Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

BCE îmbunătățește accesul la statisticile sale și facilitează vizualizarea acestora

11 februarie 2015
  • BCE lansează două instrumente noi prin care statisticile sale devin mai accesibile
  • ECBstatsApp oferă acces la statistici economice și permite vizualizarea acestora pe dispozitive de tip tabletă
  • Un website intitulat „Statisticile noastre” facilitează accesul la principalele statistici privind zona euro și la statistici naționale, în vederea comparării și partajării acestora: https://www.euro-area-statistics.org/?lg=ro

Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat două instrumente prin care statisticile sale devin mai accesibile.

„Statisticile noastre” este un website conceput în cooperare cu băncile centrale naționale din Eurosistem, al cărui scop este să faciliteze accesul la defalcări ale principalelor statistici privind zona euro și la statistici naționale, precum și utilizarea acestora, prin intermediul vizualizărilor. Una dintre funcționalitățile sale este partajarea și integrarea vizualizărilor pe website-uri, în ziare și pe platformele de comunicare socială. Website-ul asigură acces ușor și interactiv la date economice precum ratele dobânzilor, indicatori privind competitivitatea și bilanțuri ale sectorului bancar.

ECBstatsApp oferă acces rapid și ușor la date publicate în Baza de date statistice a BCE ( Statistical Data Warehouse) pe tablete care utilizează sistemele de operare iOS și Android. Cu ajutorul acestei aplicații pot fi vizualizate date predefinite în patru secțiuni: indicatorii principali ai zonei euro, finanțe publice, cursuri de schimb și prețuri. Aplicația conține și o funcție de explorare a acestor date, precum și a altora, pe categorie economică. Cele mai recente statistici disponibile pot fi vizualizate în tabele, grafice și hărți, salvate în selecții de date specifice sau exportate și partajate în diverse formate.

„Datele statistice de înaltă calitate reprezintă coloana vertebrală atât a politicii monetare, cât și a supravegherii bancare”, a declarat Sabine Lautenschläger, membră a Comitetului executiv al BCE. „Este, prin urmare, esenţial ca accesul la statisticile BCE să fie cât mai uşor posibil pentru a permite publicului să urmărească dezbaterile legate de politici. Ambele iniţiative sunt fundamentale din acest punct de vedere.”

ECBstatsApp şi „Statisticile noastre” se bazează pe SDMX, o iniţiativă de dezvoltare de standarde pentru schimbul de informaţii statistice, sponsorizată de Banca Reglementelor Internaţionale, BCE, Eurostat, Fondul Monetar Internaţional, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Banca Mondială.

Ambele iniţiative utilizează un subset de statistici publicate de BCE în Statistical Data Warehouse.

Website-ul „Statisticile noastre” poate fi accesat la adresa: https://www.euro-area-statistics.org/?lg=ro Datele sunt disponibile şi prin intermediul Portalului de date deschise al Uniunii Europene ( European Union Open Data Portal), un punct unic de acces la date produse de instituţiile UE şi de alte organisme ale acesteia (https://open-data.europa.eu).

ECBstatsApp este disponibilă gratuit în Google Play store şi iTunes:

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ecb.stat

iTunes: https://itunes.apple.com/us/app/ecbstatsapp/id933992912?ls=1&mt=8

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Stefan Ruhkamp, tel.: +49 69 1344 5057.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media