Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Gesteund door het partnership-programma voert het Eurosysteem in 2014 het nieuwe €10-biljet in

26 november 2013

EMBARGO

Persembargo tot 12.00 uur Midden-Europese tijd op dinsdag 26 november 2013
  • Het Eurosysteem zal op 13 januari 2014 het €10-biljet van de nieuwe Europa-serie onthullen en het biljet later in het jaar in omloop brengen.
  • Ter ondersteuning van de invoering is een Eurosysteem Partnership-Programma opgezet voor fabrikanten en leveranciers van bankbiljettenapparatuur en cliënten en gebruikers.

Op een seminar dat vandaag wordt gehouden in Brussel, lanceerden de Europese Centrale Bank (ECB) en de nationale centrale banken van het eurogebied – het Eurosysteem – een Partnership-Programma om fabrikanten en leveranciers van bankbiljettenapparatuur, cliënten en gebruikers van bankbiljettensorteermachines en detectieapparaten, en andere partijen te helpen zich voor te bereiden op de invoering van het nieuwe €10-biljet. Het Eurosysteem zal op 13 januari 2014 het €10-biljet van de nieuwe Europa-serie onthullen en het biljet later in het jaar in omloop gaan brengen.

“De ECB en de nationale centrale banken van het eurogebied verheugen zich erop nauw samen te werken met de fabrikanten, leveranciers, beheerders en eigenaren van bankbiljettenapparatuur bij het aanpassen van hun machines en apparaten zodat deze volgend jaar de nieuwe €10-biljetten kunnen verwerken”, aldus Ton Roos, Directeur Bankbiljetten bij de Europese Centrale Bank, tijdens het seminar.

In het kader van het Partnership-Programma zal het Eurosysteem:

  • partners voorzien van een reeks instrumenten en materialen die hen kunnen helpen zich voor te bereiden op de invoering van de nieuwe bankbiljetten;
  • uitvoerig berichten over de noodzaak om de bankbiljettensorteermachines en detectieapparaten aan te passen aan de nieuwe bankbiljetten; en
  • eind juni 2014 brochures versturen over de nieuwe bankbiljetten naar verkooppunten in het gehele eurogebied, teneinde ervoor te zorgen dat geldverwerkers zich afdoende kunnen voorbereiden op het in omloop brengen van de biljetten.

Gebruikers van bankbiljettendetectieapparaten en -sorteermachines dienen contact op te nemen met de leveranciers of fabrikanten van de betreffende apparatuur om deze gereed te maken voor het nieuwe €10-biljet. Indien zij van plan zijn om een apparaat of een machine te kopen, dienen zij bij de leveranciers na te gaan of deze kan worden aangepast voor verwerking van de nieuwe bankbiljetten. Op de website van de ECB (http://www.ecb.europa.eu/euro/cashprof/cashhand/devices/html/results.en.html) zijn lijsten beschikbaar van bankbiljettendetectieapparaten en -sorteermachines die zijn aangepast voor verwerking van het nieuwe €5-biljet. Begin 2014 zal aan deze lijsten informatie worden toegevoegd over de apparatuur die het nieuwe €10-biljet kan verwerken.

Verdere informatie over het nieuwe €10-biljet is beschikbaar onder "Partners" op http://www.new-euro-banknotes.eu. Deze webpagina biedt informatie over het aanpassen van bankbiljettenapparatuur en over mogelijkheden om de nieuwe bankbiljetten te testen.

Voor mediavragen kunt u contact opnemen met Elodie Lafitte Nowodazkij, tel.: +49 69 1344 7390

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media
SEE ALSO

Find out more about related content