Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

De ECB verbetert de toegankelijkheid en visualisering van haar statistieken

11 februari 2015
  • De ECB introduceert twee nieuwe hulpmiddelen om haar statistieken toegankelijker te maken.
  • De ECBstatsApp is bedoeld voor tablets. De app biedt toegang tot economische statistieken en geeft ze visueel weer.
  • Via de website "Onze statistieken" zijn de belangrijkste statistieken van het eurogebied en de afzonderlijke eurolanden gemakkelijk toegankelijk en kunnen ze vergeleken en gedeeld worden: https://www.euro-area-statistics.org.

De Europese Centrale Bank (ECB) komt met twee tools om haar statistieken toegankelijker te maken.

"Onze statistieken" is in samenwerking met de nationale centrale banken van het Eurosysteem ontwikkeld. Doel van de website is de toegang tot en het gebruik van de belangrijkste statistische uitsplitsingen voor het eurogebied en van de nationale statistieken met behulp van visualisaties te vergemakkelijken. Het delen van visualisaties is een van de mogelijkheden die de website biedt. Deze kunnen dan integraal worden overgenomen op mediawebsites, in kranten en op sociale media. De webpagina biedt op een gebruikersvriendelijke en interactieve manier toegang tot economische cijfers als rentetarieven, concurrentie-indicatoren en bankbalansen.

Gebruikers van de ECBstatsApp hebben in een handomdraai toegang tot gegevens uit het Statistical Data Warehouse van de ECB. De app werkt op tablets met een iOS- of Android-besturingssysteem. Op vier gebieden, namelijk indicatoren voor het eurogebied, overheidsfinanciën, wisselkoersen en prijzen, biedt de app van te voren gedefinieerde visualisaties. Hij is verder voorzien van een zoekfunctie waarmee deze en andere gegevens op economische categorie kunnen worden doorzocht. De meest recente gegevens kunnen in de vorm van tabellen, grafieken en kaarten worden bekeken, in specifieke datasets worden opgeslagen en in diverse formaten worden geëxporteerd en gedeeld.

"Hoogwaardige statistieken vormen het fundament van zowel het monetair beleid als het bankentoezicht," aldus ECB-Directielid Sabine Lautenschläger. "Het is daarom van groot belang dat de ECB statistieken zo goed mogelijk toegankelijk maakt, zodat het publiek de beleidsdiscussies kan volgen. Beide initiatieven zijn hierbij cruciaal."

De ECBstatsApp en "Onze statistieken" maken gebruik van SDMX, een initiatief om de standaarden voor de uitwisseling van statistische informatie te bevorderen dat wordt gesponsord door de Bank voor Internationale Betalingen, de ECB, Eurostat, het Internationaal Monetair Fonds, De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de Verenigde Naties en de Wereldbank.

Beide initiatieven maken gebruik van een subset van de statistieken die de ECB publiceert in haar Statistical Data Warehouse.

Het webadres van "Onze statistieken" is: https://www.euro-area-statistics.org/?lg=nl. De cijfers zijn ook te vinden op het Opendataportaal van de Europese Unie, een soort "startpagina" voor gegevens van EU-instellingen en andere organen (https://open-data.europa.eu).

De ECBstatsApp kan gratis worden gedownload bij de Google Play Store en bij iTunes:

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ecb.stat

iTunes: https://itunes.apple.com/us/app/ecbstatsapp/id933992912?ls=1&mt=8

Contactpersoon voor de media: Stefan Ruhkamp, tel.:+49 69 1344 5057.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media