Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Poročilo o javnem posvetovanju o digitalnem euru

Digitalni euro je lahko uspešen samo, če izpolnjuje potrebe Evropejcev.

Član Izvršilnega odbora ECB Fabio Panetta

Postavili smo 18 vprašanj, da bi zbrali mnenja o prednostih in izzivih uvedbe digitalnega eura ter o njegovi zasnovi. Javno posvetovanje je potekalo od 12. oktobra 2020 do 12. januarja 2021.

Prejeli smo 8.221 prispevkov, ki so analizirani v tem poročilu. To bo pomemben vir informacij za Svet ECB, ko se bo sredi leta 2021 odločal, ali naj začne projekt digitalnega eura, da bi formalno proučil možnosti njegove zasnove in uporabe.

Spletna stran o digitalnem euru

Stališča udeležencev javnega posvetovanja

Pomembne značilnosti so zasebnost, varnost in zmožnost plačevanja v celotnem euroobmočju.

Zasebnost je najpomembnejša značilnost tako po mnenju laičnih kot tudi strokovnih udeležencev posvetovanja. Digitalni euro bi moral biti tudi varen, poceni in preprost za uporabo povsod v euroobmočju.

Več
Povezljivost z obstoječimi plačilnimi rešitvami je pomembna.

Pri izvajanju storitev za digitalni euro bi morali sodelovati pooblaščeni posredniki. Ti bi najlažje razvijali inovativne in učinkovite storitve ter jih vključevali v obstoječe bančne in plačilne sisteme.

Več
Kartice, denarnice in pametni telefoni bi omogočali značilnosti, podobne gotovini.

Vse obstoječe strojne in programske rešitve bi bilo mogoče prilagoditi za uporabo digitalnega eura in za izvajanje plačil podobno kot z gotovino, pod pogojem, da bi lahko še naprej zagotavljale varnost in zanesljivost plačil.

Več

Predstavitev rezultatov

Storili bomo vse, da bo digitalni euro izpolnjeval pričakovanja, ki so jih izrazili udeleženci javnega posvetovanja, je ob predstavitvi rezultatov posvetovanja v odboru Evropskega parlamenta za ekonomske in monetarne zadeve 14. aprila 2021 dejal član Izvršilnega odbora ECB Fabio Panetta.

Ogled predstavitve

Celotno poročilo

V poročilu so podrobno analizirani odgovori v javnem posvetovanju o digitalnem euru. Ti predstavljajo dragocen vir informacij za tekoče delo Eurosistema na tem področju in za prihodnje odločitve o morebitni uvedbi digitalnega eura.

Poročilo

Pregled udeležencev posvetovanja

ECB izvaja javna posvetovanja o najrazličnejših temah, da bi delovala čim bolj transparentno in da bi državljanom EU, tržnim udeležencem in drugim deležnikom dala priložnost, da izrazijo svoje stališče o evropskih zadevah in predpisih.

Sodelovanje v javnih posvetovanjih je prostovoljno ter odraža osebne in strokovne interese in poglede udeležencev. Čeprav vzorec udeležencev v tokratnem javnem posvetovanju ni bil statistično reprezentativen za prebivalstvo euroobmočja, predstavljajo prejeti prispevki dragocen vir informacij za razmišljanje Eurosistema o digitalnem euru.

  • V posvetovanju se je 94% udeležencev predstavilo kot državljani, 6% pa kot strokovnjaki, od tega ena tretjina kot predstavniki tehnoloških podjetij.
  • Med sodelujočimi državljani je bilo 87% moških.
  • Večina prispevkov je prišla iz treh držav: 47% iz Nemčije, 15% iz Italije in 11% iz Francije. Portugalska, Španija, Avstrija, Belgija in Nizozemska so vsaka oddale od enega do pet odstotkov prispevkov, ostale države članice pa vsaka manj kot en odstotek prispevkov.
GLEJTE TUDI

Več o tej temi

Rezultati javnega posvetovanja o digitalnem euru

Sporočilo za javnost

Odgovori na vaša vprašanja

Pogosta vprašanja o digitalnem euru