Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB fejlesztése statisztikáinak áttekinthetőségén és vizuális megjelenítésén

2015. február 11.
  • Az EKB két új eszköz bevezetésével javítja statisztikai adatközlése áttekinthetőségét.
  • Az ECBstatsApp alkalmazás segítségével a gazdasági statisztikákat táblagépen képi formában is meg lehet tekinteni.
  • „A mi statisztikánk” weboldal az euroövezeti és országos statisztikai alapadatok könnyű összehasonlítását, megosztását teszi lehetővé: https://www.euro-area-statistics.org.

Az Európai Központi Bank (EKB) bevezetett két eszközt, amelyek megkönnyítik statisztikai adatai megtekintését.

„A mi statisztikánk” weboldalt az eurorendszer nemzeti központi bankjaival együttműködésben fejlesztette ki abból a célból, hogy az eurorendszerre vonatkozó, részletezett alapstatisztikai adatok és az országos statisztikák elérhetőségét és felhasználását vizuális megoldásokkal javítsa. Az egyik funkció segítségével például a képi elemeket be lehet építeni és meg lehet osztani média weboldalakon, újságokban és közösségi oldalakon. A weboldal felhasználóbarát, interaktív módon mutatja be az olyan gazdasági adatokat mint például a kamatlábak, versenyképességi mutatók és a banki mérlegek.

Az ECBstatsApp eszközzel a statisztikai adattárban (SDW) közzétett adatokat az iOS és Android operációs rendszerek alatt futó táblagépeken lehet gyorsan és egyszerűen megtekinteni. A következő négy témakörben jelenít meg előre meghatározott vizuális adatokat: a legfontosabb euroövezeti mutatók, a kormányzati pénzügyek, az árfolyam és az árak. Az „adatböngésző” segítségével tájékozódhatunk a témakörök és egyéb gazdasági kategóriák szerint csoportosított adatok között. A legfrissebb statisztikákat táblázatos formában, diagramon és térképen is meg lehet tekinteni, el lehet menteni külön válogatásban, de lehetőség van különféle formátumban való exportálásukra, megosztásukra.

Sabine Lautenschläger, EKB-igazgatósági tag nyilatkozata szerint „a jó minőségű statisztika alkotja mind a monetáris politika, mind a bankfelügyelet gerincét”. „Ennélfogva elengedhetetlen, hogy megkönnyítsük az EKB által összeállított statisztikákhoz való hozzáférést, ami lehetővé teszi a nyilvánosság számára a monetáris politikai viták követését. Ebben a tekintetben mindkét kezdeményezés fontos szerepet játszik.”

Az ECBstatsApp és „A mi statisztikánk” weboldal mögött a statisztikai adatcserét előmozdító SDMX program áll, amelynek szponzorai a Nemzetközi Fizetések Bankja, az EKB, az Eurostat, a Nemzetközi Valutaalap, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az Egyesült Nemzetek Szervezete és a Világbank.

Mindkét program az EKB statisztikai adattárában közölt statisztikák egy szűkebb csoportját használja fel.

„A mi statisztikánk” weboldal a https://www.euro-area-statistics.org URL-címen található. Az adatokat a nyílt hozzáférésű, európai uniós adatportálon keresztül is meg lehet tekinteni, amely az uniós intézmények és szervek adataihoz egyablakos hozzáférést biztosít (https://open-data.europa.eu).

Az ECBstatsApp alkalmazás ingyenesen kapható a Google Play és az iTunes internetes áruházakban:

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ecb.stat

iTunes: https://itunes.apple.com/us/app/ecbstatsapp/id933992912?ls=1&mt=8

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Stefan Ruhkamphoz fordulni a +49 69 1344 5057-es telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok