Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Eurosistem bo leta 2014 s podporo partnerskega programa uvedel novi bankovec za 10 €

26. november 2013

EMBARGO

Prepoved objave do 12.00 po srednjeevropskem času v torek, 26. novembra 2013
  • Eurosistem bo 13. januarja 2014 razkril novi bankovec za 10 € iz serije Evropa in ga kasneje v letu tudi izdal.
  • Da bi podprl njegovo uvedbo, je Eurosistem vzpostavil partnerski program, namenjen tako proizvajalcem in ponudnikom opreme za bankovce kot tudi strankam in uporabnikom.

Na seminarju, ki danes poteka v Bruslju, so Evropska centralna banka (ECB) in nacionalne centralne banke (NCB) euroobmočja oziroma Eurosistema uvedle partnerski program, da bi proizvajalcem in ponudnikom opreme za bankovce ter strankam in uporabnikom naprav za obdelavo bankovcev in instrumentov za preverjanje pristnosti ter ostalim omogočile, da se lažje pripravijo na uvedbo novega bankovca za 10 €. Eurosistem bo 13. januarja 2014 razkril novi bankovec za 10 € iz serije Evropa in ga kasneje v letu tudi izdal.

»ECB in nacionalne centralne banke euroobmočja se veselijo tesnega sodelovanja s proizvajalci, dobavitelji, upravljavci in lastniki opreme za bankovce pri prilagajanju svojih naprav in instrumentov na nove bankovce za 10 € v prihodnjem letu«, je na seminarju dejal Ton Roos, direktor direktorata Bankovci v Evropski centralni banki.

Eurosistem bo v okviru partnerskega programa:

  • ponudil partnerjem vrsto orodij in gradiv, ki jim bodo v pomoč pri pripravah na uvedbo novih bankovcev;
  • obširno obveščal o nujnosti prilagoditve naprav za obdelavo gotovine in instrumentov za preverjanje pristnosti novim bankovcem;
  • poslal zloženke o novih bankovcih prodajnim mestom v euroobmočju konec junija 2014 ter tako zagotovil, da bodo imeli obdelovalci gotovine dovolj časa, da se pripravijo na obtok novih bankovcev.

Uporabniki instrumentov za preverjanje pristnosti in naprav za obdelavo bankovcev se bodo morali obrniti na dobavitelje ali proizvajalce te opreme, da bi svoje instrumente in naprave pripravili na novi bankovec za 10 €. Če nameravajo tak instrument ali napravo kupiti, morajo pri dobavitelju preveriti, ali je mogoče opremo prilagoditi tako, da bo sprejemala nove bankovce. Seznam instrumentov za preverjanje pristnosti in naprav za obdelavo bankovcev, ki so bili prilagojeni tako, da sprejemajo novi bankovec za 5 €, je objavljen na spletni strani ECB (http://www.ecb.europa.eu/euro/cashprof/cashhand/devices/html/results.sl.html). Seznam bo ažuriran v začetku leta 2014 in bo vključeval informacije o napravah, ki sprejemajo novi bankovec za 10 €.

Nadaljnje informacije o novem bankovcu za 10 € so na voljo v razdelku »Partnerji« na spletni strani http://www.novi-eurski-bankovci.eu. V tem razdelku so informacije o posodabljanju opreme za bankovce, vključno s podrobnostmi o možnostih testiranja z novimi bankovci.

Za novinarska vprašanja se obrnite na Elodie Lafitte Nowodazkij, tel. +49 69 1344 7390.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije
SEE ALSO

Find out more about related content