Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Rapport over de openbare raadpleging over een digitale euro

Een digitale euro kan alleen maar een succes worden als deze tegemoetkomt aan de behoeften van de Europeanen

Directielid Fabio Panetta

We stelden 18 vragen over de voordelen en uitdagingen van de uitgifte van een digitale euro en het mogelijke ontwerp ervan. Onze openbare raadpleging liep van 12 oktober 2020 tot en met 12 januari 2021.

Dit rapport bevat een overzicht van de 8.221 reacties. Het vormt belangrijke input voor de Raad van Bestuur, die medio 2021 besluit of gestart wordt met een project om een mogelijk ontwerp en het gebruik van een digitale euro formeel te onderzoeken.

Startpagina digitale euro

Standpunten van deelnemers aan de openbare raadpleging

Zowel privacy en veiligheid als overal in het eurogebied kunnen betalen zijn belangrijk

Privacy wordt als het belangrijkste kenmerk van een digitale euro gezien, zowel door burgers als professionals. Een digitale euro moet ook veilig, goedkoop en gemakkelijk te gebruiken te zijn in het hele eurogebied.

Meer informatie
Integratie met bestaande betaaloplossingen is belangrijk

Erkende intermediairs moeten een rol spelen bij de verlening van diensten in digitale euro’s. Zij zouden het meest geschikt zijn om innovatieve en efficiënte diensten te verlenen, en die te integreren in bestaande bank- en betalingssystemen.

Meer informatie
Aan cards, digitale portemonnees en smartphones kunnen met contant geld vergelijkbare functies worden toegevoegd

Alle momenteel beschikbare hardware- en softwareoplossingen kunnen worden aangepast om een digitale euro te gebruiken en op contante transacties gelijkende betalingen te doen. Veiligheid en betrouwbaarheid moeten daarbij voorop blijven staan.

Meer informatie

Presentatie van de resultaten

We zullen ons best doen om ervoor te zorgen dat een digitale euro beantwoordt aan de verwachtingen die burgers bij de openbare raadpleging hebben geformuleerd, aldus directielid Fabio Panetta bij de presentatie van de resultaten van de openbare raadpleging voor de Commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement op 14 april 2021.

De hoorzitting bekijken

Volledig rapport

Bekijk het hele rapport van de openbare raadpleging over de digitale euro. De reacties vormen waardevolle input voor de lopende evaluaties van het Eurosysteem en de op handen zijnde beslissingen over een eventuele digitale euro.

Het volledige verslag lezen

De respondenten

Met het oog op meer transparantie en om EU-burgers, marktdeelnemers en andere belanghebbenden de kans te geven hun standpunt over Europese aangelegenheden en regelgeving kenbaar te maken, houdt de ECB openbare raadplegingen over allerlei onderwerpen.

Deelname aan openbare raadplegingen is vrijwillig en weerspiegelt de persoonlijke en professionele belangen en standpunten van de respondenten. Hoewel de groep van respondenten statistisch gezien niet noodzakelijk representatief is voor de bevolking van het eurogebied, leveren de reacties waardevolle input bij de exercitie van het Eurosysteem over een digitale euro.

  • 94% van de deelnemers waren burgers, tegen 6% professionals. Een derde van deze laatste groep bestond uit techbedrijven.
  • Mannen maakten 87% uit van de deelnemende burgers.
  • De meeste bijdragen waren afkomstig uit drie landen: 47% uit Duitsland, 15% uit Italië en 11% uit Frankrijk. Portugal, Spanje, Oostenrijk, België en Nederland waren elk goed voor 1% tot 5% van de reacties, terwijl de overige lidstaten elk minder dan 1% van de antwoorden vertegenwoordigden.
ZIE OOK

Meer informatie over verwante onderwerpen

Resultaten van de openbare raadpleging over een digitale euro

Persbericht