Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB poboljšava dostupnost i grafički prikaz svojih statističkih podataka

11. veljače 2015.
  • ESB predstavlja dva nova alata zahvaljujući kojima će statistički podatci biti dostupniji.
  • Aplikacija ECBstatsApp omogućuje pristup ekonomskoj statistici i njezin grafički prikaz na tabletima.
  • Na mrežnim stranicama „Naši statistički podatci” moguće je jednostavno uspoređivati i prosljeđivati osnovne statističke podatke o europodručju i osnovne nacionalne statističke podatke: https://www.euro-area-statistics.org.

Europska središnja banka (ESB) predstavlja dva alata zahvaljujući kojima će njezini statistički podatci biti dostupniji.

Mrežne stranice „Naši statistički podatci” stvorene su u suradnji s nacionalnim središnjim bankama Eurosustava kako bi se upotrebom grafičkih prikaza pojednostavnio pristup osnovnim statističkim raščlambama za europodručje, kao i nacionalnim statističkim podatcima, te njihova upotreba. Jedna od funkcionalnosti omogućuje prosljeđivanje i upotrebu grafičkih prikaza u medijskim mrežnim stranicama, novinama ili društvenim medijima. Mrežne stranice nude interaktivan i korisnicima prilagođen pristup ekonomskim podatcima kao što su kamatne stope, pokazatelji konkurentnosti i bilance bankarskog sektora.

Aplikacija ECBstatsApp korisnicima tableta s operativnim sustavima iOS i Android omogućuje brz i jednostavan pristup podatcima objavljenim u Spremištu statističkih podataka ESB-a. U aplikaciji se mogu pronaći unaprijed definirani grafički prikazi u vezi s ključnim pokazateljima za europodručje, državnim financijama, tečajevima i cijenama. Sadržava i pretraživač podataka pomoću kojeg se pretražuju ti i ostali podatci prema ekonomskoj kategoriji. Najnoviji statistički podatci dostupni su u obliku tablica, grafikona i zemljovida. Mogu se pohraniti kao odabrani skupovi podataka, preuzeti ili proslijediti u različitim formatima.

„Visokokvalitetna statistika temelj je monetarne politike i nadzora banaka", rekla je Sabine Lautenschläger, članica Izvršnog odbora ESB-a. „Stoga je ključno da ESB omogući što lakši pristup statističkim podatcima kako bi javnost mogla lakše pratiti rasprave o politikama. Oba su alata iznimno važna u postizanju tog cilja."

Alate ECBstatsApp i „Naši statistički podatci” omogućuje SDMX, inicijativa za normizaciju razmjene statističkih podataka pod pokroviteljstvom Banke za međunarodne namire, ESB-a, Eurostata, Međunarodnog monetarnog fonda, Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj, Ujedinjenih naroda i Svjetske banke.

Oba alata koriste se podskupom statističkih podataka koje ESB objavljuje u Spremištu statističkih podataka.

Mrežnim stranicama „Naši statistički podatci” može se pristupiti na https://www.euro-area-statistics.org. Ti su podatci također dostupni na Portalu otvorenih podataka Europske unije, jedinstvenoj točki pristupa podatcima iz institucija i drugih tijela EU-a (https://open-data.europa.eu).

Aplikacija ECBstatsApp može se besplatno preuzeti u trgovinama Google Play i iTunes:

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ecb.stat

iTunes: https://itunes.apple.com/us/app/ecbstatsapp/id933992912?ls=1&mt=8

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Stefanu Ruhkampu na broj telefona +49 69 1344 5057.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije