European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Liefdadigheidsinitiatief van de ECB

20 augustus 2012

Eind 2011 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) besloten, in het kader van haar liefdadigheidsinitiatief, € 110.500 te doneren aan een aantal liefdadigheidsorganisaties in het gehele eurogebied. Door middel van dit initiatief, waarmee in 2010 van start is gegaan, beoogt de ECB steun te geven aan bekende liefdadigheidsorganisaties met een goede reputatie die gevestigd zijn in het eurogebied, actief zijn op sociaal en humanitair terrein en die geen banden hebben met een politieke organisatie. De begunstigde liefdadigheidsorganisaties zijn in overleg met de 17 nationale centrale banken van het eurogebied uitgekozen op basis van de bovengenoemde criteria.

Het jaar 2011 stond in het teken van organisaties die actief zijn op het gebied van sociale, culturele en onderwijsintegratie binnen Europa, en het geld is in gelijke mate onder de volgende organisaties verdeeld:

België: Wheelit.be

Duitsland: Stiftung Polytechnische Gesellschaft

Estland: Junior Achievement Eesti SA

Ierland: Don Bosco Teenage Care Housing Association

Griekenland: Greek Council for Refugees

Spanje: Cooperación Internacional ONG

Frankrijk: La Fondation de France

Italië: MUS-E Italia Onlus

Cyprus: The Leventis Municipal Museum of Nicosia

Luxemburg: Autisme Luxembourg a.s.b.l.

Malta: Malta Emigrants Commission

Nederland: Europa Nostra

Oostenrijk: Volkshilfe Österreich

Portugal: Associação EPIS – Empresários pela Inclusão Social

Slovenië: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, en Društvo Ključ

Slowakije: Nadácia HELP

Finland: Irti Huumeista ry

De donaties zijn afkomstig uit gelden die de afgelopen jaren door middel van de externe activiteiten van leden van de Directie van de ECB en personeelsleden van de ECB zijn verdiend. Overeenkomstig het door de ECB aangenomen ethisch kader dienen personeelsleden voor zichzelf geen honoraria te aanvaarden van derden met betrekking tot externe activiteiten die op enigerlei wijze met de werkzaamheden van het personeelslid voor de ECB samenhangen. Dergelijke honoraria worden aan liefdadigheidsorganisaties gegeven. Dezelfde procedure is van toepassing op de leden van de Directie van de ECB.

Het liefdadigheidsinitiatief van de ECB is in 2010 van start gegaan, toen de ECB besloot om € 100.000 te doneren aan liefdadigheidsorganisaties die werkzaam waren op het terrein van de gezondheidszorg voor kinderen en jongeren. De ECB is voornemens ook in de toekomst gelden te doneren aan liefdadigheidsorganisaties, wanneer daartoe een bedrag van voldoende omvang is bijeengebracht.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media