băncilor centrale naționale din zona euro, structurat în 13 direcții de activitate separate.
  • În cadrul evaluării, BCE și băncile centrale naționale au găzduit, de asemenea, numeroase activități din seria „BCE ascultă” destinate publicului larg, organizațiilor societății civile și mediului academic. Ideile și punctele de vedere împărtășite cu ocazia acestor evenimente au fost integrate în deliberările Consiliului guvernatorilor.
CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media