Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter
PRESSMEDDELANDE

ECB:s välgörenhetsinitiativ

20 augusti 2012

I slutet av 2011 beslutade Europeiska centralbanken (ECB) att donera 110 500 euro till vissa välgörenhetsorganisationer i euroområdet som en del av ECB:s välgörenhetsinitiativ. Med detta initiativ, lanserat 2010, avser ECB stödja välkända och respekterade och politiskt obundna välgörenhetsorganisationer i euroområdet som arbetar med sociala och humanitära frågor. Mottagarna har valts ut i samarbete med de 17 nationella centralbankerna i euroområdet enligt de ovan nämnda kriterierna.

Fokus under 2011 var på organisationer som arbetar med social, utbildningsmässig och kulturell integration i Europa och pengarna fördelades lika bland följande organisationer:

Belgien: Wheelit.be

Tyskland: Stiftung Polytechnische Gesellschaft

Estland: Junior Achievement Eesti SA

Irland: Don Bosco Teenage Care Housing Association

Grekland: Greek Council for Refugees

Spanien: Cooperación Internacional ONG

Frankrike: La Fondation de France

Italien: MUS-E Italia Onlus

Cypern: Leventis Municipal Museum of Nicosia

Luxemburg: Autisme Luxembourg a.s.b.l.

Malta: Malta Emigrants Commission

Nederländerna: Europa Nostra

Österrike: Volkshilfe Österreich

Portugal: Associação EPIS – Empresários pela Inclusão Social

Slovenien: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje och Društvo Ključ

Slovakien: Nadácia HELP

Finland: Irti Huumeista ry

Donationerna togs från medel som ECB:s direktionsledamöter och ECB:s personal tjänat in genom extern verksamhet under de senaste åren. Enligt ECB:s etiska riktlinjer får personalen inte ta emot någon ersättning för egen räkning från tredje part för extern verksamhet som på något vis har att göra med deras roll som anställda på ECB. Sådana ersättningar ges till välgörande ändamål. Det samma gäller för ECB:s direktionsledamöter.

ECB:s välgörenhetsinitiativ lanserades 2010 när ECB beslutade att donera 100 000 euro till välgörenhetsorganisationer som arbetar med hälsovård för barn och ungdomar. ECB avser att även framöver donera medel till välgörenhetsorganisationer, så snart som tillräckliga medel står till förfogande.

KONTAKT

Europeiska centralbanken

Generaldirektorat Kommunikation och språktjänster

Texten får återges om källan anges.

Kontakt för media