Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

ECB je izboljšala dostopnost in grafični prikaz svojih statističnih podatkov

11. februar 2015
  • ECB predstavlja dve orodji za boljši dostop do statističnih podatkov.
  • ECBstatsApp omogoča dostop do ekonomskih statistik ter njihov grafični prikaz na tabličnih prenosnikih.
  • Spletno mesto »Naša statistika« omogoča enostavno primerjanje in razširjanje glavnih statističnih podatkov o euroobmočju in posameznih državah: https://www.euro-area-statistics.org.

Evropska centralna banka (ECB) je pripravila dve orodji za boljši dostop do statističnih podatkov.

»Naša statistika« je spletno mesto, ki ga je ECB razvila v sodelovanju z nacionalnimi centralnimi bankami Eurosistema z namenom, da s pomočjo grafičnih prikazov olajša dostop do glavnih statističnih razčlenitev za euroobmočje in posamezne države. Spletno mesto med drugim omogoča posredovanje in vključevanje grafičnih prikazov v spletne strani medijev in časopisov ter v družbena omrežja. Spletno mesto ponuja uporabniku prijazen in interaktiven dostop do ekonomskih podatkov, kot so obrestne mere, kazalniki konkurenčnosti in bilanca stanja bančnega sektorja.

ECBstatsApp omogoča hiter in enostaven dostop do podatkov, ki so objavljeni v statističnem skladišču ECB (Statistical Data Warehouse), prek tabličnih prenosnikov z operacijskim sistemom iOS ali Android. Ponuja vnaprej določen grafični prikaz podatkov na štirih področjih: ključni kazalniki za euroobmočje, javne finance, devizni tečaji in cene. Ima tudi raziskovalnik podatkov, s katerim se lahko premikate med temi in drugimi podatki, razčlenjenimi po ekonomskih kategorijah. Najnovejše razpoložljive podatke si je mogoče ogledati v tabelah, grafih in na zemljevidih, mogoče jih je shraniti v posebnih izborih podatkov ter izvoziti in posredovati v različnih formatih.

»Visoko kakovostni statistični podatki so hrbtenica denarne politike in bančnega nadzora,« je dejala članica Izvršilnega odbora ECB Sabine Lautenschläger. »Zaradi tega je bistveno, da ECB omogoči čim lažji dostop do statističnih podatkov, tako da lahko širša javnost sledi razpravam o usmeritvah politik. S tega vidika sta ti dve pobudi ključnega pomena.«

ECBstatsApp in »Naša statistika« uporabljata standard SDMX. To je pobuda za uporabo standardov pri izmenjavi statističnih informacij, ki jo podpirajo Banka za mednarodne poravnave, ECB, Eurostat, Mednarodni denarni sklad, Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj, Združeni narodi in Svetovna banka.

Obe orodji prikazujeta podmnožico statističnih podatkov, ki jih ECB objavlja v statističnem skladišču.

»Naša statistika« je dostopna na naslovu https://www.euro-area-statistics.org. Podatki so na voljo tudi prek Portala odprtih podatkov Evropske unije, tj. enotne točke dostopa do podatkov institucij in drugih organov EU (https://open-data.europa.eu).

ECBstatsApp je na voljo brezplačno v trgovini Google Play in na iTunes:

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ecb.stat

iTunes: https://itunes.apple.com/us/app/ecbstatsapp/id933992912?ls=1&mt=8

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Stefan Ruhkamp, tel. +49 69 1344 5057.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije