Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Raportul privind consultarea publică referitoare la o monedă euro digitală

O monedă euro digitală poate constitui o reușită numai dacă vine în întâmpinarea nevoilor europenilor

Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv

Scopul celor 18 întrebări a fost de a colecta opinii cu privire la avantajele și dificultățile emiterii unei monede euro digitale, precum și cu privire la opțiunile posibile de concepere a acesteia. Consultarea noastră publică s-a desfășurat în perioada 12 octombrie 2020-12 ianuarie 2021.

Prezentarea generală a celor 8 221 de răspunsuri este publicată în acest raport, reprezentând o contribuție importantă la decizia pe care Consiliul guvernatorilor o va adopta la mijlocul anului 2021 cu privire la posibilitatea lansării unui proiect privind euro digital în vederea investigării conceperii și utilizării posibile a unei astfel de monede.

Platforma dedicată monedei euro digitale

Opinii ale respondenților la consultarea publică

Protecția vieții private, securitatea și capacitatea de a efectua plăți în întreaga zonă euro – toate aceste aspecte contează

Protecția vieții private este considerată cea mai importantă caracteristică a unei monede euro digitale atât de către cetățeni, cât și de către profesioniști. O monedă euro digitală ar trebui să fie, de asemenea, sigură, ieftină și ușor de utilizat la nivelul întregii zone euro.

Mai mult
Integrarea cu soluțiile de plată existente este importantă

Intermediarii autorizați ar trebui să dețină un rol în furnizarea de servicii aferente euro digital. Aceștia ar fi cei mai în măsură să furnizeze servicii inovatoare și eficiente, integrându-le în sistemele bancare și cele de plăți existente.

Mai mult
Cardurile, portofelele electronice și smartphone-urile ar putea oferi caracteristici similare numerarului

Toate soluțiile hardware și software disponibile în prezent ar trebui să poată fi adaptate în vederea utilizării unei monede euro digitale și a efectuării de plăți similare operațiunilor cu numerar, atât timp cât sunt menținute condițiile de siguranță și de securitate.

Mai mult

Prezentarea rezultatelor

Ne vom strădui să asigurăm că o monedă euro digitală răspunde așteptărilor cetățenilor evidențiate în consultarea publică, a afirmat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv, cu ocazia prezentării rezultatelor consultării publice în fața Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European la data de 14 aprilie 2021.

Urmărește audierea

Raportul integral

Explorează în detaliu raportul privind consultarea publică referitoare la o monedă euro digitală. Răspunsurile reprezintă o contribuție prețioasă la evaluările în curs și deciziile viitoare ale Eurosistemului privind o posibilă monedă euro digitală.

Consultă raportul

Prezentare generală a respondenților

BCE organizează consultări publice pe o varietate de teme, cu scopul de a spori transparența și a oferi cetățenilor, participanților pe piață și altor părți interesate din UE posibilitatea de a-și exprima punctele de vedere cu privire la chestiuni și reglementări europene.

Participarea la consultările publice este voluntară și reflectă interesele și opiniile personale și profesionale ale respondenților. Deși eșantionul respondenților nu este menit să fie reprezentativ din perspectivă statistică pentru populația zonei euro, răspunsurile reprezintă o contribuție prețioasă la reflecțiile Eurosistemului privind o monedă euro digitală.

  • 94% dintre respondenți s-au identificat ca cetățeni, iar 6% ca profesioniști, o treime dintre aceștia din urmă identificându-se drept companii din domeniul tehnologiei.
  • Bărbații au reprezentat 87% dintre respondenții care s-au identificat ca cetățeni.
  • Majoritatea contribuțiilor au provenit din trei țări: 47% din Germania, 15% din Italia și 11% din Franța. Portugalia, Spania, Austria, Belgia și Țările de Jos au furnizat între 1% și 5% dintre răspunsuri fiecare, restul statelor membre reprezentând mai puțin de 1% fiecare.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă

Rezultatele consultării publice referitoare la o monedă euro digitală

Comunicat de presă

Găsește răspunsuri la toate întrebările tale

Întrebări frecvente privind o monedă euro digitală