European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Euro digital: ascultarea opiniilor publicului

O monedă euro digitală poate constitui o reușită numai dacă vine în întâmpinarea nevoilor europenilor

Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv

În perioada 12 octombrie 2020-12 ianuarie 2021, am organizat o consultare publică pentru a colecta opinii cu privire la avantajele și dificultățile emiterii unei monede euro digitale, precum și cu privire la opțiunile posibile de concepere a acesteia.

În perioada octombrie-decembrie 2021, am organizat, de asemenea, grupuri de reflecție în toate țările din zona euro pentru a colecta opinii de la diferite audiențe-țintă cu privire la obiceiurile lor de plată.

Ne angajăm să implicăm publicul în elaborarea unei monede euro digitale, aceste rezultate urmând să fie incluse în etapa de investigare în curs privind euro digital, care este preconizată să se încheie în octombrie 2023.

Platforma dedicată monedei euro digitale

Consultă cele mai recente rapoarte ale noastre

Studiul privind noile metode digitale de plată

Cetățenii doresc soluții de plată convenabile, rapide și ușor de utilizat, care să țină seama de siguranța și securitatea datelor lor. Acestea sunt unele dintre constatările grupului de reflecție mandatat în toate țările din zona euro cu scopul de a înțelege obiceiurile și atitudinile cetățenilor față de plățile digitale.

Raportul grupului de reflecție

Raportul publicat în urma consultării publice

Explorează în detaliu raportul publicat în urma consultării publice referitoare la o monedă euro digitală. Răspunsurile reprezintă o contribuție prețioasă la evaluările în curs și deciziile viitoare ale Eurosistemului privind posibilitatea emiterii unei monede euro digitale.

Consultă raportul

Opinii ale respondenților la consultarea publică – 2021

Protecția vieții private, securitatea și capacitatea de a efectua plăți în întreaga zonă euro – toate aceste aspecte contează

Protecția vieții private este considerată cea mai importantă caracteristică a unei monede euro digitale atât de către cetățeni, cât și de către profesioniști. O monedă euro digitală ar trebui să fie, de asemenea, sigură, ieftină și ușor de utilizat la nivelul întregii zone euro.

Mai mult
Integrarea cu soluțiile de plată existente este importantă

Intermediarii autorizați ar trebui să dețină un rol în furnizarea de servicii aferente euro digital. Aceștia ar fi cei mai în măsură să furnizeze servicii inovatoare și eficiente, integrându-le în sistemele bancare și cele de plăți existente.

Mai mult
Cardurile, portofelele electronice și smartphone-urile ar putea oferi caracteristici similare numerarului

Toate soluțiile hardware și software disponibile în prezent ar trebui să poată fi adaptate în vederea utilizării unei monede euro digitale și a efectuării de plăți similare operațiunilor cu numerar, atât timp cât sunt menținute condițiile de siguranță și de securitate.

Mai mult
INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă

Raportul privind preferințele în materie de plăți

Comunicat de presă

Găsește răspunsuri la toate întrebările tale

Întrebări frecvente privind o monedă euro digitală