Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter
PRESSMEDDELANDE

Eurosystemet inför den nya 10-eurosedeln i samarbete med partnerskapsprogrammet

26 november 2013

EMBARGO

Får ej publiceras före 12.00 centraleuropeisk tid tisdagen den 26 november 2013
  • Eurosystemet presenterar den nya 10-eurosedeln den 13 januari 2014 och ger ut sedeln senare under året.
  • För att stödja införandet har ett partnerskapsprogram skapats inom Eurosystemet för tillverkare och leverantörer av sedelutrustning samt för kunder och användare.

Vid ett seminarium i Bryssel idag lanserade Europeiska centralbanken (ECB) och de nationella centralbankerna i euroområdet, Eurosystemet, ett partnerskapsprogram för att hjälpa tillverkare och leverantörer av sedelutrustning, liksom kunder och användare av sedelhanteringsmaskiner och utrustning för äkthetskontroll, samt andra parter att förbreda sig inför införandet av den nya 10-eurosedeln. Eurosystemet presenterar den nya 10-eurosedeln i Europaserien den 13 januari 2014 och ger ut sedeln senare under året.

Ton Roos, direktör för Europeiska centralbankens direktorat för betalningsmedel, sa vid seminariet att ECB och de nationella centralbankerna i euroområdet ser fram mot ett nära samarbete med tillverkare, leverantörer, användare och ägare av sedelhanteringsutrustning när de förbereder sin utrustning för att acceptera de nya 10-eurosedlarna nästa år.

Inom partnerskapsprogrammet kommer Eurosystemet att:

  • ge partnerna ett antal verktyg och material för att hjälpa dem att förbereda sig för införandet av de nya sedlarna
  • lämna omfattande information om behovet att anpassa kontanthanteringsmaskiner och utrustning för äkthetskontrol till de nya sedlarna
  • sprida broschyrer om de nya sedlarna vid försäljningsställen i hela euroområdet i slutet av juni 2014 för att kontanthanterare ska ha gott om tid att förbereda sig inför utgivningen.

Användare av sedelutrustning ska kontakta sina leverantörer eller tillverkare för att förbereda utrustningen för den nya 10-eurosedeln. Den som planerar att köpa utrustning bör kontrollera med leverantören om den kan anpassas för att acceptera de nya sedlarna. En finns över sedelutrustning som har anpassats för att acceptera de nya 5-eurosedlarna finns på ECB:s webbplats (http://www.ecb.europa.eu/euro/cashprof/cashhand/devices/html/results.en.html). Listan kommer att uppdateras i början av 2014 för att inkludera utrustning som accepterar den nya 10-eurosedeln.

Mer information om den nya 10-eurosedeln finns under avsnittet "partner" på http://www.nya-eurosedlar.eu Den avdelningen ger information om uppdatering av sedelutrustning och kommer att innehålla information om testtillfällen med de nya sedlarna.

För frågor från media, kontakta Elodie Lafitte Nowodazkij, tfn.: +49 69 1344 7390

KONTAKT

Europeiska centralbanken

Generaldirektorat Kommunikation och språktjänster

Texten får återges om källan anges.

Kontakt för media
SEE ALSO

Find out more about related content