European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Digitaalista euroa suunniteltaessa kuunnellaan käyttäjiä

Digitaalisesta eurosta voi tulla menestystarina vain, jos se palvelee eurooppalaisten tarpeita.

EKP:n johtokunnan jäsen Fabio Panetta

Digitaalisesta eurosta järjestettiin julkinen kuuleminen 12.10.2020–12.1.2021. Siinä kartoitettiin näkemyksiä digitaalisen euron mahdollisista ominaisuuksista ja liikkeeseenlaskun eduista ja haitoista.

Loka-joulukuussa 2021 kartoitimme lisäksi erilaisten kohderyhmien maksutottumuksia ja mielipiteitä kaikissa euroalueen maissa.

Tulosten avulla voimme ottaa käyttäjien tarpeet hyvin huomioon jo nyt tutkimusvaiheessa, joka kestää lokakuuhun 2023 saakka.

Lue lisää digitaalisesta eurosta

Raportteja

Raportti maksutottumuksista

Maksamisen halutaan olevan helppoa, nopeaa, kätevää ja turvallista. Tilaamassamme raportissa kartoitettiin kohderyhmien maksutottumuksia ja asennoitumista sähköiseen maksamiseen euroalueen eri maissa.

Kohderyhmäraportti

Julkisen kuulemisen tulokset

Eurojärjestelmä sai kuulemisessa arvokasta tietoa, jota se voi hyödyntää meneillään olevissa arvioinneissa sekä tehdessään jatkossa päätöksiä digitaalisen euron mahdollisen liikkeeseenlaskun suhteen.

Kuulemisraportti

Julkisessa kuulemisessa esitettyjä näkemyksiä

Yksityisyys, turvallisuus ja laaja käytettävyys

Sekä yksityishenkilöiden että asiantuntijoiden mielestä on kaikkein tärkeintä, että digitaalinen euro tarjoaa hyvän yksityisyydensuojan. Digitaalista euroa tulisi myös voida käyttää turvallisesti, edullisesti ja helposti kaikkialla euroalueella.

Lue lisää
Digitaalinen euro osaksi nykyisiä maksuratkaisuja

Digitaaliseen euroon liittyvien palvelujen välittäjiltä vaadittaisiin toimilupa. Välittäjillä tulisi olla valmiudet tarjota innovatiivisia ja tehokkaita palveluja nykyisten pankki- ja maksujärjestelmien yhteydessä.

Lue lisää
Kortteihin, sähköisiin lompakkoihin ja älypuhelimiin käteistoimintoja

Mihin tahansa laitteeseen tai ohjelmistoon voitaisiin yhdistää mahdollisuus käyttää digitaalista euroa. Digitaalisella eurolla voisi maksaa kuten käteisellä – turvallisuudesta tinkimättä.

Lue lisää
KATSO MYÖS

Raportti maksutottumuksista

Lehdistötiedote

Jäikö kysyttävää?

Kysyttyä digitaalisesta eurosta